Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1859200192,w_170,h_95,wo_170,ho_95,r_png,_small.png)
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Prawidłowy ciąg technologiczny pozwala na bezpieczne i wygodne wykonywanie codziennych prac w kuchni. To, w jakim miejscu zaplanujemy blat, zlewozmywak, szafki, czy płytę kuchenną, nie jest przypadkowe. Każdy element ma swoje miejsce i sugerowane sąsiedztwo, dlatego warto najpierw poznać podstawy urządzania kuchennego wnętrza.
Prawidłowy układ kuchni powinien być oparty o tak zwany trójkąt roboczy. Na czym on polega?
- Prawidłowy ciąg technologiczny w kuchni polega on na zachowaniu prawidłowych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy, bo tak nazywamy odpowiednie rozmieszczenie w tym pomieszczeniu, składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów - czyli lodówki - po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Właśnie taką kolejność, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powinno mieć umieszczenie tych stref w ergonomicznej kuchni. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Ciąg roboczy w kuchni a ilość miejsca
Ciąg roboczy dotyczy każdej kuchni, niezależnie od jej metrażu. Piekarnik, okap, lodówka czy płyta gazowa – wszystko musi znaleźć swoje nieprzypadkowe miejsce. Dziś królują sprzęty do zabudowy, które idealnie wkomponowują się w meble i stają się przez to mniej widoczne. Przykładem jest piekarnik do zabudowy, który możemy umieścić zarówno pod płytą kuchenną, jak i w tak zwanym słupku. To drugie rozwiązanie jest coraz bardziej popularne. Dzięki niemu korzystanie z urządzenia jest znacznie bardziej komfortowe. Choć oczywiście większe pomieszczenie pozwala na dużą większą swobodę aranżacji, w przypadku mniejszych kuchni, wszystko jest kwestią dobrego rozplanowania stref.
- Lodówka powinna sąsiadować z blatem – to na nim najpierw lądują zakupy, które następnie chowamy w chłodziarce. Tuż obok umiejscawiamy kosz na śmieci i zlew, a następnie główny blat roboczy mierzący minimum 60cm. Przyrządzanie posiłków wiąże się z korzystaniem z szafek – co rusz po coś sięgamy. Najlepiej, aby pojawiły się one nad blatem. Ciąg kuchenny kończy strefa gotowania, czyli kuchenka lub płyta. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednym z najpopularniejszych i najbardziej oszczędnych rozwiązań jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Rozwiązanie opatentowane przez SOLGAZ opiera się na ukryciu palników pod taflą szkła, dzięki czemu możliwe jest bezpieczne i czyste gotowanie na gazie. W ofercie znajduje się kilka linii płyt gazowych o ciekawych funkcjonalnościach, takich jak możliwość sterowania czasem i temperaturą, kontrola rodzicielska czy opcja Stop&Go, która pauzuje pracę kuchenki. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowymi, darmowymi polami, które nie pobierają gazu – dzięki czemu będą stanowiły idealne zakończenie ciągu technologicznego w naszej kuchni.
Ważny jest też wymiar
Rozmieszczenie mebli i sprzętu to jedno, ale nie mniej ważne są również odpowiednie odległości i wymiary. Zachowanie ciągu technologicznego w małej kuchni będzie znacznie trudniejsze do uzyskania, ale możliwe. W większej kuchni natomiast będziemy mogli sobie pozwolić na szerokie blaty i więcej przestrzeni do przechowywania i przygotowania posiłków. Jak zaznacza Kamila Prałat, zwróćmy też uwagę na wysokość szafek:
- Blat najczęściej montujemy na wysokości ok. 85cm. Górne szafki natomiast są kwestią bardziej indywidualną – powinny wisieć na takiej wysokości, z której swobodnie będziemy mogli sięgać po potrzebny przedmiot, lecz jest to zwykle 60cm nad blatem roboczym.
Zadbanie o ciąg technologiczny w kuchni to niezbędne zadanie – niezależnie od wielkości pomieszczenia. Dzięki zachowaniu trójkąta roboczego oraz prawidłowemu rozmieszczeniu sprzętów zyskujemy większe pole do działania, umożliwiając sobie tym komfortowe i przyjemne gotowanie.
![Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_928962341,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
![Marcin Giba gościem LEO w Domotece](/files/_uploaded/glownekonf_1484471617,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Marcin Giba gościem LEO w Domotece
![Soudal wspiera edukację młodych architektów](/files/_uploaded/glownekonf_2109262602,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Soudal wspiera edukację młodych architektów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.