5 prostych kroków do funkcjonalnej kuchni
1. Zacznij od punktu odniesienia – od siebie.
Funkcjonalność i ergonomia opierają się na jak najlepszym dopasowaniu do potrzeb użytkownika. Dlatego należy zastanowić się, kto najczęściej korzysta z kuchni i pod tym kątem uwzględniać charakterystykę przestrzeni kuchennej. Inaczej będzie ona rozplanowana dla osób, które jedynie parzą w niej kawę i rzadko gotują, a inaczej dla rodziny z dziećmi, w której domownicy spędzają dużo czasu razem. Niezależnie od stylu życia i potrzeb, w funkcjonalnej kuchni blat powinien znajdować się optymalnie na poziomie od 10 do 15 cm poniżej łokcia. Najlepiej też, aby miał przynajmniej 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości, co pozwoli na sprawne i wygodne gotowanie. Poza przestrzenią do wykonywania czynności na stojąco, dobrze jest zaplanować również inne, odpowiednie dla pozycji siedzącej. Równie ważnym aspektem jest to, czy użytkownik kuchni jest lewo- czy praworęczny. Ta kwestia będzie decydująca przy planowaniu umiejscowienia poszczególnych stref w kuchni oraz źródeł światła.
2. Rozplanuj strefy w kuchni.
Przy projektowaniu funkcjonalnej przestrzeni kuchennej często wykorzystywana jest koncepcja rozplanowanych kolejno - zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara - 5 stref:
- strefa zapasów: jest to zazwyczaj lodówka i zamrażarka, ewentualnie spiżarnia. Tę strefę warto umieścić przy wejściu do kuchni, aby łatwo rozpakowywać przyniesione zakupy. Warto także zaplanować w pobliżu blat, który będzie pomocny przy wkładaniu i wyciąganiu produktów z lodówki.
- strefa przechowywania: część kuchni, w której znajdują się wszelkie potrzebne naczynia oraz zastawa. Powinna znajdować się w sąsiedztwie strefy zmywania, aby usprawnić wkładanie naczyń do szafek.
- strefa zmywania: część przestrzeni, do której trafiają brudne naczynia ze stołu oraz z kolejnej strefy – przygotowywania posiłku.
- strefa przygotowywania: to miejsce, w którym wykonywana jest większość czynności – 90 cm na 60 cm to wymiary minimalne, potrzebne do sprawnego przygotowywania posiłków. Jednak im więcej przestrzeni na blacie, tym większy komfort.
- strefa gotowania: miejsce na mikrofalówkę, piekarnik i kuchenkę. Należy pamiętać o odpowiednim wyciągu, najlepiej nieco szerszym niż powierzchnia kuchenki. W tej strefie powinno znaleźć się też miejsce na garnki i patelnie.
Co istotne, wymieniona powyżej kolejność stref jest optymalna dla osób praworęcznych. W wypadku osób leworęcznych wystarczy ją odwrócić.
3. Ustaw trójkąt roboczy.
Trójkąt roboczy określa ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni – lodówki (strefa zapasów), zlewozmywaka (strefa zmywania) oraz kuchenki (strefa gotowania). Należy je rozmieścić w możliwie jak najmniejszych odległościach od siebie, w układzie trójkąta, tak aby zminimalizować liczbę kroków koniecznych do wykonania w trakcie poruszania się pomiędzy nimi. Z tego względu ustawienie jednorzędowe jest uznawane za najmniej funkcjonalne, a układy w kształcie litery „U” lub „G” za jedne z najbardziej ergonomicznych.
4. Dobierz meble z odpowiednimi rozwiązaniami.
Meble kuchenne wyposażone w nowoczesne rozwiązania ułatwiają codzienne użytkowanie oraz pozwalają jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń. Przykładem może być system szuflad Axis Pro od GTV. Zastosowana w nim wąska ścianka boczna nadaje walory estetyczne, ale także zwiększa pojemność. W perspektywie zastosowania w całej kuchni gwarantuje uzyskanie dodatkowej przestrzeni na przechowywanie. System posiada także funkcję pełnego wysuwu, co ułatwia dostęp do najgłębszych partii szuflady i usprawnia codzienne korzystanie z niej. Cichy domyk pozwala zapomnieć o trzaskających szufladach, co umożliwia szybsze i wygodniejsze wyciąganie lub chowanie produktów.
Dobór rozwiązań także musi opierać się na analizie potrzeb. Przykładowo, mając kuchnię na małym metrażu, dobrym pomysłem mogą być szuflady narożne, które wykorzystują z pozoru niedostępne miejsce. Dla osób zaangażowanych w ochronę środowiska, ale nie posiadających dużo miejsca na poszczególne kosze do sortowania odpadów, skutecznym rozwiązaniem są segregatory. Modele takie jak Practi Eco od GTV pozwalają na wygodne i estetyczne sortowanie śmieci, a jednocześnie nie zajmują dużo miejsca – można zamontować je w szerokiej szufladzie podblatowej. Natomiast jeśli posiadamy sporo garnków i małego AGD, warto wykorzystać szuflady typu cargo, które mają dużą pojemność i udźwig – system szuflad Axis Pro utrzyma do 40 kg.
5. Rozplanuj odpowiednie oświetlenie.
Montaż oświetlenia przestrzeni, w której przygotowywane są posiłki, musi uwzględniać to, czy użytkownik jest praworęczny, czy leworęczny. Światło powinno padać z przeciwnej strony niż dominująca ręka – dla osób praworęcznych odpowiednie będzie ustawienie oświetlenia z góry i lewej strony, a dla leworęcznych z góry i prawej. Mowa o tzw. oświetleniu zadaniowym, stosowanym w pomieszczeniach, aby zwiększyć widoczność w miejscach wykonywania pracy – w kuchni będzie to najczęściej blat. Optymalnym i funkcjonalnym rozwiązaniem są w tym przypadku profile do taśm LED montowane podszafkowo nad blatem. Linię świetlną możemy tutaj poprowadzić za pomocą profili nakładanych GLAX mini i mikro od GTV. W wypadku punktowych źródeł światła warto rozmieścić je co 40-60 cm, aby równomiernie oświetlić całą strefę przygotowywania posiłków, natomiast oświetlenie liniowe będzie bardziej estetyczne.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.