Grzejnik kanałowy – co trzeba o nim wiedzieć?
Kiedy mamy urządzić niewielkie mieszkanie, lokal czy biuro zastanawiamy się, jak zaprojektować przestrzeń, by była przyjazna i jednocześnie funkcjonalna. O ile zbędne przedmioty i meble możemy z łatwością wyeliminować, o tyle z ogrzewania zrezygnować nie można. Tradycyjny grzejnik nie sprawdzi się tam, gdzie są duże przeszklenia i stosunkowo małe powierzchnie. Tu z pomocą przychodzi współczesna technologia, oferująca grzejniki kanałowe.
– Grzejniki kanałowe montuje się zwykle wzdłuż okien i drzwi tarasowych lub innych przeszkleń o znacznej powierzchni znajdujących się w ścianie zewnętrznej. Najbardziej optymalne jest takie rozmieszczenie grzejników, aby ich długość przewyższała długość przeszkleń, wzdłuż których będą one montowane – mówi przedstawiciel ND PLUS, firmy z branży grzewczej.
Zasada działania
Grzejniki kanałowe montowane są w podłodze w specjalnie wykutych wnękach. Praca grzejnika opiera się na grawitacyjnym przepływie powietrza. Od dołu następuje dopływ chłodnego powietrza z pomieszczenia, które przepływając przez wymiennik ciepła, ogrzewa się. Ciepłe powietrze opuszcza przestrzeń grzejnika przez kratkę znajdującą się w górnej części.
Grzejnik w komplecie
Wewnątrz wanny grzejnika znajduje się wymiennik ciepła, który podłącza się do instalacji c.o. Dopełnieniem grzejnika jest ozdobna kratka w jego górnej części, która licuje się z podłogą.
Bardzo ważne przy grzejniku kanałowym jest wybór takiego urządzenia, które będzie dostępne w zestawie zawierającym wszystkie niezbędne akcesoria do montażu. Przykładowo cały komplet grzejnika podłogowego kanałowego ND STANDARD w kolorze szampan składa się z:
- miedziano-aluminiowego wymiennika ciepła, pokrytego czarną farbą proszkową,
- listwy wykończeniowej z anodowego aluminium,
- dekoracyjnego podestu poprzecznego z anodowanego aluminium z rozstawem 10 mm,
- stalowej wanny kanału o szerokości 250/300 mm, o głębokości 90 mm, pokrytej czarną farbą proszkowa (RAL 9005) z przygotowanymi otworami do podłączenia,
- zestawu montażowego.
Kilka słów o montażu
– Przed rozpoczęciem prac montażowych należy wyznaczyć miejsce montażu, usytuowane równolegle do przegrody budowlanej. Następnie przygotować w podłodze wnękę (z zachowaniem zasad sztuki budowlanej) o wymiarach większych od wymiarów grzejnika o około 50 mm z każdej strony. Głębokość kanału warto dostosować tak, aby po wykończeniu podłogi powierzchnia kratki licowała się z poziomem podłogi. Zalecana odległość grzejnika od przeszklenia wynosi do 30 cm. Zasłony bądź firany nie mogą stanowić przeszkody dla swobodnej cyrkulacji powietrza – radzi przedstawiciel ND PLUS.
Podsumowując – grzejniki kanałowe to dobry sposób ogrzewania pomieszczeń o dużych powierzchniach przeszklonych utrudniających montaż tradycyjnego ogrzewania. System ten nie wpływa niekorzystnie na estetykę pomieszczenia i w żaden sposób nie ogranicza swobody jego aranżacji.
W punkt – system odwodnienia TECEdrainpoint S
Tajemnicze i nieokiełznane. Takie są „Zjawy” Anny Halarewicz
Jak i czym nawozić ogród, aby rośliny kwitły obficie i zdrowo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.