Aranżacja wielkanocnego stołu w stylu „cichego luksusu”
Wielkanoc tuż-tuż, warto więc już teraz pomyśleć o dekoracjach. Jak w każde rodzinne święta, to stół powinien grać pierwsze skrzypce. Jeśli szukacie prostego, ale efektownego pomysłu, który przypadnie do gustu zarówno tym przywiązanym do tradycji, jak i bliskim hołdującym nowoczesności, mamy idealną inspirację!
Klasyczna, a zarazem nowoczesna, do tego niewymagająca wielkiego wysiłku, efektowna aranżacja stołu? Brzmi jak nieco karkołomny „projekt”, jednak nic bardziej mylnego.
Klasyka w nowoczesnym stylu
Zacznijmy od wspomnianej klasyki. Najbardziej kojarzy się z nią biały obrus i jasna zastawa stołowa w towarzystwie pierwszych wiosennych kwiatów, bazi czy gałązek z pączkami. To proste, eleganckie i tradycyjne połączenie. Co zrobić, aby nadać mu elegancji i nuty nowoczesności?
– Jeśli zależy nam na tym, by odświeżyć wizualnie taką aranżację, najprostszy sposób to zamiana jednego z elementów na taki, który jeszcze nam się nie opatrzył. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie białej zastawy stołowej w granatowy roślinny wzór. Odcienie niebieskiego nie są powszechnie kojarzone z Wielkanocą, co powoduje, że takie naczynia na świątecznym stole dają „świeży efekt”. Są przy tym niezwykle eleganckie, kojarzą się wręcz z – bardzo modnym ostatnio we wnętrzarstwie – trendem „cichego luksusu”, bo przywodzą na myśl drogocenną chińską porcelanę – podkreśla dekoratorka związana z siecią KiK.
Klasyczne dodatki
Według ekspertki, mając taki klasyczny, a zarazem nowoczesny i nieskomplikowany punkt wyjścia, możemy zestawić go właściwie z dowolnymi dodatkami.
– Na przykład ze złotymi lub srebrnymi akcentami w postaci sztućców i patery na ciasto albo różowymi serwetkami i kwiatami w wazonie. Zarówno złoto, srebro, jak i róż świetnie komponują się z granatem – tłumaczy i dodaje: - Ale nie tylko one. Czerwień, zieleń i żółć nabierają na jego tle szczególnie szlachetnego i wyrazistego charakteru. Pamiętajmy o tym, że to wręcz klasyczne kolory wielkanocne, kojarzące się z jajkami, świeżymi, wiosennymi pączkami pojawiającymi się na drzewach i krzewach oraz zachwycającymi barwą tulipanami. Można to wykorzystać w sprytny, a zarazem bardzo uroczy i do tego pyszny sposób – mówi dekoratorka.
Ozdoby – jak je „ugryźć”?
Możemy przygotować jadalne tulipany, które wykonamy z podłużnych pomidorków koktajlowych ponacinanych na krzyż na jednym końcu. W środku nacięć umieśćmy małe kulki mozzarelli, a całość nabijmy na pomalowane na zielono patyczki do szaszłyków. W ten sposób możemy błyskawicznie zrobić niepowtarzalny bukiet na wielkanocny stół. Dobrym i pysznym pomysłem będą także żółte kurczątka. Jak je wykonać?
– Ugotowane na twardo jajka ostrożnie obierzmy w taki sposób, aby zachować w całości żółtka i połówki białek. W żółtka, czyli nasze kurczątka, wbijmy delikatnie marchewkowe dzióbki oraz – jeśli chcemy – czubki na łebkach, a oczy zróbmy z ziarenek czarnuszki, ewentualnie pieprzu. Takie świeżo wyklute kurczaczki umieszczamy w podstawkach na jajka umoszczonych rzeżuchą. To pyszna i do tego zdrowa, a przy tym efektowna ozdoba wielkanocnego stołu – podpowiada ekspertka KiK.
Tak elegancko, a do tego smakowicie udekorowany stół możemy uzupełnić bukiecikami świeżej zieleni – bukszpanu, owsa, rzeżuchy lub dowolnych gałązek. Subtelnym dodatkiem mogą być porcelanowe figurki zajączków, które powinny zachwycić nie tylko najmłodszych, a także delikatne, półprzezroczyste jajka, które można zawiesić na bukiecie bazi lub innych gałązek z kwitnącymi pączkami. Taka aranżacja stołu to prawdziwe połączenie klasyki z nowoczesnością, do tego można ją stworzyć małym nakładem czasu i pieniędzy. Czego chcieć więcej?

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Dawid Kwiatkowski: W programie „MBtM” były wyznania miłości w moim kierunku. To było miłe, ale za uczestnikiem musi iść też dobra muzyka
Wokalista przyznaje, że już nie mógł się doczekać emisji pierwszego odcinka odświeżonej wersji talent show „Must Be the Music”. Po obejrzeniu programu nowy juror nie kryje swojej ekscytacji. Jego zdaniem jurorzy spisali się na medal, a uczestnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Dawid Kwiatkowski podkreśla, że oceniając, starał się być obiektywny i choć czasami ktoś skradł jego serce swoją osobowością, to niestety nie było to zielonym światłem do kolejnego etapu.
Nowe technologie
Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu

Ponad 40 proc. młodzieży twierdzi, że w sieci nie można odróżnić informacji prawdziwych od fałszywych, co czwarty nastolatek ogląda tzw. patostreamy, rośnie też odsetek osób nastoletnich, które decydują się na spotkanie z osobą dorosłą poznaną online. Powyższe dane z raportu Państwowego Instytutu Badawczego NASK i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę pokazują pilną potrzebę podniesienia tematu bezpieczeństwa dzieci i młodzieży sieci. Dlatego powstał projekt ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści szkodliwych w internecie.
Żywienie
Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść

Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.