Komunikaty PR

Jak wygląda kuchnia 2023 roku?

2023-02-19  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Nowy rok przynosi zwykle nowe spojrzenie na trendy i styl. Jednak, jeśli chodzi o kuchenne wnętrza, w 2023 roku nie spodziewamy się rewolucji, a raczej mocnego ugruntowania nurtów, które są znane i lubiane. O tym, jak aranżujemy kuchnię w bieżącym roku opowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Postawmy na naturę i ekologię

Zwrot ku naturze oraz stawianie na rozwiązania ekologiczne to mocne trendy, które rozwijają się i zyskują coraz większą popularność od kilku sezonów. Inspiracje tutaj czerpiemy prosto z natury, wykorzystując proste, ekologiczne materiały - drewno, rattan, bambus, len lub bawełnę.

- W kuchniach urządzonych w tym nurcie, kolorystyka jest jasna i jak najbardziej neutralna, czyli taka, jaką spotykamy w naturze. Stawiamy więc tu na beże, brązy oraz kolory traw. W takie wnętrza doskonale wpisuje się także piękna terakota. Dodatkiem uzupełniającym jest roślinność – nie tylko ta doniczkowa, ale także suszone trawy czy kwiaty – wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Dodaje on także, że w ten ekologiczny nurt doskonale wpasuje się również przejście na energooszczędne sprzęty kuchenne – na przykład gazowe płyty ceramiczne – tym samym poszerzając nasz wkład w ochronę środowiska i mniejsze zużycie źródeł energii. 

Urban jungle

Choć bazą tego stylu aranżacyjnego jest opisany wcześniej trend naturalny, to w nurcie urban jungle stawiamy na zupełny maksymalizm, co wpisze się w gust każdego miłośnika naturalnych motywów w sercu miejskiej dżungli. Naszą kuchnię zamieniamy więc w istny, tropikalny las przy pomocy nie tylko bujnej roślinności, ale intensywnej kolorystyki – neutralne, spokojne kolory schodzą tu na dalszy plan.

- W miejskiej dżungli widzimy wiele odcieni soczystej zieleni oraz duże, charakterystyczne motywy - zarówno liści monster, pilei czy sukulentów, jak i wizerunków zwierząt. W takiej kuchni spotkamy też mocne akcenty dekoracyjne oparte na egzotycznym drewnie czy złocie. Całość wspaniale wzbogaca czarne wyposażenie AGD – lodówka, piekarnik, mikrofala czy gazowa płyta ceramiczna - które doskonale kontrastują z mocną kolorystyką i wyrazistymi zdobieniami – dodaje ekspert marki DYNACOOK.

Art Deco & mocny kolor

Art Deco w kuchni to złote dodatki, łuki i wyposażenie w mocnej kolorystyce. W przypadku tego ostatniego, popularny jest granat, butelkowa zieleń lub mocna magenta – taka jak odcień Viva Magenta wybrana przez Instytut Pantone kolorem roku 2023.

- We wnętrzach art deco ważne są elementy dekoracyjne i to w niemałych ilościach. Stawiamy zatem na figurki i rzeźby, ciekawie zaprojektowane i przechowywane akcesoria kuchenne, charakterystyczne obrazy w pięknych ramach, bogato zdobione tapety lub… lustra. Nie boimy wyrażać się kolorem i interesującymi formami, nawet w przypadku takiego pomieszczenia jakim jest kuchnia – mówi ekspert marki DYNACOOK i dodaje:

- Oczywiście by osiągnąć harmonię, nasze bogactwo aranżacyjne zestawmy z minimalistycznym, eleganckim sprzętem kuchennym – takim jak kompaktowe piekarniki do zabudowy, smukłe okapy czy gładkie gazowe płyty, które będą stanowić uniwersalny, nieprzytłaczający wnętrza element pozwalający na szybkie oraz wygodne przygotowywanie posiłków.

Przestrzeń i minimalizm

Z drugiej strony częste przebywanie w domach oraz zwiększająca się popularność pracy zdalnej sprawiła, że we wnętrzach – także i kuchennych – bardzo ważna stała się przestrzeń. Dlatego więc, oczywiście zależnie od możliwości, jakie daje nam metraż, wyjątkowo popularne w 2023 roku nadal będą przestronne kuchnie urządzone według zasad praktycznego minimalizmu.

- Stawiamy zatem na wygodne, oszczędne w środkach wyposażenie meblowe w chłodnych kolorach, równocześnie minimalizując elementy „zagracające” miejsce robocze oraz maksymalizując przestrzeń przeznaczoną do codziennego gotowania. Warto tu dodać, że w ten trend idealnie wpasowuje się prosta, nowoczesna oraz gładka tafla płyty ceramicznej – minimalistyczny design, stonowany kolor i niski profil nie wyróżniają się ponad wysokość kuchennego blatu, nie przytłaczając i dodatkowo zdobiąc to pomieszczenie – podpowiada ekspert DYNACOOK.  

Technologia obok stylu

Niezależnie od tego, który nurt stylistyczny wybierzemy, kuchnia powinna być wyposażona w nowoczesne rozwiązania technologiczne, gwarantujące niezawodność, funkcjonalność i bezawaryjność codziennego przygotowywania posiłków. Jednak taki sprzęt nie musi być nieatrakcyjny wizualnie – na rynku istnieją bowiem przykłady innowacyjności połączonej z przyciągającym wzrok designem, umożliwiające doskonałe wpasowywanie się sprzętu kuchennego w każdą kuchnię – bez względu na jej styl.

- Bardzo dobrym przykładem tego jest technologia „gaz pod szkłem” od DYNACOOK. Polska marka proponuje gazowe płyty ceramiczne, które wyglądem przypominają płyty indukcyjne. Dzięki umieszczeniu procesu spalania gazu pod gładką jak tafla wody powierzchnią ceramiczną, otrzymujemy produkt designerski i wyjątkowo wygodny w użytkowaniu. Brak otwartego ognia gwarantuje również bezpieczeństwo korzystania z płyty - mikroprocesorowy system ostrzega przed brakiem dopływu gazu lub jego ulatnianiem - mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

DYNACOOK to polska technologia, która dba o środowisko naturalne. Płyta wytwarza trzy razy mniej dwutlenku węgla niż standardowe płyty gazowe. Odpowiednio skomponowana mieszanka gazowo-powietrzna oraz spalanie gazu w wysokiej temperaturze chronią środowisko przed skażeniem i ograniczają emisję szkodliwych substancji do atmosfery do minimum.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Konsument

Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.

Handel

Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.