5 sposobów na święta bez „napinki”
Jeżeli Święta Bożego Narodzenia kojarzą Ci się ze stertą zadań do wykonania, a nie z czasem, kiedy należy zwolnić i uważniej przyjrzeć się rodzinnym relacjom, najwyższa pora zmienić nastawienie! Wróć wspomnieniami do dzieciństwa, kiedy z wypiekami na twarzy obserwowało się niebo w poszukiwaniu pierwszej gwiazdki. Wyobraź sobie, jak zatapiasz zęby w najpyszniejszym makowcu na świecie, a potem bez skrępowania bierzesz następny kawałek i jeszcze jeden... Jak przeżyć święta w spokoju i dobrym humorze? Zdradzamy kilka sprawdzonych patentów!
Po pierwsze – przygotuj własną wizję świąt
Największą bolączką każdej gospodyni jest taki dobór świątecznych potraw, by smakowały wszystkim gościom. Tymczasem przy rodzinnym stole spotykają się często przedstawiciele wielu pokoleń czy odmiennych narodowości, z których każdy ma swoje własne przyzwyczajenia kulinarne. Zamiast wpadać w pułapkę chęci zorganizowania perfekcyjnych świąt dla każdego, wyczaruj święta z myślą o sobie! Weź kartkę papieru i przygotuj listę potraw, które kochasz jeść i przygotowywać dla swoich gości. Niech punktem wyjścia do udanych świąt będzie Twoja lista marzeń, a nie lista oczekiwań Twoich gości.
Po drugie – sprytnie deleguj prace domowe
Wiedząc już dokładnie, co chcesz zrobić, by wyczarować swoją wersję udanych świąt, rozpisz każde zadanie na etapy – małe kroki, których wykonanie zajmuje czasem kilka chwil. Zaznacz zadania, które sprawiają Ci najwięcej przyjemności, a resztę bez skrępowania deleguj na pozostałych członków rodziny. A co zrobić, gdy „na pokładzie” pojawia się bunt załogi?
Najlepszym sposobem na rozładowanie przedświątecznej atmosfery jest jedzenie i odrobina rozrywki. Jak je połączyć? Zanim przystąpisz do delegowania zadań, upiecz Muffinki na ostro z żółtym serem, na które przepis podajemy pod tekstem. Przed włożeniem do piekarnika, włóż do każdej muffinki karteczkę z papieru do pieczenia, na której znajdzie się zadanie do wykonania. Podział zadań nie musi być sprawiedliwy – niech o ilości obowiązków zadecyduje apetyt, a z naszym przepisem gwarantujemy, że zadania rozejdą się błyskawicznie!
Po trzecie – podchodź do zakupów strategicznie
Czy to nie dziwne, że na myśl o przedświątecznych zakupach zamiast cytatów z kolęd, przypominają nam się cytaty ze „Sztuki wojny”? Hipermarkety przed świętami przypominają krwawe pola bitwy, na których nie bierze się jeńców. Już na samą myśl może się zrobić słabo. Tymczasem kluczem do sukcesu jest odpowiednia strategia. Zamiast na ilość rzeczy w koszyku – patrz na ich jakość. Nie daj się złapać w sidła marketingowych sztuczek i oferty trzech kiepskiej jakości produktów w cenie dwóch. To ty narzucaj własne zasady.
Jakość jest ważna zwłaszcza w przypadku produktów spożywczych, takich jak np. żółty ser. Na co powinno się zwracać uwagę?
– Sekretem naszych serów jest szacunek do składników, czyli najwyższej klasy mleka od szczęśliwych krów, którymi opiekują się lokalni rolnicy. Mleko ma ogromny wpływ na charakterystyczny, pełny smak i sprężystą, konsystencję naszych serów - podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. - Do produkcji ulubionych przez Polaków serów typu holenderskiego i szwajcarskiego wykorzystujemy tylko naturalne składniki: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną. Dzięki temu jesteśmy pewni ich jakości i wiemy, że sprawdzą się w każdych warunkach. – dodaje.
Po czwarte – zgotuj gościom gorące przywitanie
Na polskich stołach, nie tylko od święta, królują zupy. Nie ma Bożego Narodzenia bez barszczu z uszkami, pachnącej lasem zupy grzybowej lub delikatnej, ale niezwykle aromatycznej zupy rybnej. Zupy przyjemnie rozgrzewają żołądek, by w toku całej wieczerzy mógł łagodniej przyjąć pozostałe dania. Ciekawą modyfikacją tradycyjnego przepisu na zupę grzybową jest podanie jej w formie zapieczonej z żółtym serem – przepis znajdziesz pod artykułem. Zastanawiasz się, jaki ser nada się najlepiej?
– Szukając sera żółtego najlepszego do zapiekania, powinniśmy wybierać sery twarde i dojrzałe. Bardzo dobrze rozpuszcza się zarówno Gouda, Ementaler, jak i ser Edamski, jednak prawdziwe bogactwo smaków i aromatów uzyskamy mieszając różne gatunki serów – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na łatwość topnienia się sera jest jego wilgotność. Sery o większej wilgotności topią się znacznie lepiej ze względu na luźniejsze rozłożenie białek mleka uwalniających się podczas produkcji sera.
Po piąte – pamiętaj o istocie Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. To także czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. A może w tym roku podarujesz swoim bliskim „święta na wynos”?
Domowe przetwory, pełne korzennych i cytrusowych aromatów lub kolorowe pierniczki i kawałki puszystego drożdżowego ciasta z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór. Przygotuj zatem sporą ilość słoiczków różnej wielkości. Na każdym z nich napisz markerem życzenia – ale takie prosto od serca – i wypełnij je po brzegi ulubionymi smakołykami: esencją czerwonego barszczu, aromatyczną zupą grzybową, pieczołowicie doprawiona kapustą z grzybami lub rozpływającą się na języku kutią. Pamiętaj, że podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Tak właśnie rodzi się świąteczna tradycja!
Muffinki na ostro z żółtym serem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 75 ml oleju
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- pieprz, papryka ostra lub chilli
- natka pietruszki i zioła prowansalskie
- 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek papryka w proszku do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 300 g świeżych podgrzybków
- 100 g świeżych kurek
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 100 g sera Gouda MSM Mońki
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki i podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą. Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.