Komunikaty PR

Gotowanie podczas letnich podróży

2022-08-30  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr@gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Sezon letni najczęściej kojarzymy z ciepłymi promieniami słonecznymi, świeżym powietrzem i zapachem aromatycznych potraw z różnych zakątków świata. Okres urlopowy to również doskonała chwila na kuchenne szaleństwa i próbowanie coraz to nowszych przepisów. Domowy szef kuchni powinien mieć dostęp do wszystkich składników, przyborów oraz odpowiedniego sprzętu - i to nie tylko w swoich czterech ścianach. O gotowaniu podczas letnich podróży opowie Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

Okres urlopowy dla sporej części z nas wiąże się z wypoczynkiem w terenie, inni preferują natomiast całodobowy relaks w domowym zaciszu. W zależności od miejsca, w którym przebywamy, nasze możliwości kuchenne również się zmieniają, co niekiedy utrudnia przygotowanie nawet najprostszych posiłków. Będąc w nietypowym miejscu, na przykład w kamperze lub na jachcie zarówno metraż, jak i dostępność sprzętu są zdecydowanie ograniczone. O czym warto pamiętać przy urządzaniu tych kuchni?

Parostatkiem i jachtem w piękny rejs!

Letnie podróże jachtem to prawdziwy, wakacyjny raj. Delikatna morska bryza kontrastująca z upałem, przejrzysta, krystalicznie czysta woda i cisza to zdecydowanie największe atuty odpoczynku na statku. Choć warunki i widoki na zewnątrz zapierają dech w piersi, warto pamiętać również o bardziej przyziemnych rzeczach, między innymi o kuchni.

Gotowanie na jachcie, w porównaniu z przygotowywaniem posiłków w tradycyjnej kuchni, jest zdecydowanie utrudnione. Urządzając kuchnię na bardzo ograniczonej powierzchni powinniśmy pamiętać przede wszystkim o wyborze sprzętu AGD, dopasowanego do panujących warunków.

- Ze względu na ograniczoną przestrzeń i zasoby energii, przy wyborze sprzętu AGD zależy nam przede wszystkim na kompaktowości i oszczędności. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem będą dwupalnikowe płyty gazowe – SOLGAZ 2+1, które dzięki butli gazowej zamontujemy w każdym miejscu bez dostępu do sieci gazowej, nawet na statku. Jest to nowoczesny, niewielki sprzęt, który - dzięki gładkiej tafli ceramiki pozbawionej wystających elementów - jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości. Minimalistyczny design przypominający indukcję doskonale sprawdzi się na jachcie, nadając kuchni nowoczesnego wyglądu – mówi ekspertka z firmy SOLGAZ.

Gotowanie na jachcie jest zdecydowanie trudniejsze, niż w pozostałych lokalizacjach. Wpływa na to zarówno mało miejsca i ograniczony dostęp do energii, jak i bujające statkiem morskie fale. Dlatego też kuchenne szaleństwo warto przeprowadzać podczas postojów, tak aby nie dołożyć sobie dodatkowego sprzątania przez wylaną wodę i rozsypane przyprawy.

Komu w drogę, temu czas

Podróże kamperem od miasta do miasta to doskonała okazja na wypróbowanie lokalnych potraw, zakup regionalnych smakołyków i składników. Co natomiast, jeśli „gotowe” jedzenie przestanie być dla nas opłacalną i atrakcyjną alternatywą?

Wybierając się w wakacyjną podróż kamperem, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu miejsca, tak aby panujące wewnątrz warunki były dostosowane do kilkudniowej, a nawet dłuższej podróży.  

- Urządzając kuchnię w kamperze, podobnie jak w przypadku jachtu, mamy mocno ograniczone miejsce. Pomieszczenie oprócz odpowiedniej wentylacji, powinno być dobrze zorganizowane, tak aby zaoszczędzić jak najwięcej cennej przestrzeni. W takiej sytuacji warto zdecydować się na kompaktowe i oszczędne rozwiązania, takie jak płyty gazowe SOLGAZ 2+1, które wyposażone są w szereg funkcji zabezpieczających oraz przyspieszających gotowanie. Cykliczne działanie płyty zmniejsza ilość zużywanej energii, dzięki czemu przygotujemy posiłki szybko, bezpiecznie i tanio, nie narażając nas na dodatkowe wydatki, jak zakup drugiej butli gazowej – wyjaśnia Kamila Prałat.

Jeżeli chcemy wyposażyć kampera w piekarnik, świetnie sprawdzi się tutaj kompaktowe urządzenie 3w1 Solgaz SP-34-PM. Łączy ono funkcje piekarnika, mikrofali i parowaru. Oprócz dobrej jakości sprzętu AGD, nie powinniśmy zapominać o odpowiedniej wentylacji pojazdu. Generowana przed gotujące się potrawy para wodna i intensywne zapachy wypływają nie tylko na dyskomfort podróżujących, przegrzewając i zaduszając niewielką przestrzeń kampera. Gorące powietrze stanowi również zagrożenie dla kierowcy, a tym samym, wszystkich pasażerów.

- Ze względu na niewielki metraż, ugotowanie nawet najmniejszego i szybkiego posiłku może zwiększyć temperaturę we wnętrzu pojazdu, a dodatkowo zmieszana z gorącem panującym na zewnątrz wprowadza do kampera tropikalny klimat, który niekoniecznie chcemy. Dlatego też kuchnię w kamperze warto zaopatrzyć w niewielki,  wysokiej jakości okap, odprowadzający z wnętrza pojazdu nadmiar ciepłego, wilgotnego powietrza oraz wszelkie zapachy gotowania. W tym przypadku możemy zdecydować się na skromnych rozmiarów okap o bogatej funkcjonalności – taki jak SOLGAZ OTG-60 – mówi Kamila Prałat.

Bezdotykowy okap stanowi doskonałe rozwiązanie do kuchni w kamperze, umożliwiając sterowanie również gdy mamy zajęte ręce. Nowoczesny okap przyścienny SOLGAZ OTG-60 wyróżnia się wysoką wydajnością pracy – filtruje do 670 m3 powietrza na godzinę, poprawiając komfort i jakość podróży.

Gotowanie w drodze, ze względu na niewielką przestrzeń, jest zdecydowanie utrudnione. Ograniczony metraż wymaga od nas dopasowania sprzętu tak, aby zarówno nie zajmował zbyt dużo miejsca, jak i zapewnił komfort i bezpieczeństwo gotowania. Dwupalnikowe płyty gaz pod szkłem polskiego producenta AGD – firmy SOLGAZ – w połączeniu z butlą gazową stanowią doskonałe rozwiązanie w  kamperach i na jachcie. Natomiast inteligentny okap poprawi komfort podróży przy gotującym się obiedzie, pozbywając się z wnętrza pary wodnej oraz intensywnych zapachów potraw. Nowoczesne urządzenia AGD zarówno przyspieszają i ułatwiają proces gotowania, jak i tworzą przestrzeń do wspólnego i bezpiecznego przygotowywania posiłków z najbliższymi.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć