Jak optymalnie przechowywać produkty w lodówce?
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce i zamrażarce, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia i nie chcielibyśmy, aby się zmarnowało. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Warto też zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje i rozwiązania zastosowane w lodówkach, które dbają o nasze bezpieczeństwo i wydłużają czas przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Wiadomo, że w niskiej temperaturze, takiej jaka panuje w lodówce (optymalna to 2oC - 5oC), proces namnażania się bakterii zostaje znacznie spowolniony. Nowoczesne technologie, o których mowa za chwilę, pozwalają jeszcze dłużej cieszyć się świeżością i smakiem naszych produktów spożywczych, jednak nie we wszystkim są w stanie nas zastąpić. Oto, co możemy zrobić, aby przechowywanie odbywało się w sposób bezpieczniejszy i bardziej efektywny:
- Stosuj pojemniki na żywność i woreczki do zamrażarki w celu zabezpieczenia produktów spożywczych.
- Gotowane produkty, w szczególności mięso, należy trzymać na innej półce niż surowe.
- Resztki schładzaj tak szybko, jak to możliwe (najlepiej w ciągu 2 godzin), przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.
- Pilnuj terminów przydatności do spożycia produktów z etykietą, to co zamrażasz koniecznie dokładnie opisuj. Nigdy nie zamrażaj ponownie!
- Rozłożenie produktów we wnętrzu lodówki musi zapewniać cyrkulację powietrza, zatem nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ani przylegać do ścian urządzenia.
- Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu produktów w lodówce
We wnętrzu urządzenia chłodniczego występuje stratyfikacja termiczna i to właśnie na tej podstawie powinniśmy rozmieszczać żywność w lodówce. Zgodnie z zaleceniami producentów sprzętu na górnej półce powinniśmy przechowywać takie produkty jak dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty.
Na półce środkowej chowamy produkty o krótkiej trwałości, takie jak na przykład biały ser, twarożek czy pokrojoną wędlinę. Możemy wstawiać tu też domowe potrawy pamiętając o ich szczelnym przykryciu.
Dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, jak np. maliny lub truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Natomiast sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni.
Boczne półki nadają się do trzymania oleju roślinnego, słoików z przetworami, chrzanu, soków w kartonach i butelek z sosami. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj również pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale uwaga: nie należy ich myć!
Oczywiście, w celu zapewnienia optymalnej higieny, lodówkę należy regularnie czyścić i rozmrażać. Warto dodać, że lodówki marki Haier posiadają innowacyjną technologię Total No Frost, która do minimum ogranicza powstawanie szronu w chłodziarko-zamrażarce., a tym samym eliminuje konieczność kłopotliwego i czasochłonnego rozmrażania. A skoro już wiemy co robić, to teraz kilka słów o technologiach, na które warto zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojego domu.
Strategiczne miejsca w lodówce Haier zostały specjalnie oznaczone, a za sprawą dodatkowych rozwiązań jeszcze lepiej spełniają swoje funkcje. Jedną z nich jest unikalna technologia antybakteryjna ABT®, wykorzystująca światło ultrafioletowe do ochrony przed namnażaniem się bakterii wewnątrz lodówki.
Strefa MoistZone dba o utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie 90%, a DryZone przeznaczona jest dla takich produktów jak mięso, wędliny i nabiał. Czujniki Fresher Sensors monitorują temperaturę na każdej półce i zapewniają, że chłodne powietrze kierowane jest do tych części lodówki, w których jest potrzebne. W lodówce Haier zastosowano również jedyną w swoim rodzaju opatentowaną tacę aluminiową Fresher Pad, która przyspiesza proces zamrażania. Wszystkie te funkcje pozwalają zatrzymać w żywności cenne składniki odżywcze, ale również znacząco wydłużają czas jej przechowywania. Owoce i warzywa zachowują swój doskonały smak i wygląd, jedzenie nie „przesiąka” innymi zapachami z lodówki, ze względu na czystszy przepływ powietrza, a zarówno mrożenie, jak i rozmrażanie produktów, odbywa się w sposób zdrowy i maksymalnie bezpieczny.
Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać?
Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska
Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.