Domowa spiżarnia. Jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni?
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Początek jesieni to dobry czas na przetwory. Chętnie zamykamy owoce i warzywa w słoikach. Pojawia się tylko jeden problem: gdzie je przechowywać. Podpowiadamy, jak urządzić domową spiżarnię, nawet nie mając na to dedykowanego pomieszczenia.
Idealną sytuacją jest wydzielona przestrzeń, w której możemy przechowywać produkty spożywcze czy rzadziej używany sprzęt AGD. Niestety, nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wygospodarować specjalną strefę w kuchni, która posłuży nam za funkcjonalną spiżarnię.
Królewskie cargo
W roli kuchennych spiżarni doskonale sprawdzają się szafki typu cargo. To wysuwane stelaże, na których zamocowane są kosze lub półki z pełnym dnem. – To świetne rozwiązanie, wspierające zarówno organizację, jak i ergonomię korzystania z kuchni. Wszystkie produkty są dobrze widoczne i mamy je pod ręką, a do otwarcia nawet w pełni obciążonej szafki wystarczy lekki ruch – argumentuje Michał Kichler, manager ds. doradztwa technicznego i szkoleń Häfele.
W cargo istnieje możliwość indywidualnego dopasowania liczby i wysokości koszy – tak, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnątrz mebla oraz dostosować do aktualnych potrzeb. Dzięki różnym szerokościom systemów możemy dopasować szafkę do pozostałych mebli w kuchni czy do posiadanego miejsca. Dostępne są zarówno w wersji wysokiej, jak i podblatowej. Te drugie wyjątkowo dobrze sprawdzają się w okolicach płyt kuchennych, dzięki czemu podczas gotowania mamy łatwy i szybki dostęp do potrzebnych produktów spożywczych.
Ich niewątpliwą zaletą jest duża pojemność, łatwy dostęp do przechowywanych artykułów oraz duża wytrzymałość stelaża. – Przykładowo, wysokie cargo Sige 230i dźwiga aż 80 kg. To daje wiele możliwości przechowywania, nawet ciężkich zapasów mąki czy cukru. Jednocześnie pracuje lekko, dzięki funkcjonalnemu mechanizmowi pełnego wysuwu – mówi Michał Kichler.
Organizacja to podstawa
Kluczem do dobrze zorganizowanej spiżarni jest takie rozmieszczenie produktów, by mieć je na widoku i w zasięgu ręki. Nie potrzebujemy jednak do tego nowych szafek, jeśli nie ma na to w naszej kuchni miejsca. Sekret tkwi w odpowiednim rozmieszczeniu przechowywanych produktów przy wykorzystaniu dodatkowych akcesoriów porządkujących przestrzeń. Dzięki temu możemy mieć spiżarnię nawet w szufladzie. – Wystarczy uzupełnić ją w odpowiednie wkłady np. na przyprawy, pojemniki sortujące i przegrody. Można w nich przechowywać nawet ciężkie słoiki, dzięki dużemu udźwigowi – nawet do 70 kg jak w przypadku szuflad Matrix – wyjaśnia Michał Kichler.
Ciekawym rozwiązaniem do domowej spiżarni w kuchni jest również szuflada na artykuły spożywcze Hailo Pantry-Box. Dedykowana jest do przechowywania pieczywa – posiada drewniany ruszt, ale można w niej trzymać także warzywa i owoce. – To szybki sposób na przemianę zwykłej szuflady w element spiżarni. Pasuje do wszystkich systemów szuflad dostępnych na rynku, a dzięki będącym w wyposażeniu rusztom zapewnia odpowiedni dostęp powietrza – dodaje ekspert Häfele.
W domowej spiżarni świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju pojemniki do sypkich produktów. Na rynku dostępny jest szeroki wybór w różnorodnych kształtach, zarówno plastikowe, jak i szklane. Warto pojemniki odpowiednio opisać, w trwały sposób. Możemy do tego wykorzystać niezmywalne markery lub naklejki – najważniejsze jest to, abyśmy sami dobrze wiedzieli, gdzie co trzymamy.
Higiena przede wszystkim
Nawet najlepiej zorganizowana spiżarnia nie zagwarantuje nam świeżości przechowywanych produktów. O to musimy już zadbać sami. W pierwszej kolejności skupmy się na porządkach na półkach, w pudełkach i koszach. Należy pamiętać także o regularnym sprawdzaniu zawartości pojemników. W produktach sypkich mogą zadomowić się niechciani goście. Koniecznością jest także regularne mycie pojemników i półek.
Szuflady można wyłożyć matami antypoślizgowymi, które – poza zabezpieczeniem przedmiotów przed przesuwaniem, dodatkowo chronią meble przed zabrudzeniami. Można je też w łatwy sposób wyczyścić, myjąc je pod bieżącą wodą.
Nawet w przypadku małych przestrzeni warto wygospodarować specjalną przestrzeń do przechowywania artykułów spożywczych. Oferowane na rynku rozwiązania do mebli kuchennych dają szerokie pole aranżacyjne. Dzięki temu możemy stworzyć funkcjonalną
i ergonomiczną spiżarnię.
Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach. Firma ma ponad 160 tys. klientów na całym świecie, 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.