Komunikaty PR

Ekoczyści specjaliści: Pozbądź się zbędnego tłuszczu… z kuchni!

2020-07-13  |  17:40
Biuro prasowe
Kontakt
Kamila Nowakowska
Tok Tok

Wierzyńskiego
52 317 Wrocław
kamila|toktok.com.pl| |kamila|toktok.com.pl
+ 48 aaa bbb ccc
www.toktok.com.pl

 

Zatłuszczone powierzchnie, przypalony, zapieczony czy zaschnięty brud oraz odpadki spożywcze potrafią skutecznie utrudnić czyszczenie kuchni. Jest ona z całą pewnością jednym z najtrudniejszych do sprzątania miejsc w każdym domu. Podpowiemy, jak robić to skutecznie i w zgodzie z naturą.

Pielęgnacja sprzętów AGD, czyszczenie piekarnika czy lodówki wymagają niemałego nakładu pracy, aby utrzymać je w nienagannej czystości. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze, że kuchnia musi być miejscem higienicznym, dlatego należy zadbać o to, aby eliminować z niej bakterie oraz nie pozwolić rozwijać się pleśni w zakamarkach. Jak więc zabrać się za sprzątanie tej szczególnie wymagającej przestrzeni? Jak często myć poszczególne powierzchnie kuchenne? Jakich trików użyć, aby ułatwić sobie sprzątanie? I w końcu jakich środków użyć do mycia i pielęgnacji kuchni oraz sprzętów kuchennych, aby sprzątanie było prostsze, szybsze, skuteczniejsze, a do tego bezpieczne dla zdrowia i środowiska?

Systematycznie znaczy skutecznie

W sprzątaniu kuchni systematyczność jest niezwykle ważna. Generalnie czynności porządkowe możemy podzielić na te, które wykonujemy codziennie, co tydzień lub raz w miesiącu. Niemniej jednak wszystko zależy od tego, jak często używamy naszej kuchni do przygotowywania posiłków. Jeśli zabrudzimy ją bardzo albo po prostu przygotowujemy większą imprezę czy obiad rodzinny – czasem niektóre czynności należy przyspieszyć w czasie. Generalnie, codziennie po przygotowaniu posiłków powinniśmy zadbać o czystość każdej powierzchni, na której pracujemy. Należy również zwrócić uwagę na usunięcie rozlanych płynów czy pozostawionych resztek jedzenia. To ważne, bo znacząco ułatwi nam utrzymanie czystości w przyszłości i sprawi, że nie będziemy musieli w kuchni spędzać na sprzątaniu zbyt wiele czasu. Warto zwrócić uwagę na podłogę, która często będzie wymagała zamiatania, a przy większym zabrudzeniu również umycia. Oprócz zastosowania powyższych porad warto przeprowadzić jeszcze kilka czynności kosmetycznych. Należy dokonać dezynfekcji pochwytów szafek, lodówki i innych urządzeń, gdyż właśnie na tych powierzchniach zbiera się wiele wirusów, bakterii i grzybów. Podobnie należy postąpić z pokrętłami i przyciskami urządzeń kuchennych. Z kolei raz w miesiącu warto pomyśleć o umyciu całej lodówki, okapu czy mikrofalówki. Nie należy zapominać również o starciu kurzy z górnych powierzchni szafek oraz innych miejsc. To szczególnie istotne, ponieważ zbierający się kurz przykleja się do tłuszczu, tworząc maź niezwykle trudną do usunięcia.

Uporczywy tłuszcz i inne zabrudzenia – jak z nimi walczyć?

Największym wrogiem czystej kuchenki i piekarnika jest tłuszcz. To, że w czasie naszych kuchennych rewolucji i kulinarnych eksperymentów wyląduje on na płycie kuchenki, palnikach lub wewnątrz piekarnika, blatach kuchennych, a nawet ścianach wokół jest niemal 100-procentowo pewne. Sposobów na walkę z nim jest kilka. Pierwszym z nich jest jego jak najszybsze usunięcie za pomocą szmatki, jeszcze zanim zaschnie.  O tym w ferworze walki bardzo często zapominamy, więc najczęściej walczymy z tłuszczem już zaschniętym.  Oczywiście do sprzątania musimy dobrać odpowiednie dla danej kuchenki środki. W przypadku kuchenek gazowych i piekarników elektrycznych, jeśli zabrudzenia nie są uporczywe, najlepiej użyć lekkich środków czyszczących. Należy nanieść je na szmatkę, delikatnie przetrzeć, a następnie dokładnie usunąć preparat i wytrzeć powierzchnię do sucha. Przy bardziej uporczywych zabrudzeniach możemy zostawić nasączoną szmatkę na jakiś czas, aby brud się odmoczył. Nieco inaczej musimy postąpić z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi, tutaj zabrudzenia należy usunąć bezzwłocznie za pomocą specjalistycznych środków. Gdy tak się nie stanie, na naszych kuchenkach mogą pozostać trwałe plamy, a to nie będzie wyglądało zbyt estetycznie. W obydwu przypadkach nie zaleca się używać do utrzymania czystości żrących substancji i gąbek drucianych oraz innych przyrządów, które mogą trwale uszkodzić ich powierzchnię, niszcząc nie tylko estetykę sprzętu AGD. Jakich środków zatem używać i czy zawsze jest to bezpieczne?

 

Chemiczne wdychanie vs. zdrowe sprzątanie

Na rynku dostępnych jest wiele środków, które pomogą nam usunąć tłuszcz i inne zabrudzenia tak, żeby kuchnia lśniła czystością. Używania części z nich bez rękawiczek i innych środków ochronnych nie zalecają jednak sami producenci. Są to pianki, płyny czy aerozole, które w swoim składzie zawierają wiele substancji żrących. Potrafią one doprowadzić do podrażnienia czy nawet poparzenia skóry, jak na przykład silnie agresywna soda kaustyczna. Bardzo często w trakcie ich stosowania zagrożone są również nasze błony śluzowe czy oczy. Sprawę dodatkowo pogarszają substancje zapachowe, które mają sprawić, że „poczujemy” efekt czystości, a tak naprawdę są kolejną dawką chemii, którą wdychamy. Pamiętajmy, że substancje zawarte w powyższych środkach są w stanie również zaszkodzić najmłodszym mieszkańcom domu i zwierzętom domowym, jeśli przez przypadek znajdą się w ich zasięgu. Czy zatem możemy walczyć z zaschniętym tłuszczem i brudem w bezpieczny sposób?

Czystość w zgodzie z naturą – to możliwe

Okazuje się, że tak. Bronią w naszym arsenale są znane od lat sposoby domowe, których używano jeszcze zanim stworzono przesiąknięty niebezpieczną i szkodliwą „chemią” arsenał. Tradycyjnym sposobem na pozbycie się tłuszczu i zabrudzeń jest zastosowanie kwasku cytrynowego, octu i sody oczyszczonej. Oczywiście należy zmieszać je w odpowiednich proporcjach. W taki właśnie sposób dbały o czystość w kuchni nasze babcie. Dzisiaj jednak możemy użyć środków nowej generacji. Są one nie tylko skuteczne i wydajne, ale również ekologiczne i bezpieczne nie tylko dla sprzątających, lecz również innych domowników, w tym zwierząt. Zwykle w ich składzie znajdują się związki powierzchniowo czynne pochodzenia roślinnego. W przypadku produktów naturalnych, należy szukać preparatów specjalnie dedykowanych konkretnym powierzchniom. Naturalne składniki mogą działać rewelacyjnie na jednym rodzaju powierzchni, ale innemu nie będą służyć. – Ekologiczne i wegańskie środki do pielęgnacji oraz czyszczenia domu stanowią bezpieczną alternatywę stworzoną po to, aby zadbać o zdrowie użytkowników oraz ich najbliższych, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska. Produkty tego rodzaju są wolne od chemii i nie zawierają sztucznych substancji zapachowych. Są więc hipoalergiczne, co oznacza, że nie wywołują uczuleń oraz nie powodują podrażnień oczu i skóry. Bez obaw mogą z nich korzystać nawet osoby szczególnie wrażliwe, zmagające się z alergiami, astmą czy problemami dermatologicznymi.  - mówi Agnieszka Tkaczyńska, ekspert marki ZAA-ZOO-LAA, producenta ekologicznych i wegańskich środków czystości. Często skład eko czyścideł jest na tyle neutralny dla żywych organizmów, że nawet ich przypadkowe spożycie w niewielkiej ilości nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia. To ogromny atut, który ze względu na bezpieczeństwo doceniają w szczególności rodzice małych dzieci oraz właściciele zwierząt domowych. Warto dodać, że organiczne środki czystości mogą także skutecznie zadbać o zdrowie dzięki zawartości naturalnych substancji o działaniu wirusobójczym i grzybobójczym.  Co ważne, ekologiczne produkty czyszczące są przeważnie całkowicie biodegradowalne, czyli nie szkodzą i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. – podkreśla Agnieszka Tkaczyńska z ZAA-ZOO-LAA. Ten ostatni aspekt jest bardzo ważny, zwłaszcza w czasach, gdy społeczeństwo i organizacje międzynarodowe poświęcają coraz więcej uwagi ochronie środowiska naturalnego oraz tematyce ekologii. To już nie tylko moda, ale trend, który powoli zmienia naszą rzeczywistość. Z dbałości o środowisko segregujemy odpady, korzystamy z usług sharing`owych i zwiększamy wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. – Ekologiczne środki czystości to kolejny krok na tej drodze. Krok mały, ale niezwykle ważny, bo wpływający na przyszłość naszą i naszej planety – dodaje Agnieszka Tkaczyńska.

 

Eko porządek w kuchni – porządek na planecie

Jak nietrudno zauważyć, środków do walki z tłuszczem i utrzymania czystości w kuchni jest wiele. Wszystkie z nich są skuteczne, ale czy to oznacza, że dobre dla sprzątającego i osób w jego otoczeniu? O tym, które wybierzecie, musicie zdecydować sami. Warto jednak walczyć z zabrudzeniami w zgodzie z naturą, za pomocą starych domowych sposobów lub nowoczesnych, innowacyjnych i przyjaznych środowisku preparatów. 

 

Więcej eko porządku na www.zaazoolaa.com

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Tok Tok
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać? Biuro prasowe
2024-12-20 | 11:00

Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać?

Zima to najczęściej czas planowania prac. Trzy podstawowe elementy, które uwzględnić trzeba zawsze, to kosztorys, harmonogram oraz rezerwacja odpowiedniej ekipy. Dodatkowo wszyscy,
Dom Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska
2024-12-20 | 09:30

Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska

Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska w promocyjnych cenach! Druga połowa grudnia to okres najbardziej gorących przedświątecznych przygotowań. Planujemy
Dom Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej​
2024-12-20 | 09:30

Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej​

W 2025 roku wnętrza będą łączyć funkcjonalność, ekologię i ponadczasowy styl. Największe inspiracje będą pochodzić z natury, a surowe, ale eleganckie akcenty nadadzą przestrzeniom

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.