Apetyt na design, czyli kuchenne trendy okiem architekta
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Kuchnia na przestrzeni ostatnich lat bardzo się zmieniła. To nowoczesne centrum dowodzenia, które łączy w sobie nowe technologie i dopracowany design. Coraz częściej jest dyskretnym przedłużeniem całej aranżacji, wtapia się w tło i odchodzi na drugi plan. Ale tylko do momentu, gdy nie nadejdzie pora posiłku…
Obecnie kuchnie, szczególnie te miejskie, coraz rzadziej stanowią odrębne pomieszczenie. Zwykle występują w postaci aneksu lub są częścią otwartej strefy dziennej. Stawia to przed architektami wnętrz wyzwanie - jak pogodzić funkcję oraz estetykę - zachować charakter tej strefy i jednocześnie harmonijnie dostosować ją do pozostałej części mieszkania? Oto przegląd, dzięki któremu odnajdziecie się w gąszczu kuchennych trendów.
Misterna mozaika
O charakterze kuchni w dużej mierze decydują zastosowane materiały oraz paleta barw. O najnowszych tendencjach opowiada architekt Wioleta Cieślik, kierownik Decoroom Kuchnie:
- Obecnie w kuchniach królują ciemne lub intensywne kolory nawiązujące do barw ziemi. Egzotyczne drewno lub forniry w odcieniach czerni, granatu czy brązu pięknie prezentują się w matowym wykończeniu. Natomiast przy mocnych, jednolitych kolorach- od bordo przez ceglane odcienie do granatów – chętnie będziemy sięgać po lakiery w macie lub satynie. Przy gładkich i minimalistycznych powierzchniach pojawią się faktury na frontach w postaci pionowych żłobień czy drewnianych listewek. Na popularności zyskały szkło i metal (np. otwarte witrynki eksponujące ładna zastawę) oraz metaliczne detale w ciepłej tonacji złota.
Materiały
Dobór wzorów jest właściwie dowolny. Bogactwo trendów w tym zakresie sprawia, że trudno wskazać jednoznaczne tendencje. Króluje kamień, drewno, cegła… Wciąż popularne są bioniczne motywy, zaczerpnięte z natury. Również zabawa geometrią nieustannie nam towarzyszy. Kuchenne płytki przybierają coraz bardziej wyszukane kształty: heksa- i oktagony, “smocza łuska” czy arabeski - ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Style
Kuchnie stają się coraz bardziej minimalistyczne. Ponadczasowa prostota pozwala na harmonijne przejście między strefą roboczą a salonem, daje wrażenie dyskrecji i pozwala z łatwością zachować porządek, dzięki przemyślanym systemom przechowywania. Często kuchnie stają się też swego rodzaju przedłużeniem salonu i są utrzymane w równie eleganckim stylu. „Praktyczna wyspa i wysoka zabudowa pod ścianą bez szafek górnych szybko stały się trendem wynikającym poniekąd z potrzeby funkcjonalności i wygody” – podkreśla Architekt Decoroom. Dekoracyjne oświetlenie i designerskie wyposażenie podnoszą prestiż tego pomieszczenia i nadają mu wyrafinowany charakter.
Final touch
Czasem kilka innowacyjnych rozwiązań może całkowicie zmienić oblicze naszej kuchni. Wioleta Cieślik bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w dziale projektowania kuchni zwraca uwagę na te, które cieszą się największą popularnością pośród klientów Decoroom:
-Powoli odchodzimy od płytek w pasie roboczym, coraz częściej wykorzystuje się odpowiednie płyty meblowe, marmury i inne kamienne materiały lub ich imitacje (spieki kwarcowe). Kolejnymi innowacjami, które się przyjęły są fronty kuchenne imitujące naturalne kamienie (marmury) lub wykonane z naturalnych kamieni, szafki bez uchwytów (systemy elektryczne lub subtelne i oryginalne wycięcia uchwytowe na frontach). Coraz częściej, klienci decydują się również na obłe kształty mebli (zaokrąglone szafki na krawędziach np. wyspy czy szafki wiszące na końcu zabudowy) - wyjaśnia ekspertka. Stawiamy na minimalistyczny układ kuchni, dokładnie rozplanowany pod kątem przechowywania (ukryte systemy koszy, wysuwanych półek).
Więcej na: https://www.decoroom.eu
Więcej na: https://www.decoroom.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/decoroom.eu/
Instagram: https://www.instagram.com/decoroom_eu/
O DECOROOM
Pracownia Architektury Wnętrz Decoroom jest obecna na rynku od 11 lat i z wieloma sukcesami na koncie pozycjonuje się jako jeden z pionierów usługi kompleksowego wykończenia mieszkania „pod klucz”. Swoich klientów zaprasza do wyjątkowego biura połączonego z showroomem w samym centrum Warszawy. Zespół Decoroom tworzą doświadczeni architekci, zaufane ekipy wykończeniowe oraz działy realizacji, księgowości i administracji – wszyscy nieustannie dbają o to, aby klientom dostarczać jak najwyższy poziom obsługi. Firma współpracuje z czołowymi przedstawicielami branży wykończeniowej, a swój wizerunek w branży zbudowała dzięki wysokim standardom wykonywanej usługi jak i współpracy z klientem. W ofercie Decoroom znajdziemy 3 pakiety: Standard, Premium oraz VIP, które odpowiadają potrzebom najbardziej wymagających klientów.
W punkt – system odwodnienia TECEdrainpoint S
Tajemnicze i nieokiełznane. Takie są „Zjawy” Anny Halarewicz
Jak i czym nawozić ogród, aby rośliny kwitły obficie i zdrowo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.