GRILLOWE DANIA, KTÓRE ZASMAKUJĄ KAŻDEMU
Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe święto celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi świetną okazję do spędzenia słonecznego popołudnia lub ciepłego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem. Prezentujemy trzy przepisy na dania z grilla przygotowane przez kulinarną twórczynię internetową Izabelę Kapis (działającą na Instagramie jako @czarna.wisienka), przy współpracy z marką Victorinox, które zasmakują zarówno amatorom tradycyjnych potraw, jak i tym, którzy lubią trochę poeksperymentować.
Grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem
i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe grillowych dań wpływa wiele czynników. Ważny jest zarówno wybór dobrej jakości produktów, sposób ich przyrządzenia oraz odpowiednie przyprawy. Wszystkie te elementy mają znaczenie dla finalnego efektu.
W przygotowaniu składników na smakowitą ucztę grillową pomogą odpowiednie narzędzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokroją grube kawałki mięsa, ale też świetnie poradzą sobie z ogórkiem, cukinią czy cebulą. Do przyrządzenia surówki, będącej uzupełnieniem każdego mięsnego dania, niezbędna może okazać się obieraczka oraz nóż do warzyw
i owoców. Dlatego nim rozpocznie się przygotowania, warto upewnić się, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.
Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez Izabelę Kapis (@czarna.wisienka) przy współpracy z marką Victorinox, które pozwolą przygotować smaczne, a zarazem oryginalne potrawy prosto z grilla. W końcu nie ma nic lepszego niż smakowity posiłek na świeżym powietrzu.
Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh
Składniki:
Grillowana pierś z kurczaka:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykę słodką, sól, oregano i bazylię. Całość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdą stronę.
Tabbouleh:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek świeżej mięty
- 50 g kaszy bulgur
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Kaszę gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, a następnie studzimy. Pietruszkę, miętę, pomidora i cebulę bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioła mieszamy w misce z ugotowaną i przestudzoną kaszą. Całość polewamy sokiem z limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Grillowane steki z tofu i salsą
Składniki:
Steki z tofu:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta soli
Przygotowanie: Każdą kostkę tofu kroimy na 3 części. Drobno siekamy czosnek. W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Plastry tofu smarujemy marynatą z każdej strony. Gotowe steki z tofu grillujemy z dwóch stron przez ok. 10 min. na każdą stronę.
Salsa:
- 300 g pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli lub 2 szalotki
- 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki zielonej
- 1 papryczka chilli
- garść listków kolendry
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Pomidory nacinamy w kilku miejscach, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę. Drobno kroimy obrane pomidory, paprykę zieloną, chilli, czosnek, kolendrę oraz cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Całość polewamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Grillowane szaszłyki wieprzowe
Składniki:
- 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 200 g boczku
- 250 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 niewielka cukinia
- 1 cebula czerwona
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie: Karkówkę lub łopatkę myjemy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka. Kroimy w kostkę także papryki oraz cukinię. Czosnek drobno siekamy. Składniki na marynatę łączymy ze sobą w misce, a następnie zalewamy wszystko przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na 3h. Po upływie czasu nadziewamy na patyczki mięso oraz warzywa. Grillujemy do mocnego zarumienienia się z każdej strony.
Smacznego!
Materiały graficzne dostępne są pod linkiem https://we.tl/t-c4TwQXZmdH.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.