Komunikaty PR

Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?

2021-10-26  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Prawidłowy ciąg technologiczny pozwala na bezpieczne i wygodne wykonywanie codziennych prac w kuchni. To, w jakim miejscu zaplanujemy blat, zlewozmywak, szafki, czy płytę kuchenną, nie jest przypadkowe. Każdy element ma swoje miejsce i sugerowane sąsiedztwo, dlatego warto najpierw poznać podstawy urządzania kuchennego wnętrza.

Prawidłowy układ kuchni powinien być oparty o tak zwany trójkąt roboczy. Na czym on polega?

- Prawidłowy ciąg technologiczny w kuchni polega on na zachowaniu prawidłowych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy, bo tak nazywamy odpowiednie rozmieszczenie w tym pomieszczeniu, składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów - czyli lodówki - po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Właśnie taką kolejność, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powinno mieć umieszczenie tych stref w ergonomicznej kuchni. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

Ciąg roboczy w kuchni a ilość miejsca

Ciąg roboczy dotyczy każdej kuchni, niezależnie od jej metrażu. Piekarnik, okap, lodówka czy płyta gazowa – wszystko musi znaleźć swoje nieprzypadkowe miejsce. Dziś królują sprzęty do zabudowy, które idealnie wkomponowują się w meble i stają się przez to mniej widoczne. Przykładem jest piekarnik do zabudowy, który możemy umieścić zarówno pod płytą kuchenną, jak i w tak zwanym słupku. To drugie rozwiązanie jest coraz bardziej popularne. Dzięki niemu korzystanie z urządzenia jest znacznie bardziej komfortowe. Choć oczywiście większe pomieszczenie pozwala na dużą większą swobodę aranżacji, w przypadku mniejszych kuchni, wszystko jest kwestią dobrego rozplanowania stref.

- Lodówka powinna sąsiadować z blatem – to na nim najpierw lądują zakupy, które następnie chowamy w chłodziarce. Tuż obok umiejscawiamy kosz na śmieci i zlew, a następnie główny blat roboczy mierzący minimum 60cm. Przyrządzanie posiłków wiąże się z korzystaniem z szafek – co rusz po coś sięgamy. Najlepiej, aby pojawiły się one nad blatem. Ciąg kuchenny kończy strefa gotowania, czyli kuchenka lub płyta. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.

Jednym z najpopularniejszych i najbardziej oszczędnych rozwiązań jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Rozwiązanie opatentowane przez SOLGAZ opiera się na ukryciu palników pod taflą szkła, dzięki czemu możliwe jest bezpieczne i czyste gotowanie na gazie. W ofercie znajduje się kilka linii płyt gazowych o ciekawych funkcjonalnościach, takich jak możliwość sterowania czasem i temperaturą, kontrola rodzicielska czy opcja Stop&Go, która pauzuje pracę kuchenki. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowymi, darmowymi polami, które nie pobierają gazu – dzięki czemu będą stanowiły idealne zakończenie ciągu technologicznego w naszej kuchni.

Ważny jest też wymiar

Rozmieszczenie mebli i sprzętu to jedno, ale nie mniej ważne są również odpowiednie odległości i wymiary. Zachowanie ciągu technologicznego w małej kuchni będzie znacznie trudniejsze do uzyskania, ale możliwe. W większej kuchni natomiast będziemy mogli sobie pozwolić na szerokie blaty i więcej przestrzeni do przechowywania i przygotowania posiłków. Jak zaznacza Kamila Prałat, zwróćmy też uwagę na wysokość szafek:

- Blat najczęściej montujemy na wysokości ok. 85cm. Górne szafki natomiast są kwestią bardziej indywidualną – powinny wisieć na takiej wysokości, z której swobodnie będziemy mogli sięgać po potrzebny przedmiot, lecz jest to zwykle 60cm nad blatem roboczym.

Zadbanie o ciąg technologiczny w kuchni to niezbędne zadanie – niezależnie od wielkości pomieszczenia. Dzięki zachowaniu trójkąta roboczego oraz prawidłowemu rozmieszczeniu sprzętów zyskujemy większe pole do działania, umożliwiając sobie tym komfortowe i przyjemne gotowanie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.