Gotowanie podczas letnich podróży

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Sezon letni najczęściej kojarzymy z ciepłymi promieniami słonecznymi, świeżym powietrzem i zapachem aromatycznych potraw z różnych zakątków świata. Okres urlopowy to również doskonała chwila na kuchenne szaleństwa i próbowanie coraz to nowszych przepisów. Domowy szef kuchni powinien mieć dostęp do wszystkich składników, przyborów oraz odpowiedniego sprzętu - i to nie tylko w swoich czterech ścianach. O gotowaniu podczas letnich podróży opowie Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Okres urlopowy dla sporej części z nas wiąże się z wypoczynkiem w terenie, inni preferują natomiast całodobowy relaks w domowym zaciszu. W zależności od miejsca, w którym przebywamy, nasze możliwości kuchenne również się zmieniają, co niekiedy utrudnia przygotowanie nawet najprostszych posiłków. Będąc w nietypowym miejscu, na przykład w kamperze lub na jachcie zarówno metraż, jak i dostępność sprzętu są zdecydowanie ograniczone. O czym warto pamiętać przy urządzaniu tych kuchni?
Parostatkiem i jachtem w piękny rejs!
Letnie podróże jachtem to prawdziwy, wakacyjny raj. Delikatna morska bryza kontrastująca z upałem, przejrzysta, krystalicznie czysta woda i cisza to zdecydowanie największe atuty odpoczynku na statku. Choć warunki i widoki na zewnątrz zapierają dech w piersi, warto pamiętać również o bardziej przyziemnych rzeczach, między innymi o kuchni.
Gotowanie na jachcie, w porównaniu z przygotowywaniem posiłków w tradycyjnej kuchni, jest zdecydowanie utrudnione. Urządzając kuchnię na bardzo ograniczonej powierzchni powinniśmy pamiętać przede wszystkim o wyborze sprzętu AGD, dopasowanego do panujących warunków.
- Ze względu na ograniczoną przestrzeń i zasoby energii, przy wyborze sprzętu AGD zależy nam przede wszystkim na kompaktowości i oszczędności. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem będą dwupalnikowe płyty gazowe – SOLGAZ 2+1, które dzięki butli gazowej zamontujemy w każdym miejscu bez dostępu do sieci gazowej, nawet na statku. Jest to nowoczesny, niewielki sprzęt, który - dzięki gładkiej tafli ceramiki pozbawionej wystających elementów - jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości. Minimalistyczny design przypominający indukcję doskonale sprawdzi się na jachcie, nadając kuchni nowoczesnego wyglądu – mówi ekspertka z firmy SOLGAZ.
Gotowanie na jachcie jest zdecydowanie trudniejsze, niż w pozostałych lokalizacjach. Wpływa na to zarówno mało miejsca i ograniczony dostęp do energii, jak i bujające statkiem morskie fale. Dlatego też kuchenne szaleństwo warto przeprowadzać podczas postojów, tak aby nie dołożyć sobie dodatkowego sprzątania przez wylaną wodę i rozsypane przyprawy.
Komu w drogę, temu czas
Podróże kamperem od miasta do miasta to doskonała okazja na wypróbowanie lokalnych potraw, zakup regionalnych smakołyków i składników. Co natomiast, jeśli „gotowe” jedzenie przestanie być dla nas opłacalną i atrakcyjną alternatywą?
Wybierając się w wakacyjną podróż kamperem, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu miejsca, tak aby panujące wewnątrz warunki były dostosowane do kilkudniowej, a nawet dłuższej podróży.
- Urządzając kuchnię w kamperze, podobnie jak w przypadku jachtu, mamy mocno ograniczone miejsce. Pomieszczenie oprócz odpowiedniej wentylacji, powinno być dobrze zorganizowane, tak aby zaoszczędzić jak najwięcej cennej przestrzeni. W takiej sytuacji warto zdecydować się na kompaktowe i oszczędne rozwiązania, takie jak płyty gazowe SOLGAZ 2+1, które wyposażone są w szereg funkcji zabezpieczających oraz przyspieszających gotowanie. Cykliczne działanie płyty zmniejsza ilość zużywanej energii, dzięki czemu przygotujemy posiłki szybko, bezpiecznie i tanio, nie narażając nas na dodatkowe wydatki, jak zakup drugiej butli gazowej – wyjaśnia Kamila Prałat.
Jeżeli chcemy wyposażyć kampera w piekarnik, świetnie sprawdzi się tutaj kompaktowe urządzenie 3w1 Solgaz SP-34-PM. Łączy ono funkcje piekarnika, mikrofali i parowaru. Oprócz dobrej jakości sprzętu AGD, nie powinniśmy zapominać o odpowiedniej wentylacji pojazdu. Generowana przed gotujące się potrawy para wodna i intensywne zapachy wypływają nie tylko na dyskomfort podróżujących, przegrzewając i zaduszając niewielką przestrzeń kampera. Gorące powietrze stanowi również zagrożenie dla kierowcy, a tym samym, wszystkich pasażerów.
- Ze względu na niewielki metraż, ugotowanie nawet najmniejszego i szybkiego posiłku może zwiększyć temperaturę we wnętrzu pojazdu, a dodatkowo zmieszana z gorącem panującym na zewnątrz wprowadza do kampera tropikalny klimat, który niekoniecznie chcemy. Dlatego też kuchnię w kamperze warto zaopatrzyć w niewielki, wysokiej jakości okap, odprowadzający z wnętrza pojazdu nadmiar ciepłego, wilgotnego powietrza oraz wszelkie zapachy gotowania. W tym przypadku możemy zdecydować się na skromnych rozmiarów okap o bogatej funkcjonalności – taki jak SOLGAZ OTG-60 – mówi Kamila Prałat.
Bezdotykowy okap stanowi doskonałe rozwiązanie do kuchni w kamperze, umożliwiając sterowanie również gdy mamy zajęte ręce. Nowoczesny okap przyścienny SOLGAZ OTG-60 wyróżnia się wysoką wydajnością pracy – filtruje do 670 m3 powietrza na godzinę, poprawiając komfort i jakość podróży.
Gotowanie w drodze, ze względu na niewielką przestrzeń, jest zdecydowanie utrudnione. Ograniczony metraż wymaga od nas dopasowania sprzętu tak, aby zarówno nie zajmował zbyt dużo miejsca, jak i zapewnił komfort i bezpieczeństwo gotowania. Dwupalnikowe płyty gaz pod szkłem polskiego producenta AGD – firmy SOLGAZ – w połączeniu z butlą gazową stanowią doskonałe rozwiązanie w kamperach i na jachcie. Natomiast inteligentny okap poprawi komfort podróży przy gotującym się obiedzie, pozbywając się z wnętrza pary wodnej oraz intensywnych zapachów potraw. Nowoczesne urządzenia AGD zarówno przyspieszają i ułatwiają proces gotowania, jak i tworzą przestrzeń do wspólnego i bezpiecznego przygotowywania posiłków z najbliższymi.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.