Bezpieczna kuchnia. Kilka prostych sposobów
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Garnkiem można się oparzyć, nożem skaleczyć, w szafkę uderzyć, a na podłodzie wpaść w poślizg. Kuchnia to miejsce, w którym trzeba na siebie uważać. Na szczęście przepis na bezpieczną kuchnię jest bardzo prosty.
Kwestia bezpieczeństwa nabrała szczególnego znaczenia, ale w kuchni powinna być jednym z priorytetów niezależnie od innych czynników. To właśnie w tym pomieszczeniu statystycznie najczęściej dochodzi do wypadków i kontuzji. Niebezpieczeństw jest wiele: gorące przedmioty, ostre noże, śliska podłoga, otwarte fronty szafek, nieoświetlone blaty.
Bezpieczne strefy
Niebezpieczeństwo można zażegać prostymi sposobami. Warto o tym pomyśleć już na etapie planowania. – Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym, komfortowym i bezpiecznym – mówi Michał Kichler, product marketing manager Häfele. Kuchnię dzieli się na pięć stref: przygotowania posiłków, przechowywania, zmywania, gotowania i zapasów. Wyraźny podział ułatwi poruszanie się po kuchni, dzięki czemu będzie bezpieczniej.
Co ma wisieć, nie spadnie
Gdy rozplanujemy strefy, zabierzemy się za wykonanie. Prawdopodobnie powiesimy szafki. Do tego potrzebujemy zawieszek. Najlepiej o dużym udźwigu, aby nic nie spadło nam na głowę. – Wieszając szafki, używajmy komponentów i akcesoriów meblowych najwyższej jakości – markowych i z atestami. Używajmy sprawdzonych zawieszek takich jak Camar 806, które wyróżniają się łatwością montażu i dużym udźwigiem do 100 kilogramów na parę – zaleca Michał Kichler.
Do góry, nie w bok
Dla bardzo przezornych poleca się fronty bez uchwytów z systemem typu naciśnij i otwórz. Niejeden kucharz skaleczył się o ostry uchwyt. Niejeden uderzył się o otwarte drzwiczki, dlatego lepiej, gdy otwierają się ku górze, nie w bok. – Tu z pomocą przychodzi kompaktowy podnośnik Free Space – wskazuje ekspert. – Dzięki niemu przemieszczanie się w kuchni jest bezpieczniejsze – argumentuje.
Bezpieczny dostęp?
Gdy wiemy, że po kuchni będą krzątać się dzieci, pomyślmy o czymś także do szafek dolnych. Dostęp do szafek lub szuflad z niebezpiecznymi przedmiotami (np. nożami czy środkami chemicznymi) ograniczy odpowiedni zamek, taki jak Whatlock. – Jest niewidoczny z zewnątrz, więc nie psuje wyglądu mebli. Otwarcie następuje przez przyłożenie magnesu–klucza w odpowiednim miejscu – podkreśla Michał Kichler.
Widać, co się kroi
Nie zapomnijmy także o oświetleniu. Lepiej, żeby w kuchni było widać, co się kroi. Dobrze oświetlony blat to podstawa. Pod wiszącymi szafkami można zamontować taśmy LED. Nie bez znaczenia jest także oświetlenie główne czy wysokość lampy nad stołem. Wybierając system oświetleniowy, zwraca się uwagę również na sposób montażu. – LOOX LED charakteryzuje się prostym i bezpiecznym montażem. To system typu plug and play. Lutowanie nie jest konieczne, dodatkowo złączki są tak zaprojektowane, że nie ma możliwości nieprawidłowego podpięcia – tłumaczy Michał Kichler.
Oświetlenie, zawieszki, podnośniki, zamki i podział na strefy – to nieskomplikowany przepis na bezpieczną kuchnię.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.