Jakie garnki do kuchni ceramicznej?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Sekret aromatycznych i smacznych dań tkwi nie tylko w samych składnikach. Za kulinarny sukces odpowiadają również naczynia – zarówno te, na jakich potrawę podajemy, jak i w których ją przygotowujemy. Z tego względu warto wybierać garnki dostosowane do konkretnych kuchni. Jakie będą najlepsze dla płyty ceramicznej?
Wybór garnków może przyprawić nas o przysłowiowy zawrót głowy. Naczynia odznaczają się nie tylko różnymi funkcjami, wielkościami, ale i dostosowaniem do konkretnych modeli kuchni. O ile na klasycznych kuchenkach gazowych można gotować w każdym garnku, o tyle w przypadku indukcji potrzebujemy specjalnych naczyń żeliwnych lub stalowych. A czym się kierować przy doborze garnków do płyt ceramicznych?
Optymalny wybór
Kluczowy aspekt stanowi wybór powierzchni garnków oraz patelni, a także ich dna – powinno być ono stosunkowo grube, aby oddać więcej ciepła do środka naczynia. O ile grubość dna jest jak najbardziej zrozumiała, o tyle większość osób ma problem z dopasowaniem powierzchni. O co tu właściwie chodzi? Powierzchnia dna garnka powinna idealnie przylegać do powierzchni palnika – dzięki temu znacznie szybciej się on nagrzewa pozwalając na efektywne przygotowanie posiłków oraz stosunkowo małą utratę energii.
- Jeśli powierzchnia garnka będzie mniejsza, podczas przyrządzania posiłku utracimy znaczną część energii, co oczywiście przekłada się na koszty. Podobnie wygląda to w drugą stronę – zbyt duża powierzchnia garnka czy patelni powoduje, że posiłek przygotowuje się znacznie wolniej, a tym samym wymagane jest większe zużycie gazu oraz prądu. W przypadku gazowych płyt ceramicznych DYNACOOK, pola dostosowane są do garnków o różnej średnicy, zaprojektowane, aby pracować wydajnie, niezależnie od rozmiaru naczynia, w którym gotujemy czy pieczemy – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, oferującej gazowe płyty ceramiczne.
Co więcej, warto dobierać takie zestawy, które można kompaktowo przechowywać, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo miejsca. Istotne jest także dobranie garnków do rodzaju kuchni, co wpłynie na szybkość, sprawność i wydajność przygotowania posiłku.
Materiał i jakość wykonania
Oprócz grubości dna i dopasowania powierzchni garnków do palników, równie ważny jest materiał, z którego naczynia są wykonane. W przypadku płyt ceramicznych, najlepiej sprawdzają się garnki ze stali nierdzewnej oraz aluminium.
- Stal nierdzewna charakteryzuje się wysoką trwałością, odpornością na korozję oraz estetycznym wyglądem. Aluminium z kolei jest lekkie i szybko się nagrzewa, co znacząco skraca czas gotowania. Warto również zwrócić uwagę na garnki z powłoką ceramiczną, które są nie tylko estetyczne, ale również łatwe w czyszczeniu i odporne na wysokie temperatury. Wybierając naczynia wykonane z tych materiałów, możemy być pewni ich długowieczności i efektywności podczas gotowania – podpowiada ekspert marki DYNACOOK.
Zasady bezpieczeństwa i ergonomia
Nie można zapomnieć o kwestiach bezpieczeństwa i ergonomii. Garnki do płyt ceramicznych powinny być wyposażone w solidne, nienagrzewające się uchwyty, które zapewnią wygodę i bezpieczeństwo podczas użytkowania. Warto również zwrócić uwagę na pokrywki – najlepiej, aby były one wykonane z żaroodpornego szkła, co umożliwia kontrolowanie procesu gotowania bez konieczności ich podnoszenia. Dobrym rozwiązaniem są także pokrywki z wbudowanym otworem do odprowadzania pary, co zapobiega jej nadmiernemu gromadzeniu się wewnątrz garnka. Odpowiednio dobrane garnki to nie tylko komfort użytkowania, ale także gwarancja bezpieczeństwa i efektywności w kuchni.
Wybór odpowiednich garnków do płyty ceramicznej jest kluczowy dla osiągnięcia kulinarnego sukcesu. Staranne dopasowanie naczyń pod kątem grubości dna, powierzchni, materiału oraz ergonomii przekłada się na efektywność gotowania i oszczędność energii. Ceramiczne płyty gazowe DYNACOOK łączą tradycję z nowoczesnością, oferując doskonałe właściwości grzewcze. Dzięki właściwie dobranym garnkom i sprawdzonym technologiom, codzienne gotowanie może stać się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane dania będą zachwycać smakiem i aromatem.

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.