Komunikaty PR

Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?

2020-09-10  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice. Skąd wzięła się jej nazwa?

Recepturę i technologię produkcji Mąki Wrocławskiej typ 500 opracował hrabia Wojciech Dzieduszycki, kiedy piastował stanowisko dyrektora młynów zbożowych we Wrocławiu. Ciekawostką jest, że hrabia Dzieduszycki herbu Sas był śpiewakiem operowym i aktorem, który wykształcenie zdobył w Akademii Rolniczej w Dublanach. Stąd wiadomo, że nazwa tej mąki zdecydowanie nie jest przypadkowa.

Mąka spod Wrocławia

Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 produkowana jest w położonym nieopodal Wrocławia Młynie Jaczkowice, gdzie powstają mąki z wykorzystaniem zboża od lokalnych dostawców. Mąka nie jest ulepszana sztucznymi dodatkami, a jej wysoka jakość jest uzyskiwana poprzez zastosowanie wyselekcjonowanego surowca, unikalną i staranną technologię przemiału oraz wnikliwą kontrolę jakości.

Typ mąki informuje o zawartości substancji mineralnych w mące po zmieleniu zboża. Oznacza to, że mąka o typie 500 zawiera 0,5% substancji mineralnych. Niski typ mąki świadczy o jej kolorze (jest bardzo jasna), delikatności oraz puszystości. Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 jest uzyskiwana z przesiewów przez sita o bardzo gęstych oczkach, przez co jej rozdrobnienie jest bardzo duże, co warunkuje jej znakomite cechy jakościowe. Mąka Wrocławska typ 500 zawiera ok. 0,5% popiołu.

Mąkę Wrocławską typ 500 wyróżnia uniwersalne zastosowanie. Stanowi ona najlepszy surowiec do przygotowania ciasta na pierogi, kopyta, kluski śląskie, makaron. Sprawdzi się także do wyrobu ciast kruchych i półkruchych. Mąka Wrocławska jest także często stosowana do zagęszczania sosów.

Smaki dzieciństwa

Dolnośląska Mąka Wrocławska to idealna baza do stworzenia ciasta drożdżowego, które umili słoneczne popołudnie i przypomni nam czasy beztroskiego dzieciństwa. W zależności od upodobań ciasto drożdżowe można przygotować z dodatkami owoców sezonowych, sera lub w wersji z kruszonką. Najpopularniejszą drożdżówką jest ta z dodatkiem wiśni i śliwek, którą możemy cieszyć się w sezonie od lipca do września. Mąka Wrocławska z Młyna Jaczkowice zagwarantuje niesamowitą puszystość, która tak ważna jest w przypadku ciasta drożdżowego.

Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 z Młyna Jaczkowice jest mąką pszenną o szerokich zastosowaniach kulinarnych. Znakomicie nadaje się do wypieku delikatnych ciast kruchych, półkruchych, francuskich czy lekkich ciast biszkoptowych. Swoje zastosowanie znajdzie także przy wyrobie naleśników, kopytek oraz do zagęszczania zup i sosów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić? Biuro prasowe
2024-12-24 | 00:21

Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?

Czy łazienka może być modna i ponadczasowa jednocześnie? Kluczem do takiego efektu jest odpowiednia paleta barw, która łączy w sobie harmonię, elegancję i przytulność - element
Dom Luksus, który nie przytłacza
2024-12-23 | 13:00

Luksus, który nie przytłacza

Styl quiet luxury to elegancja w najbardziej subtelnej, wysmakowanej formie. Nie znajdziemy tu krzykliwych wzorów, przesadnego przepychu ani trendów, które
Dom Klienci zaakceptowali naszą wizję architektoniczną
2024-12-23 | 10:00

Klienci zaakceptowali naszą wizję architektoniczną

Ponad dwie dekady zawodowych doświadczeń, długa lista zrealizowanych projektów oraz setki rozmów z klientami, by lepiej zrozumieć ich potrzeby i dopasować do nich kształt

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem

Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.