Aranżacja wielkanocnego stołu w stylu „cichego luksusu”
Wielkanoc tuż-tuż, warto więc już teraz pomyśleć o dekoracjach. Jak w każde rodzinne święta, to stół powinien grać pierwsze skrzypce. Jeśli szukacie prostego, ale efektownego pomysłu, który przypadnie do gustu zarówno tym przywiązanym do tradycji, jak i bliskim hołdującym nowoczesności, mamy idealną inspirację!
Klasyczna, a zarazem nowoczesna, do tego niewymagająca wielkiego wysiłku, efektowna aranżacja stołu? Brzmi jak nieco karkołomny „projekt”, jednak nic bardziej mylnego.
Klasyka w nowoczesnym stylu
Zacznijmy od wspomnianej klasyki. Najbardziej kojarzy się z nią biały obrus i jasna zastawa stołowa w towarzystwie pierwszych wiosennych kwiatów, bazi czy gałązek z pączkami. To proste, eleganckie i tradycyjne połączenie. Co zrobić, aby nadać mu elegancji i nuty nowoczesności?
– Jeśli zależy nam na tym, by odświeżyć wizualnie taką aranżację, najprostszy sposób to zamiana jednego z elementów na taki, który jeszcze nam się nie opatrzył. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie białej zastawy stołowej w granatowy roślinny wzór. Odcienie niebieskiego nie są powszechnie kojarzone z Wielkanocą, co powoduje, że takie naczynia na świątecznym stole dają „świeży efekt”. Są przy tym niezwykle eleganckie, kojarzą się wręcz z – bardzo modnym ostatnio we wnętrzarstwie – trendem „cichego luksusu”, bo przywodzą na myśl drogocenną chińską porcelanę – podkreśla dekoratorka związana z siecią KiK.
Klasyczne dodatki
Według ekspertki, mając taki klasyczny, a zarazem nowoczesny i nieskomplikowany punkt wyjścia, możemy zestawić go właściwie z dowolnymi dodatkami.
– Na przykład ze złotymi lub srebrnymi akcentami w postaci sztućców i patery na ciasto albo różowymi serwetkami i kwiatami w wazonie. Zarówno złoto, srebro, jak i róż świetnie komponują się z granatem – tłumaczy i dodaje: - Ale nie tylko one. Czerwień, zieleń i żółć nabierają na jego tle szczególnie szlachetnego i wyrazistego charakteru. Pamiętajmy o tym, że to wręcz klasyczne kolory wielkanocne, kojarzące się z jajkami, świeżymi, wiosennymi pączkami pojawiającymi się na drzewach i krzewach oraz zachwycającymi barwą tulipanami. Można to wykorzystać w sprytny, a zarazem bardzo uroczy i do tego pyszny sposób – mówi dekoratorka.
Ozdoby – jak je „ugryźć”?
Możemy przygotować jadalne tulipany, które wykonamy z podłużnych pomidorków koktajlowych ponacinanych na krzyż na jednym końcu. W środku nacięć umieśćmy małe kulki mozzarelli, a całość nabijmy na pomalowane na zielono patyczki do szaszłyków. W ten sposób możemy błyskawicznie zrobić niepowtarzalny bukiet na wielkanocny stół. Dobrym i pysznym pomysłem będą także żółte kurczątka. Jak je wykonać?
– Ugotowane na twardo jajka ostrożnie obierzmy w taki sposób, aby zachować w całości żółtka i połówki białek. W żółtka, czyli nasze kurczątka, wbijmy delikatnie marchewkowe dzióbki oraz – jeśli chcemy – czubki na łebkach, a oczy zróbmy z ziarenek czarnuszki, ewentualnie pieprzu. Takie świeżo wyklute kurczaczki umieszczamy w podstawkach na jajka umoszczonych rzeżuchą. To pyszna i do tego zdrowa, a przy tym efektowna ozdoba wielkanocnego stołu – podpowiada ekspertka KiK.
Tak elegancko, a do tego smakowicie udekorowany stół możemy uzupełnić bukiecikami świeżej zieleni – bukszpanu, owsa, rzeżuchy lub dowolnych gałązek. Subtelnym dodatkiem mogą być porcelanowe figurki zajączków, które powinny zachwycić nie tylko najmłodszych, a także delikatne, półprzezroczyste jajka, które można zawiesić na bukiecie bazi lub innych gałązek z kwitnącymi pączkami. Taka aranżacja stołu to prawdziwe połączenie klasyki z nowoczesnością, do tego można ją stworzyć małym nakładem czasu i pieniędzy. Czego chcieć więcej?

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.