Komunikaty PR

Czarne wnętrza w kuchni - trend z charakterem

2020-09-28  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Czerń z dumą wkroczyła do świata designu i naszych mieszkań. Coraz częściej decydujemy się nie tylko na sprzęt AGD w kolorze czarnym, ale także na ciemne dodatki, ściany czy meble. Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, opowiada, jak stworzyć niebanalne i komfortowe wnętrza kuchenne z czernią w roli głównej.

Czarne wnętrza odbierane są także jako bardziej wyrafinowane i luksusowe, stąd kolory, które były bazą do tworzenia jasnych przestrzeni kuchennych zaczynają odchodzić w cień. Jak mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, polskiego producenta wyposażenia AGD: Polacy coraz odważniej odchodzą od bezpiecznych i znanych nam kuchni urządzonych w bieli i beżu. Powoli zaczęliśmy wprowadzać ciemniejsze i charakterne kolory, takie jak granat czy butelkowa zieleń, by finalnie sięgać po czarne wykończenie. Najnowsze projekty kuchni pokazują, że czerń idealnie sprawdza się jako akcent w postaci sprzętów AGD i dodatków, ale także jako kuchenny  total look – mówi.

O czym pamiętać, projektując czarną kuchnię?

- Coraz częściej i chętniej korzystamy z usług doświadczonych projektantów. Architekci nie tylko znają się na strukturze organizacyjnej kuchni, ale przede wszystkim poznają charakter i potrzeby rodziny, dzięki czemu są w stanie stworzyć przestrzeń, która sprawi, że codzienne gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością. Domownicy, którzy często gotują, potrzebują kuchni wygodnej, pakownej i zapewniającej łatwe utrzymanie porządku. W ich przypadku sprawdzą się ciekawe rozwiązania organizacyjne, czyli szafki, szuflady, pojemniki, które pomieszczą wszelkie sprzęty i sprawią, że codzienne gotowanie będzie zarówno efektywne, jak i relaksujące – dodaje ekspertka SOLGAZ.Funkcjonalność jest najważniejszym aspektem, na który kładziemy nacisk podczas projektowania przestrzeni kuchennej. Kuchnia to miejsce, które w głównej mierze powinno być ergonomiczne, a także wygodne i intuicyjne w użytkowaniu. Każdy element wyposażenia powinien znajdować się w zasięgu ręki domowników, ułatwiając im codzienne przygotowywanie posiłków. Jednak poza funkcjonalnością, nie możemy zapomnieć, że kuchnia – jak każde inne pomieszczenie w domu – powinna być estetyczna i stworzona na miarę mieszkańców.

By czerń nie przytłoczyła

Decydując się na czarne wyposażenie lub wykończenie kuchni, należy pamiętać, by zachować umiar, by nie sprawić, że pomieszczenie stanie się zbyt mroczne. Czerń jest uniwersalna i może zostać z sukcesem wykorzystana nawet w niewielkich pomieszczeniach, o ile projekt wnętrza uwzględni odpowiednie oświetlenie – naturalne i sztuczne.

Stylowa kuchnia w czarnych odcieniach może przybrać różne oblicza. W wersji glamour pięknie zaprezentuje się w towarzystwie frontów na wysoki połysk oraz dodatków w kolorze miedzianym lub rose gold. Chcąc stworzyć wnętrze w stylu vintage lub boho, warto postawić na elementy w kolorach ziemi – takich jak brąz, żółć, zieleń czy rude odcienie. Czarna kuchnia świetnie skomponuje się także z naturalnym drewnem, cegłą czy marmurem.

- Ciemne kuchnie nie muszą w całości opierać się na czarnym kolorze. Jeśli boimy się efektu przytłaczającego pomieszczenia, możemy wprowadzić ten kolor w postaci sprzętów AGD oraz dodatków. Z pewnością sprawią one, że kuchnia nabierze ekskluzywnego charakteru – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Czarne wyposażenie AGD

Do tej pory w przestrzeni kuchennej przeważały białe i srebrne sprzęty, jednak coraz większa liczba osób remontujących lub dopiero planujących kuchnie, decyduje się na zakup czarnego wyposażenia. Czarne sprzęty AGD są eleganckie, wpisując się w wystrój współczesnych pomieszczeń, a dodatkowo często pokryte są specjalną powłoką, dzięki której brud nie jest powodem do zmartwień.

- Wszystkie sprzęty AGD z oferty SOLGAZ dostępne są w kolorze czarnym. Oferowane przez nas płyty gazowe bez płomieni wykonane są ze szkła barwionego w masie, dzięki czemu nie odbarwia się ono podczas codziennego użytkowania. Idąc tym tropem, postanowiliśmy stworzyć także okapy oraz piekarniki dostępne również w kolorze czarnym, dzięki czemu możliwe jest stworzenie harmonijnych wnętrz – mówi ekspertka SOLGAZ.

Jak zauważa Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, konsumenci najczęściej decydują się na zakup sprzętów AGD w komplecie:

- Nasi klienci, którzy postanawiają wyposażyć swoje kuchnie w płyty gazowe bez płomieni, decydują się także na wymianę lub – jak w przypadku nowych projektów – zakup sprzętu, który razem z płytą gaz pod szkłem stworzy spójną całość i jednolitą aranżację. Takie rozwiązania wpisują się zarówno w wystrój kuchni nowoczesnych jak i w pomieszczenia wykończone w stylu retro czy tradycyjnym.

Czy czarne sprzęty sprawią, że już na stałe odejdziemy od wyposażenia w kolorze inox? Według ekspertki SOLGAZ taki scenariusz raczej się nie wydarzy, a sprzęty kuchenne będą z sukcesem łączyć te dwa odcienie.

- W ofercie SOLGAZ znajdują się czarne piekarniki gazowe, które mają ramkę lub uchwyty w tradycyjnym srebrnym kolorze, a także czarne okapy dostępne w wersji z kominem w kolorze inox. Są to swego rodzaju kolorystyczne hybrydy, które sprawdzą się w nowoczesnych wnętrzach – podsumowuje Kamila Prałat.

Czerń jest ponadczasowym kolorem, który zawsze nadaje szyku i elegancji – zasada sprawdza się nie tylko w architekturze, ale także w modzie czy w branży motoryzacyjnej. Decydując się na zabudowę kuchni według najnowszych trendów, warto odważyć się na wprowadzenie czarnego koloru do jej wnętrza. Dostępne na rynku fronty, blaty, dodatki, a także sprzęty AGD firmy SOLGAZ pozwolą na stworzenie wyrafinowanego wnętrza, w którym chętnie będziemy spędzać czas.

SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom NOWOŚĆ: EKSTREMALNIE SILNY T-REX W PORĘCZNEJ TUBCE Biuro prasowe
2024-03-29 | 11:00

NOWOŚĆ: EKSTREMALNIE SILNY T-REX W PORĘCZNEJ TUBCE

Soudal poszerza swoją ofertę klejów montażowych o T-Rex Hybrid Glue – klej hybrydowy w tubce o pojemności 25 ml. Nowy produkt, zaprezentowany po raz pierwszy na tegorocznych
Dom Paradyż Designers – poznaliśmy laureatów międzynarodowej edycji konkursu!
2024-03-29 | 10:10

Paradyż Designers – poznaliśmy laureatów międzynarodowej edycji konkursu!

Trzecia edycja konkursu Paradyż Designers, organizowanego przez Ceramikę Paradyż, pod patronatem ArchDaily dobiegła końca. To pierwsza edycja tego prestiżowego konkursu na skalę
Dom Dwa światy uchwytów meblowych
2024-03-28 | 01:00

Dwa światy uchwytów meblowych

Świat uchwytów meblowych dzieli się na dwie części. Jedna to modele dyskretne, nie rzucające się w oczy i minimalistycznie skromne. Choć dekoracyjne, pozostają jakby na drugim

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.