Ćwikła z chrzanem – charakterna nowość WSP Społem
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_221930258.jpg)
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” przed zbliżającymi się świętami przygotowała niezwykle smakowitą niespodziankę. W II połowie listopada na rynku zadebiutowała bowiem Ćwikła z chrzanem. Jej receptura oparta została na najlepszych wzorach a inspiracją były tradycyjne, domowe receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest jednak coś co zdecydowanie wyróżnia ją na tle innych tego typu produktów.
Ćwikła z chrzanem to powszechnie znana i bardzo lubiana, słodko - pikantna sałatka. Od wieków przygotowuje się ją z gotowanych buraków ćwikłowych, utartych z dodatkiem aromatycznego chrzanu, octu, cukru i soli. Dlatego właśnie wyrób powstający w kieleckiej spółdzielni nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, kanonicznie bazując na rodzimych zwyczajach kulinarnych i gustach polskich konsumentów. Oprócz „krótkiego” składu warto także zwrócić uwagę na wyjątkowy smak opisywanej nowości. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu (aż 29%) staje się dodatkiem ciekawszym i zdecydowanie bardziej wyrazistym. Słodycz i wykwintny charakter buraczków uzupełnia pikantna „zadziorność” znana (i lubiana) z Chrzanu Luksusowego. Całość dopełnienia jej głęboka, apetyczna barwa. Piękny, buraczkowy kolor sprawia, że na stole prezentuje się niezwykle atrakcyjnie.
Ćwikła z chrzanem doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Także i przy okazji Bożego Narodzenia znajdzie szereg kulinarnych zastosowań. Stanowi nieodzowny dodatek do wędlin, pasztetów, mięs no i oczywiście jaj. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w zależności od indywidualnych preferencji. Domownicy na pewno będą zachwyceni.
W 340 g słoiku znajdziemy buraki ćwikłowe (61%), chrzan (29%), wodę, cukier, ocet spirytusowy i sól. Nie zawiera substancji konserwujących.
Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł.
![Ciepła podłoga o każdej porze roku Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_848163570,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ciepła podłoga o każdej porze roku
![Konkurs Simon Living Places pod auspicjami Fundacji Miesa van der Rohe](/files/_uploaded/glownekonf_2069339694,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Konkurs Simon Living Places pod auspicjami Fundacji Miesa van der Rohe
![Megaporcja inspiracji z katalogiem Galerii Wnętrz DOMAR](/files/_uploaded/glownekonf_1598407526,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Megaporcja inspiracji z katalogiem Galerii Wnętrz DOMAR
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.