Komunikaty PR

Jak optymalnie przechowywać produkty w lodówce?

2020-07-07  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania Haier ( 0.88 MB )

Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce i zamrażarce, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia i nie chcielibyśmy, aby się zmarnowało. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Warto też zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje i rozwiązania zastosowane w lodówkach, które dbają o nasze bezpieczeństwo i wydłużają czas przydatności do spożycia produktów spożywczych.

Wiadomo, że w niskiej temperaturze, takiej jaka panuje w lodówce (optymalna to 2oC - 5oC), proces namnażania się bakterii zostaje znacznie spowolniony. Nowoczesne technologie, o których mowa za chwilę, pozwalają jeszcze dłużej cieszyć się świeżością i smakiem naszych produktów spożywczych, jednak nie we wszystkim są w stanie nas zastąpić. Oto, co możemy zrobić, aby przechowywanie odbywało się w sposób bezpieczniejszy i bardziej efektywny:

 

  1. Stosuj pojemniki na żywność i woreczki do zamrażarki w celu zabezpieczenia produktów spożywczych.
  2. Gotowane produkty, w szczególności mięso, należy trzymać na innej półce niż surowe.
  3. Resztki schładzaj tak szybko, jak to możliwe (najlepiej w ciągu 2 godzin), przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.
  4. Pilnuj terminów przydatności do spożycia produktów z etykietą, to co zamrażasz koniecznie dokładnie opisuj. Nigdy nie zamrażaj ponownie!
  5. Rozłożenie produktów we wnętrzu lodówki musi zapewniać cyrkulację powietrza, zatem nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ani przylegać do ścian urządzenia.
  6. Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu produktów w lodówce


We wnętrzu urządzenia chłodniczego występuje stratyfikacja termiczna i to właśnie na tej podstawie powinniśmy rozmieszczać żywność   w lodówce. Zgodnie z zaleceniami producentów sprzętu na górnej półce powinniśmy przechowywać takie produkty jak dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty.

Na półce środkowej chowamy produkty o krótkiej trwałości, takie jak na przykład biały ser, twarożek czy pokrojoną wędlinę. Możemy wstawiać tu też domowe potrawy pamiętając o ich szczelnym przykryciu.

Dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, jak np. maliny lub truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Natomiast sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni.

Boczne półki nadają się do trzymania oleju roślinnego, słoików z przetworami, chrzanu, soków w kartonach i butelek z sosami. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj również pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale uwaga: nie należy ich myć!

Oczywiście, w celu zapewnienia optymalnej higieny, lodówkę należy regularnie czyścić i rozmrażać. Warto dodać, że lodówki marki Haier posiadają innowacyjną technologię Total No Frost, która do minimum ogranicza powstawanie szronu w chłodziarko-zamrażarce., a tym samym eliminuje konieczność kłopotliwego i czasochłonnego rozmrażania. A skoro już wiemy co robić, to teraz kilka słów o technologiach, na które warto zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojego domu.

Strategiczne miejsca w lodówce Haier zostały specjalnie oznaczone, a za sprawą dodatkowych rozwiązań jeszcze lepiej spełniają swoje funkcje. Jedną z nich jest unikalna technologia antybakteryjna ABT®, wykorzystująca światło ultrafioletowe do ochrony przed namnażaniem się bakterii wewnątrz lodówki.

Strefa MoistZone dba o utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie 90%, a DryZone przeznaczona jest dla takich produktów jak mięso, wędliny i nabiał. Czujniki Fresher Sensors monitorują temperaturę na każdej półce i zapewniają, że chłodne powietrze kierowane jest do tych części lodówki, w których jest potrzebne. W lodówce Haier zastosowano również jedyną w swoim rodzaju opatentowaną tacę aluminiową Fresher Pad, która przyspiesza proces zamrażania. Wszystkie te funkcje pozwalają zatrzymać w żywności cenne składniki odżywcze, ale również znacząco wydłużają czas jej przechowywania. Owoce i warzywa zachowują swój doskonały smak i wygląd, jedzenie nie „przesiąka” innymi zapachami z lodówki, ze względu na czystszy przepływ powietrza, a zarówno mrożenie, jak i rozmrażanie produktów, odbywa się w sposób zdrowy i maksymalnie bezpieczny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać? Biuro prasowe
2024-12-20 | 11:00

Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać?

Zima to najczęściej czas planowania prac. Trzy podstawowe elementy, które uwzględnić trzeba zawsze, to kosztorys, harmonogram oraz rezerwacja odpowiedniej ekipy. Dodatkowo wszyscy,
Dom Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska
2024-12-20 | 09:30

Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska

Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska w promocyjnych cenach! Druga połowa grudnia to okres najbardziej gorących przedświątecznych przygotowań. Planujemy
Dom Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej​
2024-12-20 | 09:30

Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej​

W 2025 roku wnętrza będą łączyć funkcjonalność, ekologię i ponadczasowy styl. Największe inspiracje będą pochodzić z natury, a surowe, ale eleganckie akcenty nadadzą przestrzeniom

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.