Dobrze jest dodać gazu - czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Kiedyś to było! Trzeba było mieć łeb… albo łebek - taki od zapałki. Osmolone patelnie, przypalone garnki i godziny szorowania kuchenki po każdym obiedzie to horror rozgrywający się w każdym domu na przestrzeni dekad.
Stare rozwiązania, choć trwałe, nie są obecnie najwygodniejszym wyborem dla nowoczesnego domostwa. Chcąc zadbać o komfort domowników, postawmy na nowe rozwiązania, które zdecydowanie zakończą dawny epizod w kuchni, zapewniając tym samym bezpieczeństwo i wygodę. Czyściutko, bez osmoleń… z gładką płytą gazową bez płomieni od SOLGAZ.
- Tradycyjny smak potraw gotowanych na ogniu oraz opłacalność wykorzystania gazu sprawiły, że przez lata w polskich domach królowały kuchenki gazowe, a większość mieszkań posiadała gotową instalację gazową. Aktualnie, potencjał gazu odkrywa coraz więcej państw, które decydują się na budowę elektrowni gazowych i biogazowni, gdyż jest on bezpieczny i należy do najczystszych ekologicznie nośników energii. – mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
Pamiętajmy również, że koszt energii elektrycznej podlega stałym podwyżkom. Z ogólnodostępnych danych wynika, że tendencja wzrostowa w kolejnych latach nie zwolni, a my będziemy płacić coraz wyższe rachunki. Z tego powodu coraz częściej stawia się na rozwiązania zasilane gazem.
Dotykasz raz i masz gaz!
Tradycyjne kuchenki gazowe, choć bazują na tanim paliwie, ze względu na otwarty płomień, zużywają wiele mocy. Nie trafia ona jednak bezpośrednio do garnka, tylko rozchodzi się po niemal całej kuchni. Ponadto, otwarty płomień wpływa na dodatkowe zabrudzenie tłuszczem kuchenki oraz sąsiadujących mebli – blatu czy szafek kuchennych, a także może przyczynić się do poparzenia się lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości od buchającego płomienia ścierki. Czy istnieje alternatywa dla tradycyjnych kuchenek gazowych? Tak – nowoczesne i innowacyjne płyty gazowe, w których płomień ukryty jest pod szkłem.
- Tradycyjne płyty gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak tryskanie tłuszczu, trudności w czyszczeniu palników, a nawet niebezpieczeństwo pożaru. Za to płyty gazowe bez płomieni są aktualnie najciekawszym rozwiązaniem pod względem kosztów eksploatacji i nowoczesnego designu. Jest to rodzaj płyty, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych opcji – ceramiczna płyta, brak wystających rusztów, możliwość regulacji temperatury czy blokada rodzicielska - tworząc niezawodną hybrydę funkcjonalności z zasilaniem gazowym. - wyjaśnia ekspertka firmy SOLGAZ.
Płyta kuchenna oparta na technologii gaz-pod-szkłem działa na każdy rodzaj gazu – zarówno ten z butli, jak i ziemny. Zużywa ona do 50% mniej gazu niż jej tradycyjna wersja. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Dzięki temu mamy pewność, że potrzebna ilość gazu trafi tylko tam, gdzie jej potrzebujemy i nic nie zostanie zmarnowane. Co więcej, niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które bezpośrednio nie pobierają gazu.
Dobrze jest dodać gazu… również w piekarniku!
Jeżeli zdecydowaliśmy się na płytę gazową, to wybierzmy też piekarnik gazowy. Ich nowoczesne wersje znacznie różnią się od tych, które pamiętamy sprzed lat, dlatego teraz można cieszyć się wygodą i funkcjonalnością korzystania z tego typu urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest jedyny na rynku piekarnik gazowy z możliwością pieczenia i wypiekania dzięki funkcji termoobiegu – dotąd dedykowanej tylko elektrycznym rozwiązaniom – oraz nietypowemu montażowi dysz doprowadzających gaz zarówno w dolnej, jak i w górnej części urządzenia.
- Piekarniki gazowe to popularne rozwiązanie, które przez lata cieszyło się zainteresowaniem użytkowników. Zasilane gazem, będącym najtańszym paliwem, bezpieczne i nowoczesne piekarniki generują spore oszczędności, gwarantując ekonomiczność oraz wygodę eksploatacji. Te najnowocześniejsze są zupełnie bezpieczne, zapewniając wysoką funkcjonalność, nowoczesny design oraz możliwość ciekawego wyposażenia kuchni. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednorodność to klucz
Kupując osobno płytę grzewczą oraz piekarnik warto zdecydować się na zakup u jednego producenta, ponieważ w ten sposób mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. Takie są nowoczesne rozwiązania gazowe firmy SOLGAZ, czyli wysokiej jakości urządzenia o atrakcyjnym designie i zaawansowanych funkcjonalnościach.
- Sprzęty kuchenne od SOLGAZ to innowacyjne rozwiązania, które gwarantują łatwość przyrządzania potraw, nowoczesny design i ekonomiczną eksploatację. Opatentowany system gaz-pod-szkłem zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, a przy tym gwarantuje wygodę użytkowania i czyszczenia dzięki gładkiej tafli szkła bez wystających rusztów. Zaś piekarniki gazowe, jako jedyne na rynku, wyróżnia funkcja termoobiegu oraz nietypowy montaż dysz doprowadzających gaz - zarówno na dole, jak i góry - co umożliwia równomierne przygotowanie dań na słodko i na słono. – podsumowuje Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.