GRILLOWE DANIA, KTÓRE ZASMAKUJĄ KAŻDEMU
Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe święto celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi świetną okazję do spędzenia słonecznego popołudnia lub ciepłego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem. Prezentujemy trzy przepisy na dania z grilla przygotowane przez kulinarną twórczynię internetową Izabelę Kapis (działającą na Instagramie jako @czarna.wisienka), przy współpracy z marką Victorinox, które zasmakują zarówno amatorom tradycyjnych potraw, jak i tym, którzy lubią trochę poeksperymentować.
Grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem
i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe grillowych dań wpływa wiele czynników. Ważny jest zarówno wybór dobrej jakości produktów, sposób ich przyrządzenia oraz odpowiednie przyprawy. Wszystkie te elementy mają znaczenie dla finalnego efektu.
W przygotowaniu składników na smakowitą ucztę grillową pomogą odpowiednie narzędzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokroją grube kawałki mięsa, ale też świetnie poradzą sobie z ogórkiem, cukinią czy cebulą. Do przyrządzenia surówki, będącej uzupełnieniem każdego mięsnego dania, niezbędna może okazać się obieraczka oraz nóż do warzyw
i owoców. Dlatego nim rozpocznie się przygotowania, warto upewnić się, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.
Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez Izabelę Kapis (@czarna.wisienka) przy współpracy z marką Victorinox, które pozwolą przygotować smaczne, a zarazem oryginalne potrawy prosto z grilla. W końcu nie ma nic lepszego niż smakowity posiłek na świeżym powietrzu.
Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh
Składniki:
Grillowana pierś z kurczaka:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykę słodką, sól, oregano i bazylię. Całość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdą stronę.
Tabbouleh:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek świeżej mięty
- 50 g kaszy bulgur
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Kaszę gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, a następnie studzimy. Pietruszkę, miętę, pomidora i cebulę bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioła mieszamy w misce z ugotowaną i przestudzoną kaszą. Całość polewamy sokiem z limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Grillowane steki z tofu i salsą
Składniki:
Steki z tofu:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta soli
Przygotowanie: Każdą kostkę tofu kroimy na 3 części. Drobno siekamy czosnek. W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Plastry tofu smarujemy marynatą z każdej strony. Gotowe steki z tofu grillujemy z dwóch stron przez ok. 10 min. na każdą stronę.
Salsa:
- 300 g pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli lub 2 szalotki
- 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki zielonej
- 1 papryczka chilli
- garść listków kolendry
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Pomidory nacinamy w kilku miejscach, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę. Drobno kroimy obrane pomidory, paprykę zieloną, chilli, czosnek, kolendrę oraz cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Całość polewamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Grillowane szaszłyki wieprzowe
Składniki:
- 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 200 g boczku
- 250 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 niewielka cukinia
- 1 cebula czerwona
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie: Karkówkę lub łopatkę myjemy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka. Kroimy w kostkę także papryki oraz cukinię. Czosnek drobno siekamy. Składniki na marynatę łączymy ze sobą w misce, a następnie zalewamy wszystko przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na 3h. Po upływie czasu nadziewamy na patyczki mięso oraz warzywa. Grillujemy do mocnego zarumienienia się z każdej strony.
Smacznego!
Materiały graficzne dostępne są pod linkiem https://we.tl/t-c4TwQXZmdH.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.