Komunikaty PR

Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską

2020-02-07  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Zapachu pieczywa unoszącego się po całym domu babci nie można do niczego przyrównać. Budzące się w nas skojarzenia i wspomnienia, gdy za każdym razem przechodzimy koło piekarni, a także smak i aromat jeszcze ciepłych bułeczek lub chleba sprawiają, że czujemy się rodzinnie i bezpiecznie. Te chwile nie muszą być już tylko przypadkowe.

Na świecie istnieje niemal nieskończona ilość rodzajów bułek – tak naprawdę wszystko zależy od tego, co chcemy do nich dodać. Jednak jedną z najpopularniejszych pulchnych bułeczek z chrupiącą skórką jest kajzerka, która posiada międzynarodową historię.

Na stołach całego świata

Kajzerka to okrągła, pszenna bułka z charakterystycznymi pięcioma nacięciami. Jej początki sięgają XVIII–wiecznej Austrii, gdzie gościły na stołach Habsburgów. Według zapisów nazwa wywodzi się od słowa cesarz – Kaiser. Tradycyjna austriacka kajzerka wypiekana jest zazwyczaj z mąki pszennej. Czasami posypywana jest ona ziarnami maku, sezamu czy pestkami dyni. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta, czasami także poprzez nacinanie uformowanej w kształt bułki porcji ciasta. W Polsce kajzerka wypiekana jest z czterema nacięciami w Krakowie, a w pozostałej części kraju z tradycyjnymi pięcioma.

Niegdyś kajzerki były prawdziwym rarytasem na polskich stołach. Teraz, dzięki mące na bułeczki „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice można samodzielnie upiec własną pyszną, chrupiącą kajzerkę, a także wiele innych przysmaków.

Mąka dla pokoleń

Domowe bułeczki pozbawione są wszelkiego rodzaju chemii oraz wypełniaczy, dzięki czemu nie tylko pysznie smakują, ale również są zdrowe. Dzięki mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice możliwe jest stworzenie aromatycznych, pszennych wypieków w domowym zaciszu. Poza tradycyjnymi kajzerkami, przy użyciu mąki z linii „Domowa Piekarnia” upieczemy także bułki maślane, paryskie (w Polsce nazywane m.in. batonami, bułkami wrocławskimi czy kawiorkami) czy paluchów.

Mąka na bułeczki z „Domowej Piekarni” jest produktem dedykowanym do domowego wypieku bułeczek. Jest to mąka typ 650, o zawartości popiołu do 0,70%. W porównaniu do „jaśniejszych” typów mąk (np. Tortowa, Wrocławska, Poznańska) mąka ta charakteryzuje się większą zawartością glutenu oraz większą zawartością składników mineralnych. W mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice większa jest aktywność enzymu amylazy. Dzięki temu mąka lepiej wiąże wodę, a otrzymane ciasto jest sprężyste i elastyczne, nie deformuje się w trakcie wyrastania i wypiekania. Po upieczeniu bułeczki są ładnie wyrośnięte, miękisz jest regularnie porowaty bez zakalca a skórka jest chrupiąca i ładnie przypieczona. Mąka typ 650 stosowana jest również do wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można także zrobić zasmażkę lub zagęścić nią zupy i sosy.

W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znaleźć można specjalną mąkę do bułeczek, z którą przygotujemy pachnące, delikatne wypieki, które przywrócą wspomnienia z dzieciństwa i zachwycą wszystkich domowników.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Cały czas tworzę i mam w szufladzie dużo utworów. Teraz kończę moją nową płytę i mam nadzieję, że znowu sporo się będzie wokół mnie działo

Artystka pracuje właśnie nad nową płytą, która ma się ukazać jesienią. Będzie to piąty album w jej karierze i powrót po sześciu latach przerwy. Zwiastunem tego wydawnictwa jest singiel „Co masz na myśli?”. Mika Urbaniak zaznacza, że nowe kompozycje odzwierciedlają jej przemyślenia na temat miłości, siły, nadziei i odnajdywania siebie, a także pułapek przemysłu muzycznego, w którym – jej zdaniem, kobiety radzą sobie coraz lepiej i są bardziej pewne siebie. Jeśli natomiast chodzi o warstwę muzyczną tego krążka, to oprócz powrotu do hip-hopowych korzeni, będzie także można usłyszeć wpływy funku i popu.

Infrastruktura

Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.

Farmacja

Endometrioza przez lata pozostawała lekceważonym problemem. Mimo że cierpi na nią 14 mln kobiet w Europie

Coraz więcej państw UE kompleksowo zaczyna się zajmować problemem endometriozy. W tej grupie państw jest także Polska, która od lipca wprowadziła nowy model bezpłatnej diagnostyki i opieki dla pacjentek z tą chorobą oznaczającą dla nich życie z chronicznym bólem. Podczas ubiegłotygodniowej debaty w Parlamencie Europejskim europosłowie wezwali Komisję Europejską do większej inicjatywy na forum unijnym: opracowania strategii walki z endometriozą i skierowania większych środków na badania nad tą chorobą.