Europejski Dzień Śniadania – uczcij go pysznym porankiem z bliskimi!
Jak co roku, 24. kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania. Ponieważ wypada on w weekend, jest to doskonała okazja do tego, aby celebrować go bez pośpiechu. A z kim posiłki smakują najlepiej? Oczywiście z bliskimi! Przygotujcie więc wspólnie wspaniałe śniadanie i cieszcie się wyjątkowymi chwilami!
Po nocy, podczas której nasz metabolizm zwalnia, pożywne i pyszne śniadanie to dobry punkt wyjścia do naładowania baterii i efektywnego działania. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, każdy posiłek, aby był pełnowartościowy i zdrowy, należy przygotować według schematu Talerza Zdrowego Żywienia. Obejmuje on produkty, o których nie powinniśmy zapominać, jak na przykład: warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste, białko oraz orzechy i nasiona.
To doskonała baza do przygotowania smacznego śniadania, które zapewni nam doskonałą formę i dobre samopoczucie na cały dzień!
Pomysły na pyszne i pożywne śniadania
W Polsce na śniadanie najchętniej serwujemy kanapki, jajka pod każdą postacią oraz serki wiejskie i twarożki.
Patent na pyszną i zdrową kanapkę to kromka świeżego razowego pieczywa z idealnie śmietankowym serkiem do smarowania Twój Smak z Piątnicy, który występuje w wielu wersjach smakowych np. z dodatkiem ziół, szczypiorku czy chrzanu. Kanapkę możemy również udekorować ulubionymi warzywami. Przygotowując wersję dla dzieci warto wykazać się kreatywnością i stworzyć kolorową postać, używając plasterków rzodkiewki jako oczu, papryki jako nosa, plasterków pomidora jako policzków, a kształt ust wyciąć z ogórka. Voilà! Pyszne kanapki dla całej rodziny gotowe.
Jajka na śniadanie serwowane są najczęściej na miękko lub twardo, a także w formie jajecznicy.
Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania proponujemy jajka w nowej odsłonie: zapiekane z awokado i pysznym Serkiem Wiejskim, który już od 30 lat gości na polskich stołach. Serek Wiejski z Piątnicy to zresztą jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych w naszym kraju, a jego wielbiciele wybierać mogą z wielu wariantów. W ofercie są: Serek Wiejski naturalny, wysokobiałkowy, bez laktozy, lekki, ze szczypiorkiem, z dodatkiem owoców oraz w wersji Bio.
Kiedy jednak nie mamy czasu na celebrowanie śniadania warto sięgnąć po Jogurt naturalny z Piątnicy, który jest bogaty w białko, witaminy i minerały, dzięki czemu znakomicie wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Z dodatkiem płatków zbożowych, musli, otrąb, świeżych lub suszonych owoców nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także zapewnia zdrowy i pożywny posiłek.
Doskonałym dopełnieniem leniwego, rodzinnego poranka będzie kawa. Jej smakosze mogą uzupełnić ją ulubionym Mlekiem Wiejskim z Piątnicy albo napojem roślinnym sojowym lub owsianym marki Piątnica Roślinna, które doskonale się spieniają i wyśmienicie smakują.
Bądźmy dla siebie dobrzy i znajdźmy czas na śniadanie!
Planowanie i spożywanie wspólnych śniadań niesie za sobą wiele korzyści. Starannie przygotowując posiłki, możemy bazować na zdrowych, wartościowych produktach o prostym składzie i wyśmienitym smaku. Celebrując rodzinny posiłek mamy okazję, by wspólnie porozmawiać, a dzięki temu tworzyć silną więź z bliskimi. Przez takie działania uczymy dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i dbamy o ich rozwój. Zatem codziennie dostarczajmy sobie i swoim najbliższym dobrą energię na cały dzień. Choć Europejski Dzień Śniadania obchodzimy raz w roku, niech hasło „Śniadanie musi być!” towarzyszy każdemu z nas przez cały rok!
Zainspiruj się naszym przepisem na śniadanie, które świetnie wygląda i smakuje!
Awokado z zapieczonym jajkiem i Serkiem Wiejskim
Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:
• 2 awokado
• 4 jajka
• Serek Wiejski z Piątnicy
• 2 kromki chleba tostowego
• 2 kostki miękkiego masła
• dymka do dekoracji
• kilka listków sałaty rzymskiej mini
• kilka pomidorków cherry
• sól, pieprz
• cytryna
Wykonanie:
- Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wybierz trochę miąższu z wnętrza, powiększając wgłębienie. Zachowaj miąższ na później. Posmaruj przekrojone awokado z wierzchu sokiem z cytryny. Odkrój kawałek spodu, żeby było stabilniejsze.
- Nałóż do przekrojonych połówek awokado po łyżeczce Serka Wiejskiego i wbij po jednym jajku. Następnie piecz przez 7-10 minut w 200°C.
- Pozostały miąższ wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj nim tosty.
- Wyciągnij awokado z piekarnika, udekoruj boki jajka Serkiem Wiejskim z Piątnicy i posiekaną dymką.
- Podawaj z tostami i ulubioną sałatką.
Smacznego!

ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.