Bezpieczna kuchnia. Kilka prostych sposobów
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Garnkiem można się oparzyć, nożem skaleczyć, w szafkę uderzyć, a na podłodzie wpaść w poślizg. Kuchnia to miejsce, w którym trzeba na siebie uważać. Na szczęście przepis na bezpieczną kuchnię jest bardzo prosty.
Kwestia bezpieczeństwa nabrała szczególnego znaczenia, ale w kuchni powinna być jednym z priorytetów niezależnie od innych czynników. To właśnie w tym pomieszczeniu statystycznie najczęściej dochodzi do wypadków i kontuzji. Niebezpieczeństw jest wiele: gorące przedmioty, ostre noże, śliska podłoga, otwarte fronty szafek, nieoświetlone blaty.
Bezpieczne strefy
Niebezpieczeństwo można zażegać prostymi sposobami. Warto o tym pomyśleć już na etapie planowania. – Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym, komfortowym i bezpiecznym – mówi Michał Kichler, product marketing manager Häfele. Kuchnię dzieli się na pięć stref: przygotowania posiłków, przechowywania, zmywania, gotowania i zapasów. Wyraźny podział ułatwi poruszanie się po kuchni, dzięki czemu będzie bezpieczniej.
Co ma wisieć, nie spadnie
Gdy rozplanujemy strefy, zabierzemy się za wykonanie. Prawdopodobnie powiesimy szafki. Do tego potrzebujemy zawieszek. Najlepiej o dużym udźwigu, aby nic nie spadło nam na głowę. – Wieszając szafki, używajmy komponentów i akcesoriów meblowych najwyższej jakości – markowych i z atestami. Używajmy sprawdzonych zawieszek takich jak Camar 806, które wyróżniają się łatwością montażu i dużym udźwigiem do 100 kilogramów na parę – zaleca Michał Kichler.
Do góry, nie w bok
Dla bardzo przezornych poleca się fronty bez uchwytów z systemem typu naciśnij i otwórz. Niejeden kucharz skaleczył się o ostry uchwyt. Niejeden uderzył się o otwarte drzwiczki, dlatego lepiej, gdy otwierają się ku górze, nie w bok. – Tu z pomocą przychodzi kompaktowy podnośnik Free Space – wskazuje ekspert. – Dzięki niemu przemieszczanie się w kuchni jest bezpieczniejsze – argumentuje.
Bezpieczny dostęp?
Gdy wiemy, że po kuchni będą krzątać się dzieci, pomyślmy o czymś także do szafek dolnych. Dostęp do szafek lub szuflad z niebezpiecznymi przedmiotami (np. nożami czy środkami chemicznymi) ograniczy odpowiedni zamek, taki jak Whatlock. – Jest niewidoczny z zewnątrz, więc nie psuje wyglądu mebli. Otwarcie następuje przez przyłożenie magnesu–klucza w odpowiednim miejscu – podkreśla Michał Kichler.
Widać, co się kroi
Nie zapomnijmy także o oświetleniu. Lepiej, żeby w kuchni było widać, co się kroi. Dobrze oświetlony blat to podstawa. Pod wiszącymi szafkami można zamontować taśmy LED. Nie bez znaczenia jest także oświetlenie główne czy wysokość lampy nad stołem. Wybierając system oświetleniowy, zwraca się uwagę również na sposób montażu. – LOOX LED charakteryzuje się prostym i bezpiecznym montażem. To system typu plug and play. Lutowanie nie jest konieczne, dodatkowo złączki są tak zaprojektowane, że nie ma możliwości nieprawidłowego podpięcia – tłumaczy Michał Kichler.
Oświetlenie, zawieszki, podnośniki, zamki i podział na strefy – to nieskomplikowany przepis na bezpieczną kuchnię.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.