Komunikaty PR

Grzejnik kanałowy – co trzeba o nim wiedzieć?

2020-06-02  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.13 MB )

Kiedy mamy urządzić niewielkie mieszkanie, lokal czy biuro zastanawiamy się, jak zaprojektować przestrzeń, by była przyjazna i jednocześnie funkcjonalna. O ile zbędne przedmioty i meble możemy z łatwością wyeliminować, o tyle z ogrzewania zrezygnować nie można. Tradycyjny grzejnik nie sprawdzi się tam, gdzie są duże przeszklenia i stosunkowo małe powierzchnie. Tu z pomocą przychodzi współczesna technologia, oferująca grzejniki kanałowe.
 

– Grzejniki kanałowe montuje się zwykle wzdłuż okien i drzwi tarasowych lub innych przeszkleń o znacznej powierzchni znajdujących się w ścianie zewnętrznej. Najbardziej optymalne jest takie rozmieszczenie grzejników, aby ich długość przewyższała długość przeszkleń, wzdłuż których będą one montowane – mówi przedstawiciel ND PLUS, firmy z branży grzewczej.

Zasada działania

Grzejniki kanałowe montowane są w podłodze w specjalnie wykutych wnękach. Praca grzejnika opiera się na grawitacyjnym przepływie powietrza. Od dołu następuje dopływ chłodnego powietrza z pomieszczenia, które przepływając przez wymiennik ciepła, ogrzewa się. Ciepłe powietrze opuszcza przestrzeń grzejnika przez kratkę znajdującą się w górnej części.

Grzejnik w komplecie

Wewnątrz wanny grzejnika znajduje się wymiennik ciepła, który podłącza się do instalacji c.o. Dopełnieniem grzejnika jest ozdobna kratka w jego górnej części, która licuje się z podłogą.

Bardzo ważne przy grzejniku kanałowym jest wybór takiego urządzenia, które będzie dostępne w zestawie zawierającym wszystkie niezbędne akcesoria do montażu. Przykładowo cały komplet grzejnika podłogowego kanałowego ND STANDARD w kolorze szampan składa się z:

- miedziano-aluminiowego wymiennika ciepła, pokrytego czarną farbą proszkową,
- listwy wykończeniowej z anodowego aluminium,
- dekoracyjnego podestu poprzecznego z anodowanego aluminium z rozstawem 10 mm,
- stalowej wanny kanału o szerokości 250/300 mm, o głębokości 90 mm, pokrytej czarną farbą proszkowa (RAL 9005) z przygotowanymi otworami do podłączenia,
- zestawu montażowego.

Kilka słów o montażu

– Przed rozpoczęciem prac montażowych należy wyznaczyć miejsce montażu, usytuowane równolegle do przegrody budowlanej. Następnie przygotować w podłodze wnękę (z zachowaniem zasad sztuki budowlanej) o wymiarach większych od wymiarów grzejnika o około 50 mm z każdej strony. Głębokość kanału warto dostosować tak, aby po wykończeniu podłogi powierzchnia kratki licowała się z poziomem podłogi. Zalecana odległość grzejnika od przeszklenia wynosi do 30 cm. Zasłony bądź firany nie mogą stanowić przeszkody dla swobodnej cyrkulacji powietrza – radzi przedstawiciel ND PLUS.

Podsumowując – grzejniki kanałowe to dobry sposób ogrzewania pomieszczeń o dużych powierzchniach przeszklonych utrudniających montaż tradycyjnego ogrzewania. System ten nie wpływa niekorzystnie na estetykę pomieszczenia i w żaden sposób nie ogranicza swobody jego aranżacji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom W punkt – system odwodnienia TECEdrainpoint S Biuro prasowe
2024-05-24 | 15:45

W punkt – system odwodnienia TECEdrainpoint S

Myśląc o rozwiązaniach odprowadzających wodę z posadzki najczęściej kierujemy swoją uwagę na odwodnienia liniowe, które stosowane są w aranżacji stref prysznicowych. Istnieją
Dom Tajemnicze i nieokiełznane. Takie są „Zjawy” Anny Halarewicz
2024-05-24 | 13:00

Tajemnicze i nieokiełznane. Takie są „Zjawy” Anny Halarewicz

Silne, sensualne i pełne tajemnic - takie są "Zjawy" portretowane przez Annę Halarewicz. Polska ilustratorka i malarka ukazuje różne oblicza kobiecości, poddane
Dom Jak i czym nawozić ogród, aby rośliny kwitły obficie i zdrowo
2024-05-23 | 08:00

Jak i czym nawozić ogród, aby rośliny kwitły obficie i zdrowo

Stosowanie nawozów naturalnych oraz ekologicznych zyskuje na popularności i stanowi ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa. Są one nie tylko bezpieczne dla

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.