Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Prawidłowy ciąg technologiczny pozwala na bezpieczne i wygodne wykonywanie codziennych prac w kuchni. To, w jakim miejscu zaplanujemy blat, zlewozmywak, szafki, czy płytę kuchenną, nie jest przypadkowe. Każdy element ma swoje miejsce i sugerowane sąsiedztwo, dlatego warto najpierw poznać podstawy urządzania kuchennego wnętrza.
Prawidłowy układ kuchni powinien być oparty o tak zwany trójkąt roboczy. Na czym on polega?
- Prawidłowy ciąg technologiczny w kuchni polega on na zachowaniu prawidłowych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy, bo tak nazywamy odpowiednie rozmieszczenie w tym pomieszczeniu, składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów - czyli lodówki - po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Właśnie taką kolejność, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powinno mieć umieszczenie tych stref w ergonomicznej kuchni. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Ciąg roboczy w kuchni a ilość miejsca
Ciąg roboczy dotyczy każdej kuchni, niezależnie od jej metrażu. Piekarnik, okap, lodówka czy płyta gazowa – wszystko musi znaleźć swoje nieprzypadkowe miejsce. Dziś królują sprzęty do zabudowy, które idealnie wkomponowują się w meble i stają się przez to mniej widoczne. Przykładem jest piekarnik do zabudowy, który możemy umieścić zarówno pod płytą kuchenną, jak i w tak zwanym słupku. To drugie rozwiązanie jest coraz bardziej popularne. Dzięki niemu korzystanie z urządzenia jest znacznie bardziej komfortowe. Choć oczywiście większe pomieszczenie pozwala na dużą większą swobodę aranżacji, w przypadku mniejszych kuchni, wszystko jest kwestią dobrego rozplanowania stref.
- Lodówka powinna sąsiadować z blatem – to na nim najpierw lądują zakupy, które następnie chowamy w chłodziarce. Tuż obok umiejscawiamy kosz na śmieci i zlew, a następnie główny blat roboczy mierzący minimum 60cm. Przyrządzanie posiłków wiąże się z korzystaniem z szafek – co rusz po coś sięgamy. Najlepiej, aby pojawiły się one nad blatem. Ciąg kuchenny kończy strefa gotowania, czyli kuchenka lub płyta. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednym z najpopularniejszych i najbardziej oszczędnych rozwiązań jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Rozwiązanie opatentowane przez SOLGAZ opiera się na ukryciu palników pod taflą szkła, dzięki czemu możliwe jest bezpieczne i czyste gotowanie na gazie. W ofercie znajduje się kilka linii płyt gazowych o ciekawych funkcjonalnościach, takich jak możliwość sterowania czasem i temperaturą, kontrola rodzicielska czy opcja Stop&Go, która pauzuje pracę kuchenki. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowymi, darmowymi polami, które nie pobierają gazu – dzięki czemu będą stanowiły idealne zakończenie ciągu technologicznego w naszej kuchni.
Ważny jest też wymiar
Rozmieszczenie mebli i sprzętu to jedno, ale nie mniej ważne są również odpowiednie odległości i wymiary. Zachowanie ciągu technologicznego w małej kuchni będzie znacznie trudniejsze do uzyskania, ale możliwe. W większej kuchni natomiast będziemy mogli sobie pozwolić na szerokie blaty i więcej przestrzeni do przechowywania i przygotowania posiłków. Jak zaznacza Kamila Prałat, zwróćmy też uwagę na wysokość szafek:
- Blat najczęściej montujemy na wysokości ok. 85cm. Górne szafki natomiast są kwestią bardziej indywidualną – powinny wisieć na takiej wysokości, z której swobodnie będziemy mogli sięgać po potrzebny przedmiot, lecz jest to zwykle 60cm nad blatem roboczym.
Zadbanie o ciąg technologiczny w kuchni to niezbędne zadanie – niezależnie od wielkości pomieszczenia. Dzięki zachowaniu trójkąta roboczego oraz prawidłowemu rozmieszczeniu sprzętów zyskujemy większe pole do działania, umożliwiając sobie tym komfortowe i przyjemne gotowanie.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.