Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice. Skąd wzięła się jej nazwa?
Recepturę i technologię produkcji Mąki Wrocławskiej typ 500 opracował hrabia Wojciech Dzieduszycki, kiedy piastował stanowisko dyrektora młynów zbożowych we Wrocławiu. Ciekawostką jest, że hrabia Dzieduszycki herbu Sas był śpiewakiem operowym i aktorem, który wykształcenie zdobył w Akademii Rolniczej w Dublanach. Stąd wiadomo, że nazwa tej mąki zdecydowanie nie jest przypadkowa.
Mąka spod Wrocławia
Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 produkowana jest w położonym nieopodal Wrocławia Młynie Jaczkowice, gdzie powstają mąki z wykorzystaniem zboża od lokalnych dostawców. Mąka nie jest ulepszana sztucznymi dodatkami, a jej wysoka jakość jest uzyskiwana poprzez zastosowanie wyselekcjonowanego surowca, unikalną i staranną technologię przemiału oraz wnikliwą kontrolę jakości.
Typ mąki informuje o zawartości substancji mineralnych w mące po zmieleniu zboża. Oznacza to, że mąka o typie 500 zawiera 0,5% substancji mineralnych. Niski typ mąki świadczy o jej kolorze (jest bardzo jasna), delikatności oraz puszystości. Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 jest uzyskiwana z przesiewów przez sita o bardzo gęstych oczkach, przez co jej rozdrobnienie jest bardzo duże, co warunkuje jej znakomite cechy jakościowe. Mąka Wrocławska typ 500 zawiera ok. 0,5% popiołu.
Mąkę Wrocławską typ 500 wyróżnia uniwersalne zastosowanie. Stanowi ona najlepszy surowiec do przygotowania ciasta na pierogi, kopyta, kluski śląskie, makaron. Sprawdzi się także do wyrobu ciast kruchych i półkruchych. Mąka Wrocławska jest także często stosowana do zagęszczania sosów.
Smaki dzieciństwa
Dolnośląska Mąka Wrocławska to idealna baza do stworzenia ciasta drożdżowego, które umili słoneczne popołudnie i przypomni nam czasy beztroskiego dzieciństwa. W zależności od upodobań ciasto drożdżowe można przygotować z dodatkami owoców sezonowych, sera lub w wersji z kruszonką. Najpopularniejszą drożdżówką jest ta z dodatkiem wiśni i śliwek, którą możemy cieszyć się w sezonie od lipca do września. Mąka Wrocławska z Młyna Jaczkowice zagwarantuje niesamowitą puszystość, która tak ważna jest w przypadku ciasta drożdżowego.
Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 z Młyna Jaczkowice jest mąką pszenną o szerokich zastosowaniach kulinarnych. Znakomicie nadaje się do wypieku delikatnych ciast kruchych, półkruchych, francuskich czy lekkich ciast biszkoptowych. Swoje zastosowanie znajdzie także przy wyrobie naleśników, kopytek oraz do zagęszczania zup i sosów.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Qczaj: W te wakacje planuję zwiedzić sporą część Stanów Zjednoczonych. Pojadę z siostrą do Yellowstone
W Stanach Zjednoczonych trener zamierza spędzić co najmniej miesiąc. Jak zaznacza, szczególnie marzy o tym, by zobaczyć Park Narodowy Yellowstone – miejsce, które zafascynowało go po obejrzeniu popularnego serialu. Qczaj planuje też zabrać mamę na wycieczkę samochodową po atrakcyjnych trasach USA. Pielęgnowanie relacji rodzinnych jest dla niego niezwykle ważne, dlatego chce efektywnie spędzić czas z bliskimi tak, by po wakacjach pozostały im miłe wspomnienia.
Nauka
Dog parenting jest skutkiem szerszych zmian społecznych. U źródeł rosnąca samotność i trudności w budowaniu relacji [DEPESZA]

Naukowcy z Uniwersytetu Loránda Eötvösa w Budapeszcie uważają, że dzięki specyficznym cechom wyglądu niektórych psów, zachowaniom komunikacyjnym zbliżonym do niemowląt i zależności od człowieka mogą one budzić w nas instynkt opiekuńczy porównywalny z tym, jaki wywołują dzieci. Obserwowane w bogatych i rozwiniętych krajach zjawisko dog parentingu budzi wiele kontrowersji, ale zdaniem naukowców nie ma ono wpływu na rodzicielstwo.
Podróże
Maciej Dowbor: Mamy dom w Hiszpanii i tam odpoczywamy, ale na co dzień mieszkamy w Polsce. Tu pracujemy, płacimy podatki, a nasze córki chodzą do szkoły

Prezenter zaznacza, że co prawda wraz ze swoją żoną kupili dom w Hiszpanii, to jednak większość czasu spędzają w Polsce. Tutaj bowiem mają pracę, a ich córki chodzą do miejscowych szkół. Maciej Dowbor zdradza też, że dużo lepiej funkcjonuje mu się w naszym kraju. Tu realizuje większość swoich projektów zawodowych, natomiast możliwość wyjechania z dala od Warszawy pomaga mu się wyciszyć, odpocząć od zgiełku i nabrać do wszystkiego dystansu.