Komunikaty PR

Generator ozonu w Twoim domu – sprawdź, dlaczego warto go mieć

2020-06-22  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania press ( 0.15 MB )

 

Odkurzacz, pralka czy zmywarka to niezbędne w domu sprzęty AGD, które pomagają w utrzymaniu czystości. Istnieją jednak zanieczyszczenia, których nie widać gołym okiem, a mimo to znajdują się w pomieszczeniach czy żywności i mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Jak się ich pozbyć? Niezbędne okazują się urządzenia do dezynfekcji, takie jak generatory ozonu.

Ozonatory wykorzystują ten sam proces, który zachodzi podczas wyładowań elektrycznych w trakcie burzy. Urządzenie pobiera powietrze, a następnie przy użyciu prądu o wysokim napięciu przekształca tlen w ozon. Powstała w wyniku tej reakcji cząsteczka wykazuje właściwości silnie dezynfekujące. Jest ona skuteczniejsza i działa szybciej niż chlor, a dzięki krótkiemu czasowi rozpadu połowicznego można ją bezpiecznie stosować w domu. Przy użyciu generatorów ozonu usuniemy szkodliwe substancje z pożywienia, a także niechciane zapachy, grzyby, pleśń czy alergizujące roztocza i drobnoustroje z pomieszczeń lub samochodów.

Korzystanie z ozonowania w warunkach domowych nie jest wciąż popularne w Polsce. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych tego typu urządzenia są w co trzecim gospodarstwie. Nic dziwnego, dzięki różnorodnemu zastosowaniu ozonatorów możemy znacznie poprawić jakość życia i zadbać o czystość najbliższego otoczenia – mówi Łukasz Malik, współwłaściciel marki Wenon.

Czy ozonowanie żywności ma sens?

Niestety, nie mamy wpływu na to w jaki sposób żywność, którą kupujemy w sklepie, jest przechowywana i zabezpieczana. Mimo tego, że przed dopuszczeniem do sprzedaży musi spełnić szereg norm jakościowych, to i tak mogą znaleźć się w niej szkodliwe antybiotyki, pestycydy czy ulepszacze. Co więcej, podczas magazynowania jest również narażona na działanie grzybów i pleśni. Nie zawsze udaje nam się jednak kupić ekologiczne produkty ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie mamy dostępu do najlepszych składników, kupujmy takie jakie możemy, ale zadbajmy o nie w inny sposób. Ozonowanie żywności zapewnia jej czystość mikrobiologiczną, która nie tylko gwarantuje brak zanieczyszczeń, ale też znacznie wydłuża okres przydatności produktów spożywczych.

To co dostarczamy organizmowi przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zainteresować się metodą dezynfekcji pożywienia, jaką jest ozonowanie. Ozon to gaz, który szybko się rozkłada – po około 40 minutach przekształca się w tlen, jest więc bezpieczny, a jego działanie nie pozostawia skutków ubocznych. Możemy nie tylko ozonować jedzenie, ale też wodę – dzięki czemu nabierze krystalicznego koloru, a jej smak i zapach się polepszą – komentuje Łukasz Malik.

Odkażanie domu i przedmiotów, a bezpieczeństwo życia codziennego

Nie tylko żywność jest narażona na zanieczyszczenia – także miejsca, w których przebywamy oraz przedmioty, których używamy mogą być siedliskami bakterii i szkodliwych mikroorganizmów. Ich działanie może mieć wpływ na nasze zdrowie i powodować infekcje dróg oddechowych, problemy z układem nerwowym i skórą[1], a nawet przyczyniać się do powstawania nowotworów[2]. Częstym, nawracającym problemem są pojawiające się na ścianach grzyby i pleśnie, które występują szczególnie w pomieszczeniach o słabej wentylacji, narażonych na działanie wilgoci jak łazienka czy garderoba. Ozonatorami możemy dezynfekować zarówno powierzchnie mieszkalne, meble oraz samochody, przez co pozbędziemy się z nich nie tylko trujących związków, ale usuniemy też nieprzyjemne zapachy. Alergicy, astmatycy i osoby ze skłonnościami do stanów zapalnych skóry również mogą skorzystać z dobrodziejstw ozonowania – jest ono skuteczną metodą w walce z alergenami.

Generatory ozonu niszczą roztocza, kurz oraz drobnoustroje powodujące zakażenia i choroby bakteryjne. Warto dezynfekować nimi przedmioty codziennego użytku jak sztućce, deski do krojenia czy dziecięce zabawki. Dodatkowo możemy wykorzystać właściwości ozonu do polepszenia kondycji naszej cery. Kąpiel w ozonowanej wodzie leczy grzybice i trądzik, a przez dotlenienie skóry odpręża organizm – dodaje Łukasz Malik z Wenon.

Regularne ozonowanie żywności, pomieszczeń i przedmiotów pomaga w utrzymaniu czystości oraz jest jednym z elementów prowadzenia świadomego, zdrowego stylu życia. Eliminując szkodliwe bakterie i wirusy dbamy o siebie i naszych bliskich.

 

Marka Wenon prezentuje ofertę generatorów ozonu, które są odpowiednie do użytku domowego – zarówno do ozonowania pomieszczeń, pożywienia oraz rzeczy i mebli:

Ozonator Wenon N1668A

Kompaktowy produkt, który sprawdzi się nawet przy sterylizacji dużych powierzchni do 180 m2, wykorzystuje zaawansowane rozwiązania technologiczne. Model wyposażono w pięć trybów ozonowania w zależności od przeznaczenia, co ułatwia wybór odpowiedniego programu. Maksymalny czas pracy urządzenia wynosi 60 minut.

Produkt dostępny jest w asortymencie sklepu Wenon.pl. Cena: 629 zł

Ozonator Wenon MF108

Urządzenie o nowoczesnym wyglądzie i wydajności 400 mg. Produkt może działać nawet 60 minut, ale dzięki timerowi ustawimy potrzebny czas pracy. Wyświetlacz z lampami LED sprawia, że obsługa ozonatora jest łatwa i szybka. Najlepsze efekty ozonowania tym modelem uzyskamy na obszarze w przedziale od 5 do 50 m2.

Produkt dostępny jest w asortymencie sklepu Wenon.pl. Cena: 499 zł

O marce

Marka Wenon powstała w kwietniu 2020 roku w odpowiedzi na nowe potrzeby konsumentów. To urządzenia dezynfekująco-oczyszczające najwyższej jakości, przeznaczone zarówno dla klientów bezpośrednich, jak i biznesowych. Misją marki jest uświadomienie Polakom, jak ważna jest czystość i jakość spożywanych produktów, którą można podnieść przy pomocy urządzeń takich jak ozonatory czy lampy UV. Produkty marki Wenon dostępne są na wenon.pl.

 


[1] B. Gutarowska, Grzyby strzępkowe zasiedlające materiały budowlane wzrost oraz produkcja mikotoksyn i alergenów, „Zeszyty naukowe nr 1074 Politechnika Łódzka” 2010.

[2] A. Kowalska, K. Walkiewicz, P. Kozieł. M. Muc-Wierzgoń, Aflatoksyny – charakterystyka i wpływ na zdrowie człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2017.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.