Celebracja 25-lecia pracowni Jacka Tryca
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Wieczór pełen kulinarnych doznań i refleksji w gronie architektów, profesjonalistów z branży i przyjaciół - tak właśnie wyglądało spotkanie z okazji 25-lecia pracowni architekta Jacka Tryca. Rozmowy, wspomnienia i podsumowanie projektów stanowiły serce tego wyjątkowego wydarzenia.
W ciepły, wrześniowy wieczór br. odbyło się wyjątkowe spotkanie z okazji 25-lecia działalności pracowni Jacek Tryc Wnętrza, założonej przez Jacka Tryca, zaaranżowane w Forcie twierdzy Warszawy, wzniesionym w latach osiemdziesiątych XIX wieku. W przestrzeni Studio Ablux, zarządzanej przez Elżbietę Piskozub, spotkali się przyjaciele i znajomi architekta oraz przedstawiciele marek i mediów. To święto nie tylko dostarczyło niezapomnianych wrażeń, ale także przybliżyło historię i osiągnięcia architekta.
Dokładnie ćwierć wieku temu Jacek Tryc zaczął wykonywać pracę projektanta i założył własną pracownię. Jak wspomina, początki kariery są nieodłącznie związane z konkursem "Projekt Łazienki". 25 lat temu odbyła się bowiem pierwsza edycja konkursu, który w tym roku zmienił nazwę na Konkurs Geberit. Architekt był wówczas na trzecim roku studiów, a w konkursie wziął udział w ramach projektu semestralnego. Uzyskane wyróżnienie było dla projektanta początkiem kariery w branży. Projekt został zauważony i doceniony oraz stał się pretekstem do rozmów w sprawie współpracy projektowej. To był właśnie przyczynek i zarazem konieczność założenia pracowni. W 2023 roku, marka Geberit zaprosiła Jacka Tryca do grona Ambasadorów Geberit i gremium Jury 25. konkursu Geberit "Projekt Łazienki 2023" - zaproszenie zbiegło się z obchodzonym 25-leciem pracowni i stało się miłym podkreśleniem wspólnych wartości i wieloletniej współpracy zarówno dla architekta, jak i firmy Geberit.
Wydarzenie z okazji 25-lecia pracowni odbyło się przy wsparciu cenionych partnerów, wspierających przez ostatnie lata architekta: Geberit, ZAJC Kuchnie, Kontakt-Simon i Sub-Zero Wolf Polska. Podczas jubileuszu odbyły się również dwie wystawy architekta-artysty: pierwsza związana z jego podróżą na Svalbard, ukazująca kolekcję zdjęć "Koniec Świata", a druga zbiór prezentująca przepięknych lokomotyw wykonanych z papieru.
Niezapomniane chwile goście spędzali na tarasie, gdzie szefowa kuchni wspólnie z Jackiem Trycem przygotowywali na żywo potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Symfonia smaków i zapachów wraz z dźwiękami wiolonczeli stworzyły niepowtarzalną atmosferę wieczoru, który na długo zostanie w pamięci uczestników.
Wzruszającym momentem było wystąpienie Romany Tryc, żony architekta, która zaprezentowała historię i osiągnięcia swojego męża. Jej słowa były pełne ciepła i dumy, a prezentacja ukazała nam drogę, którą przebyła pracownia przez ostatnie ćwierćwiecze. Sam architekt podziękował współpracownikom, partnerom, rodzinie i znajomym za lata wsparcia i współpracy.
Mimo upływu czasu, projekty Jacka Tryca wciąż są ponadczasowe, pracownia nie zwalnia tempa, a architekt ma dużo planów na dalszy rozwój i projekty pełne innowacji. Jubileusz pracowni Jacka Tryca był nie tylko pretekstem do świętowania, ale także do refleksji nad znaczeniem architektury i ponadczasowego designu w naszym życiu.
![Wyznania miłosne w architekturze Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1868141642,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wyznania miłosne w architekturze
![Delektuj się latem z Fiskars](/files/_uploaded/glownekonf_1606986133,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Delektuj się latem z Fiskars
![LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT](/files/_uploaded/glownekonf_1075773718,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.