Komunikaty PR

Jak optymalnie przechowywać produkty w lodówce?

2020-07-07  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania Haier ( 0.88 MB )

Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce i zamrażarce, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia i nie chcielibyśmy, aby się zmarnowało. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Warto też zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje i rozwiązania zastosowane w lodówkach, które dbają o nasze bezpieczeństwo i wydłużają czas przydatności do spożycia produktów spożywczych.

Wiadomo, że w niskiej temperaturze, takiej jaka panuje w lodówce (optymalna to 2oC - 5oC), proces namnażania się bakterii zostaje znacznie spowolniony. Nowoczesne technologie, o których mowa za chwilę, pozwalają jeszcze dłużej cieszyć się świeżością i smakiem naszych produktów spożywczych, jednak nie we wszystkim są w stanie nas zastąpić. Oto, co możemy zrobić, aby przechowywanie odbywało się w sposób bezpieczniejszy i bardziej efektywny:

 

  1. Stosuj pojemniki na żywność i woreczki do zamrażarki w celu zabezpieczenia produktów spożywczych.
  2. Gotowane produkty, w szczególności mięso, należy trzymać na innej półce niż surowe.
  3. Resztki schładzaj tak szybko, jak to możliwe (najlepiej w ciągu 2 godzin), przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.
  4. Pilnuj terminów przydatności do spożycia produktów z etykietą, to co zamrażasz koniecznie dokładnie opisuj. Nigdy nie zamrażaj ponownie!
  5. Rozłożenie produktów we wnętrzu lodówki musi zapewniać cyrkulację powietrza, zatem nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ani przylegać do ścian urządzenia.
  6. Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu produktów w lodówce


We wnętrzu urządzenia chłodniczego występuje stratyfikacja termiczna i to właśnie na tej podstawie powinniśmy rozmieszczać żywność   w lodówce. Zgodnie z zaleceniami producentów sprzętu na górnej półce powinniśmy przechowywać takie produkty jak dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty.

Na półce środkowej chowamy produkty o krótkiej trwałości, takie jak na przykład biały ser, twarożek czy pokrojoną wędlinę. Możemy wstawiać tu też domowe potrawy pamiętając o ich szczelnym przykryciu.

Dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, jak np. maliny lub truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Natomiast sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni.

Boczne półki nadają się do trzymania oleju roślinnego, słoików z przetworami, chrzanu, soków w kartonach i butelek z sosami. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj również pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale uwaga: nie należy ich myć!

Oczywiście, w celu zapewnienia optymalnej higieny, lodówkę należy regularnie czyścić i rozmrażać. Warto dodać, że lodówki marki Haier posiadają innowacyjną technologię Total No Frost, która do minimum ogranicza powstawanie szronu w chłodziarko-zamrażarce., a tym samym eliminuje konieczność kłopotliwego i czasochłonnego rozmrażania. A skoro już wiemy co robić, to teraz kilka słów o technologiach, na które warto zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojego domu.

Strategiczne miejsca w lodówce Haier zostały specjalnie oznaczone, a za sprawą dodatkowych rozwiązań jeszcze lepiej spełniają swoje funkcje. Jedną z nich jest unikalna technologia antybakteryjna ABT®, wykorzystująca światło ultrafioletowe do ochrony przed namnażaniem się bakterii wewnątrz lodówki.

Strefa MoistZone dba o utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie 90%, a DryZone przeznaczona jest dla takich produktów jak mięso, wędliny i nabiał. Czujniki Fresher Sensors monitorują temperaturę na każdej półce i zapewniają, że chłodne powietrze kierowane jest do tych części lodówki, w których jest potrzebne. W lodówce Haier zastosowano również jedyną w swoim rodzaju opatentowaną tacę aluminiową Fresher Pad, która przyspiesza proces zamrażania. Wszystkie te funkcje pozwalają zatrzymać w żywności cenne składniki odżywcze, ale również znacząco wydłużają czas jej przechowywania. Owoce i warzywa zachowują swój doskonały smak i wygląd, jedzenie nie „przesiąka” innymi zapachami z lodówki, ze względu na czystszy przepływ powietrza, a zarówno mrożenie, jak i rozmrażanie produktów, odbywa się w sposób zdrowy i maksymalnie bezpieczny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom NOWOŚĆ: EKSTREMALNIE SILNY T-REX W PORĘCZNEJ TUBCE Biuro prasowe
2024-03-29 | 11:00

NOWOŚĆ: EKSTREMALNIE SILNY T-REX W PORĘCZNEJ TUBCE

Soudal poszerza swoją ofertę klejów montażowych o T-Rex Hybrid Glue – klej hybrydowy w tubce o pojemności 25 ml. Nowy produkt, zaprezentowany po raz pierwszy na tegorocznych
Dom Paradyż Designers – poznaliśmy laureatów międzynarodowej edycji konkursu!
2024-03-29 | 10:10

Paradyż Designers – poznaliśmy laureatów międzynarodowej edycji konkursu!

Trzecia edycja konkursu Paradyż Designers, organizowanego przez Ceramikę Paradyż, pod patronatem ArchDaily dobiegła końca. To pierwsza edycja tego prestiżowego konkursu na skalę
Dom Dwa światy uchwytów meblowych
2024-03-28 | 01:00

Dwa światy uchwytów meblowych

Świat uchwytów meblowych dzieli się na dwie części. Jedna to modele dyskretne, nie rzucające się w oczy i minimalistycznie skromne. Choć dekoracyjne, pozostają jakby na drugim

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.