Komunikaty PR

Jak i czym palić w kominkach? Postaw na ekologiczne rozwiązania.

2021-07-16  |  01:00
Biuro prasowe

Jak i czym palić w kominkach? Postaw na ekologiczne rozwiązania

 

Wieczory przy trzaskającym ogniu w kominku to marzenie wielu, jednak z użytkowaniem kominka wiążą się także pewne obowiązki, o których nie można zapominać, aby móc cieszyć się nim długotrwale i bez większych problemów. Wpierw należy dowiedzieć się, jak i czym palić w kominkach (w tym mieści się również kwestia wyboru odpowiedniego paliwa), oraz jak konserwować palenisko i przewód kominowy. Wiedzą w tych tematach podzielą się eksperci firmy Unico.

 

Jaki rodzaj paliwa do kominka wybrać?

W kominku należy palić dobrze sezonowanym drewnem. Drewno o wilgotności nieprzekraczającej 20% zapewnia najlepszą wydajność, a jego spalanie jest najczystsze, redukując do minimum wydzielanie szkodliwych związków.

 

Aby mieć pewność, że drewno, którym będziemy palić w kominku, jest wystarczająco suche, najlepiej sezonować je samodzielnie – mówi Tomasz Kostecki, dyrektor handlowy w firmie Unico. – W tym celu potrzebne będzie zakupienie drewna odpowiednio wcześnie (na przykład późną wiosną lub latem), oraz zbudowanie lub zakup drewutni, w której opał należy poukładać i zostawić do wyschnięcia.

 

Jak sprawdzić, czy drewno jest wystarczająco suche? Na rynku dostępne są profesjonalne wilgotnościomierze, jednak osiągają zawrotne ceny (nawet do kilku tysięcy złotych), a ponadto trzeba wiedzieć, jak ich używać (w skrócie: należy rozłupać polano i wcisnąć czujnik mocno w środek drewienka, ponieważ dopiero w ten sposób uzyskamy precyzyjny odczyt).

 

Istnieje jednak kilka domowych sposobów. Zacznijmy od tego, że koniecznie należy wystrzegać się zakupu drewna pokrytego pleśnią lub grzybem. To jednak zupełne podstawy. Jakiekolwiek informacje da nam nawet zwyczajne postukiwanie polanami o siebie. Dźwięczny, donośny odgłos świadczy o tym, że drewno jest suche, podczas gdy głuchy dźwięk ujawni nadmierną wilgoć. To oczywiście metoda mało precyzyjna. Inny sposób polega na suszeniu drewna w… piekarniku, a następnie ważeniu go. Należy wybrać polano, które jest najbardziej “typowe” dla naszego zapasu drewna, rozłupać je na mniejsze kawałki, a następnie zważyć. Kolejnym krokiem jest włożenie drewienek do piekarnika i ustawienie temperatury ok. 100°C). Następnie w regularnych odstępach czasu należy wyjmować kawałki drewna i ponownie je ważyć. Jeżeli zauważymy, że ciężar nie zmienił się, oznacza to, że drewno osiągnęło wilgotność na poziomie 0%. Porównanie wagi na początku i na kolejnych etapach suszenia w piekarniku powie nam, jak wilgotne było drewno przed rozpoczęciem procesu.

 

 

W jaki sposób należy palić w kominku?

Najbardziej wydajną metodą jest palenie “od góry”. W tym wariancie należy ułożyć w palenisku kilka polan, na których z kolei znajdzie się miejsce na nieco cieńsze. Na samej górze kładziemy najcieńsze dostępne drewienka, a całość pokrywamy podpałką (najlepiej naturalną, czyli wiórami, korą brzozy czy drzazgami). Wszystko podpalamy i możemy cieszyć się długotrwałym, silnym płomieniem oraz – jeżeli stos ułożony został prawidłowo – wypaleniem wszystkich polan do końca. Taka metoda spalania w połączeniu z dobrze przygotowanym opałem jest też bardzo czysta – dym praktycznie nie będzie się wydzielał, co oznacza, że również łatwiej będzie zadbać o czystość kominka.

 

 

Jak zadbać o utrzymanie kominka w dobrej kondycji?

Na żywotność i bezpieczne użytkowanie kominka ma wpływ wiele czynników – między innymi temperatury, w jakich pracuje, wilgotność drewna, osadzająca się w przewodzie kominowym sadza oraz, co za tym idzie, mniejsza drożność.

 

Obsługa kominka wymaga nieco pracy, ale odwdzięcza się niepowtarzalnym klimatem. Żeby móc jak najdłużej korzystać z kominka bez przeszkód, należy dbać o jego regularne czyszczenie, i to nie tylko paleniska, ale także przewodu kominowego – radzi Tomasz Kostecki.

 

To właśnie sadza gromadząca się w kominie odpowiada za większość problemów z kominkami – zmniejszony ciąg sprawia, że drewno gorzej się pali, a zapłon starej sadzy generuje nieprzyjemny dym i jest niebezpieczny dla domowników. Warto przynajmniej raz w roku skorzystać z usług kominiarskich – specjaliści wykonają profesjonalne czyszczenie, dzięki któremu zapewnisz bezpieczeństwo sobie i bliskim, a ponadto zadbasz o utrzymanie swojego kominka w dobrej kondycji jeszcze dłużej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki Biuro prasowe
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany
Dom Marcin Giba gościem LEO w Domotece
2024-07-05 | 12:10

Marcin Giba gościem LEO w Domotece

W Centrum Designu Domoteka w Warszawie odbyło się spotkanie z Marcinem Gibą, wybitnym fotografem, wielokrotnie nagradzanym zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej. Wydarzenie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.