Komunikaty PR

Gotowanie i pieczenie parowe to prawdziwa rewolucja w Twojej kuchni! Wypróbuj sm

2021-06-30  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Łukasz Łyczkowski
dfusion

Zygmunta Słomińskiego 7/777
00-195 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/

Pulchne bułeczki domowej roboty, soczysty kurczak z chrupiącą skórką, czy miękkie warzywa zachowujące swój smak i aromat. Pieczenie i gotowanie parowe to techniki, z którymi warto się zapoznać, jeśli zależy nam na przygotowywaniu pysznych, zdrowych i lekkostrawnych potraw. Piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ w połączeniu z naczyniem Dual Cook Steam to zestaw poszerzający możliwości Twojej kuchni. Zobacz co możesz wyczarować z jego pomocą.

Potrawy przygotowywane techniką pieczenia lub gotowania parowego mają wiele zalet zarówno pod względem smaku jak i wartości odżywczych, dzięki czemu stanowią zdrową alternatywę dla dań gotowanych w tradycyjny sposób czy smażonych. Para przewodzi ciepło lepiej niż suche powietrze oraz pozostawia w środku naturalną wilgotność. W efekcie potrawy są nie tylko lżejsze i mają mniej kalorii, ale jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak i aromat.

Dobrze wyrośnięte pieczywo, smaczne przekąski, soczyste mięsa, delikatne ryby, aromatyczne zupy, oraz pyszne desery – paleta potraw z pary jest naprawdę szeroka.

Otwórz się na pieczenie parowe

Wielofunkcyjność to jedna z najważniejszych cech, którą powinna posiadać nowoczesna kuchnia. Taki właśnie jest piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ umożliwiający pieczenie dwóch potraw jednocześnie w odmiennych trybach i temperaturach. Specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory pozwalając na przygotowanie tak różnych dań, jak ryba i sernik bez obawy o mieszanie się zapachów.

Teraz – z naczyniem Dual Cook Steam – piekarnik poszerza swój wachlarz możliwości o gotowanie i pieczenie parowe. Sprawdź nasze przepisy!

Kurczak pieczony

Składniki:

  • Kurczak (cały, około 1,5kg)
  • Masło: 100 g
  • Przyprawy (sól, pieprz, estragon)
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Umyj oraz osusz kurczaka. Odciągnij skórę i pomiędzy nią a mięso włóż większość masła z estragonem. Następnie lekko natrzyj resztę kurczaka masłem i skropl sokiem z cytryny.

Rozgrzej piekarnik Samsung Dual Cook do 200°C  w trybie konwencjonalnym. Napełnij brytfannę z naczynia Dual Cook Steam wrzącą wodą, nałóż perforowaną kratkę, na której ułóż kurczaka. Piecz 30 minut w górnej komorze bez pokrywki. Włóż separator i zmniejsz temperaturę górnej komory do 160°C Piecz jeszcze godzinę (im większy kurczak tym dłużej trzeba piec).

Sprawdzaj miękkość kurczaka wbijając końcówkę noża w udo. Przenieś mięso z blachy do naczynia, przykryj je luźno folią aluminiową i odstaw na 20 minut.

 

Brioszka z morelami

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej + odrobina do posypania
  • 2 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 50 g cukru rafinowanego
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 4 jaja średniej wielkości (w temperaturze pokojowej) ubite + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 200 g miękkiego niesolonego masła
  • 150 g miękkich moreli pokrojonych na równe kawałki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do misy robota kuchennego. Z jednej strony umieść sól, a z drugiej drożdże i cukier. Zrób zagłębienie pośrodku mąki.

Podgrzej mleko w garnku lub mikrofalówce, aż będzie ciepłe, ale nie za gorące. Wlej mleko do zagłębienia w mące i wymieszaj składniki za pomocą haka do zagniatania. Do połączonych składników dodawaj po kolei po 1 ubitym jajku, nie przerywając miksowania. Mieszaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto stanie się gładki i elastyczne.

Gdy ciasto będzie sprężyste, dodawaj do niego po 1-2 kawałka masła naraz, nie przerywając mieszania. Miksuj lub ugniataj przez następnych 5 minut do momentu, aż wmieszasz w nie całe masło, a ciasto będzie lśniące.

Nakryj ciasto ściereczką i pozostaw na 30-40 min w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Następnie przenieś ciasto do lodówki i schładzaj je przez 1 godzinę. Ten zabieg pomoże nadać ciastu pożądany kształt.

Wyłóż keksówkę o wymiarach 21 x 11 x 7 cm papierem do pieczenia. Ciasto szybko zagnieć na oprószonej mąką stolnicy. Następnie podziel je na 7 równych części formując z nich kule. Delikatnie spłaszcz każdą kulę, następnie umieść na jej środku kilka pokrojonych moreli. Chwyć ciasto po bokach i ściśnij krawędzie nad morelami tworząc kieszonkę, a potem kulę. Postaraj się, aby warstwa ciasta wokół moreli nie była zbyt cienka. Kiedy uformujesz już wszystkie kule, włóż je po kolei do keksówki nadając im owalny kształt, tak by przylegały do siebie i do krawędzi formy. Ponownie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godz., aż urośnie i ponownie podwoi swoją objętość.

Napełnij brytfannę z naczynia Dual Cook Steam wrzącą wodą i wstaw na dno piekarnika Samsung Dual Cook rozgrzanego do 180°C. Włącz tryb pieczenia Termoobieg z dolną grzałką. Wymieszaj ubite jajko z odrobiną wody, aż uzyskasz glazurę, którą posmarujesz ciasto z wierzchu. Posyp je płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-40 minut, aż wyrośnie i będzie złociste. Pozostaw je w keksówce na 20 min, aby ostygło. Następnie wyjmij ciasto. Wymieszaj dżem morelowy z 2 łyżeczkami wrzącej wody i przeciśnij przez sitko, by pozbyć się grudek. Posmaruj nim upieczoną brioszkę i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Łosoś na parze z sosem koperkowym i pieczonymi młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g jogurtu lub śmietany
  • Niewielki pęczek koperku, połowa posiekana, połowa pozostawiona w całości
  • 1 łyżka pokrojonych kaparów
  • 2 cytryny
  • 1 filet z łososia (ok. 850 g)

Przygotowanie:

Podziel piekarnik Samsung Dual Cook na dwie komory za pomocą separatora i rozgrzej górną do 175°C, wybierając termoobieg. Na blasze rozłóż ziemniaki, zachowując odstęp między nimi. Skrop je 3 łyżkami oliwy i dopraw obficie solą i pieprzem. Piecz 50 minut w górnej komorze piekarnika, co jakiś czas mieszając. Wyjmij, kiedy ziemniaki będą miękkie i zarumienione.

W misce wymieszaj jogurt, posiekany koperek, kapary, sok i skórkę z 1 cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody.

Po 30 min od włożenia ziemniaków do piekarnika, rozgrzej dolną komorę piekarnika Dual Cook do 160°C i włącz tryb pieczenia Termoobieg z dolną grzałką. Napełnij brytfannę z naczynia Dual Cook Steam wrzącą wodą i nałóż perforowaną wkładkę posmarowaną oliwą. Na niej ułóż łososia skórką do dołu, skrop go pozostałymi 2 łyżkami oliwy, a na wierzch połóż gałązki koperku oraz plasterki obranej ze skórki cytryny. Wstaw naczynie bez pokrywki na spód piekarnika.

Piecz na parze przez 20 min, aż ryba będzie ugotowana w środku, a po dotknięciu – będzie się rozpadać na kawałki. Przełóż łososia na duży talerz i podawaj z ziemniakami oraz sosem.

 

Prezent przy zakupie

Samsung zachęca do skorzystania z wyjątkowej promocji. Przy zakupie wybranego piekarnika Samsung Dual Cook lub Dual Cook Flex™ otrzymasz naczynie Dual Cook Steam.

Promocja trwa od 15 maja do 31 grudnia 2021 r., lub do wyczerpania puli nagród

Aby skorzystać z promocji Samsung należy w ciągu 21 dni zarejestrować produkt oraz pozostawić opinię o nim.

Szczegółowe warunki promocji Samsung, w tym regulamin oraz listę modeli objętych promocją można znaleźć na stronie:  www.pieczparami.pl

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: dfusion
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli! Biuro prasowe
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.