Komunikaty PR

Jak zaaranżować kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

2023-09-20  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Kuchnia to serce każdego domu. Dlatego warto zadbać o to, aby była nie tylko piękna, ale i funkcjonalna, ułatwiając codzienne przygotowywanie posiłków. Pomocne w tym będzie skuteczna organizacja przestrzeni kuchennej, w tym wykorzystanie zasady trójkąta roboczego. Co kryje się pod tym terminem? Jak wdrożyć tę regułę w praktyce, by uczynić swoją kuchnię maksymalnie użyteczną? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Optymalna organizacja przestrzeni kuchennej to fundamentalny element wygodnego gotowania i efektywnej pracy w kuchni. W celu osiągnięcia tej harmonii, w kuchni stosuje się zasadę trójkąta roboczego. Skupia się ona na trzech kluczowych obszarach - kuchence, zlewie i lodówce. Jest to klucz do efektywności i wygody w trakcie gotowania oraz przygotowywania posiłków.

Czym jest trójkąt roboczy?

Idea trójkąta roboczego jest prosta i intuicyjna. Trzy najważniejsze sprzęty kuchenne, czyli kuchenka, zlew i lodówka, powinny być rozmieszczone na planie trójkąta, aby zminimalizować potrzebę przemieszczania się między nimi podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych.  Takie ułożenie tworzy logiczny i wygodny układ.

- Ważnym celem zasady trójkąta roboczego jest minimalizacja dystansu i przeszkód między kuchenką, zlewem i lodówką. Optymalna odległość między nimi nie powinna przekraczać 7 metrów, co zapewnia wygodne poruszanie się w kuchni. Dzięki temu, podczas gotowania czy przygotowywania posiłków, nie trzeba marnować czasu na długie przemieszczanie się między sprzętami, co znacznie przyspieszy proces przygotowywania dań – wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Lodówka, gdzie przechowujemy produkty spożywcze, powinna być dostępna w zasięgu ręki, zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków. Unikajmy jednak umieszczania jej zbyt daleko od pozostałych elementów trójkąta roboczego, by nie tracić czasu. Z kolei miejsce, w którym umieścimy zlewa, zaplanujmy tak, aby umożliwiało swobodne korzystanie zarówno przed, jak i po przygotowaniu potraw. Ważne jest, aby wokół zlewu była odpowiednia przestrzeń na odpadki oraz naczynia.

Kuchenka w trójkącie roboczym

Kuchenka, często uważana za serce kuchni, powinna być umieszczona w bezpośrednim sąsiedztwie blatów roboczych. To właśnie na niej odbywa się bowiem gotowanie, smażenie, pieczenie i przyrządzanie dań. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na jej funkcje i rozmiar, aby spełniała wszystkie potrzeby kulinarnych pasjonatów.

- Każda ze stref trójkąta roboczego wymaga odpowiedniego przygotowania, jednak miejsce do gotowania jest najważniejsze w kuchni. Aby było ono możliwie jak najlepiej urządzone, warto pomyśleć o nowoczesnej i wygodnej kuchence, na przykład w technologii „gaz pod szkłem”. Gazowe płyty ceramiczne są nie tylko wygodne, ale również bardzo estetyczne. Korzystają z gazu, który jest ekonomicznym rozwiązaniem, zużywając jedynie śladowe ilości prądu – mówi Stanisław Szyling z DYNACOOK.

Ceramiczne płyty gazowe DYNACOOK oferują użytkownikom kilka wielkości płyty. Można tym samym dopasować je jak najlepiej do swojego wnętrza. Model DYNACOOK X3 to klasyczna szerokość kuchenki 60 cm, która posiada 3 pola grzejne ułożone w taki sposób, aby maksymalnie wygodnie korzystać z płyty podczas gotowania nawet w większych garnkach. Model X4 posiada 4 pola grzejne, ale rozstawione na płycie w taki sposób, by jeszcze wygodniej gotować na wszystkich polach jednocześnie. Model X5 to propozycja dla prawdziwych fanów gotowania - aż 5 pól grzejnych to opcja na solidne gotowanie dla prawdziwych smakoszy.

Gazowa płyta ceramiczna daje nam również wygodę umiejscowienia jej w dowolnym miejscu. Tworząc trójkąt roboczy, tego typu kuchenkę możemy umiejscowić np. na wyspie kuchennej, dając sobie  jednocześnie wyjątkowo komfortową przestrzeń do poruszania się miedzy trzema kluczowymi punktami kuchni.

Trójkąt roboczy - wybór mebli

Podczas aranżacji kuchni zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, równie ważny co rozmieszczenie sprzętów kuchennych jest wybór odpowiednich mebli. Jak wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK, w przypadku wyboru szafek kuchennych i półek, umieśćmy je blisko kuchenki, zlewu i lodówki, aby przechowywanie składników, garnków czy innych akcesoriów było wygodne, a same sprzęty - jak najbardziej dostępne. Blaty robocze powinny być dostatecznie szerokie, by zapewnić miejsce do przygotowywania posiłków:

- Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, warto rozważyć dodanie wyspy kuchennej. To doskonałe rozwiązanie, które może służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza, miejsce do przygotowywania poszczególnych dań lub strefa spożywania posiłków. Upewnijmy się jednak, że będzie dobrze umiejscowiona względem trójkąta roboczego. Co więcej, jeżeli planujemy spożywanie posiłków w kuchni, starajmy się umieścić stół i krzesła w pobliżu strefy jedzenia, jednak bez strat w płynnym przemieszczaniu się między kuchenką, zlewem i lodówką.

Wybierajmy również meble, które oferują dodatkowe rozwiązania do przechowywania - wysuwane półki, organizatory do szuflad i inne akcesoria, które ułatwią utrzymanie kuchni w porządku.

Zasada trójkąta roboczego stanowi klucz do efektywnej i ergonomicznej organizacji przestrzeni kuchennej. Wybierając meble i sprzęt kuchenny, taki jak innowacyjne płyty gazowe DYNACOOK, tworzymy kuchnię, która łączy wysoką funkcjonalność z estetyką. Dzięki tym rozwiązaniom, gotowanie staje się nie tylko efektywne, ale także satysfakcjonujące, pozwalając tworzyć wykwintne dania w przyjaznym środowisku

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Osoby z chorobą otyłościową są stygmatyzowane. Hejterów nie obchodzi to, że po drugiej stronie jest człowiek z emocjami

Aktor przyznaje, że niejednokrotnie spotkał się w sieci z mową nienawiści pod swoim adresem, a najczęściej hejterzy krytykują go za wygląd. Przykre było dla niego to, że nieprzyjemne komentarze nasiliły się wtedy, kiedy po specjalistycznych zabiegach choroba otyłościowa niestety znów dała o sobie znać. Bartłomiej Nowosielski ubolewa nad tym, że szerokie grono osób nie postrzega otyłości w kategorii schorzenia, które niesie ze sobą wiele powikłań.

Handel

E-papierosy i aromatyzowane saszetki nikotynowe mogą zniknąć z rynku. Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży

W wykazie prac legislacyjnych pojawiła się nowa propozycja Ministerstwa Zdrowia, która przewiduje zakaz wprowadzania do obrotu papierosów elektronicznych jednorazowego użytku – zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej, oraz zakaz stosowania aromatów w woreczkach nikotynowych. Projekt trafił do konsultacji społecznych. To już kolejna regulacja sektora tytoniowego w ostatnich miesiącach. Przedstawiciele biznesu podkreślają, że to chaos regulacyjny, który wpływa na brak poczucia pewności prawnej i decyzje inwestycyjne.