Dobrze jest dodać gazu - czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Kiedyś to było! Trzeba było mieć łeb… albo łebek - taki od zapałki. Osmolone patelnie, przypalone garnki i godziny szorowania kuchenki po każdym obiedzie to horror rozgrywający się w każdym domu na przestrzeni dekad.
Stare rozwiązania, choć trwałe, nie są obecnie najwygodniejszym wyborem dla nowoczesnego domostwa. Chcąc zadbać o komfort domowników, postawmy na nowe rozwiązania, które zdecydowanie zakończą dawny epizod w kuchni, zapewniając tym samym bezpieczeństwo i wygodę. Czyściutko, bez osmoleń… z gładką płytą gazową bez płomieni od SOLGAZ.
- Tradycyjny smak potraw gotowanych na ogniu oraz opłacalność wykorzystania gazu sprawiły, że przez lata w polskich domach królowały kuchenki gazowe, a większość mieszkań posiadała gotową instalację gazową. Aktualnie, potencjał gazu odkrywa coraz więcej państw, które decydują się na budowę elektrowni gazowych i biogazowni, gdyż jest on bezpieczny i należy do najczystszych ekologicznie nośników energii. – mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
Pamiętajmy również, że koszt energii elektrycznej podlega stałym podwyżkom. Z ogólnodostępnych danych wynika, że tendencja wzrostowa w kolejnych latach nie zwolni, a my będziemy płacić coraz wyższe rachunki. Z tego powodu coraz częściej stawia się na rozwiązania zasilane gazem.
Dotykasz raz i masz gaz!
Tradycyjne kuchenki gazowe, choć bazują na tanim paliwie, ze względu na otwarty płomień, zużywają wiele mocy. Nie trafia ona jednak bezpośrednio do garnka, tylko rozchodzi się po niemal całej kuchni. Ponadto, otwarty płomień wpływa na dodatkowe zabrudzenie tłuszczem kuchenki oraz sąsiadujących mebli – blatu czy szafek kuchennych, a także może przyczynić się do poparzenia się lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości od buchającego płomienia ścierki. Czy istnieje alternatywa dla tradycyjnych kuchenek gazowych? Tak – nowoczesne i innowacyjne płyty gazowe, w których płomień ukryty jest pod szkłem.
- Tradycyjne płyty gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak tryskanie tłuszczu, trudności w czyszczeniu palników, a nawet niebezpieczeństwo pożaru. Za to płyty gazowe bez płomieni są aktualnie najciekawszym rozwiązaniem pod względem kosztów eksploatacji i nowoczesnego designu. Jest to rodzaj płyty, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych opcji – ceramiczna płyta, brak wystających rusztów, możliwość regulacji temperatury czy blokada rodzicielska - tworząc niezawodną hybrydę funkcjonalności z zasilaniem gazowym. - wyjaśnia ekspertka firmy SOLGAZ.
Płyta kuchenna oparta na technologii gaz-pod-szkłem działa na każdy rodzaj gazu – zarówno ten z butli, jak i ziemny. Zużywa ona do 50% mniej gazu niż jej tradycyjna wersja. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Dzięki temu mamy pewność, że potrzebna ilość gazu trafi tylko tam, gdzie jej potrzebujemy i nic nie zostanie zmarnowane. Co więcej, niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które bezpośrednio nie pobierają gazu.
Dobrze jest dodać gazu… również w piekarniku!
Jeżeli zdecydowaliśmy się na płytę gazową, to wybierzmy też piekarnik gazowy. Ich nowoczesne wersje znacznie różnią się od tych, które pamiętamy sprzed lat, dlatego teraz można cieszyć się wygodą i funkcjonalnością korzystania z tego typu urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest jedyny na rynku piekarnik gazowy z możliwością pieczenia i wypiekania dzięki funkcji termoobiegu – dotąd dedykowanej tylko elektrycznym rozwiązaniom – oraz nietypowemu montażowi dysz doprowadzających gaz zarówno w dolnej, jak i w górnej części urządzenia.
- Piekarniki gazowe to popularne rozwiązanie, które przez lata cieszyło się zainteresowaniem użytkowników. Zasilane gazem, będącym najtańszym paliwem, bezpieczne i nowoczesne piekarniki generują spore oszczędności, gwarantując ekonomiczność oraz wygodę eksploatacji. Te najnowocześniejsze są zupełnie bezpieczne, zapewniając wysoką funkcjonalność, nowoczesny design oraz możliwość ciekawego wyposażenia kuchni. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednorodność to klucz
Kupując osobno płytę grzewczą oraz piekarnik warto zdecydować się na zakup u jednego producenta, ponieważ w ten sposób mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. Takie są nowoczesne rozwiązania gazowe firmy SOLGAZ, czyli wysokiej jakości urządzenia o atrakcyjnym designie i zaawansowanych funkcjonalnościach.
- Sprzęty kuchenne od SOLGAZ to innowacyjne rozwiązania, które gwarantują łatwość przyrządzania potraw, nowoczesny design i ekonomiczną eksploatację. Opatentowany system gaz-pod-szkłem zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, a przy tym gwarantuje wygodę użytkowania i czyszczenia dzięki gładkiej tafli szkła bez wystających rusztów. Zaś piekarniki gazowe, jako jedyne na rynku, wyróżnia funkcja termoobiegu oraz nietypowy montaż dysz doprowadzających gaz - zarówno na dole, jak i góry - co umożliwia równomierne przygotowanie dań na słodko i na słono. – podsumowuje Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.