Komunikaty PR

Jakie garnki do kuchni ceramicznej?

2024-06-17  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Sekret aromatycznych i smacznych dań tkwi nie tylko w samych składnikach. Za kulinarny sukces odpowiadają również naczynia – zarówno te, na jakich potrawę podajemy, jak i w których ją przygotowujemy. Z tego względu warto wybierać garnki dostosowane do konkretnych kuchni. Jakie będą najlepsze dla płyty ceramicznej?

Wybór garnków może przyprawić nas o przysłowiowy zawrót głowy. Naczynia odznaczają się nie tylko różnymi funkcjami, wielkościami, ale i dostosowaniem do konkretnych modeli kuchni. O ile na klasycznych kuchenkach gazowych można gotować w każdym garnku, o tyle w przypadku indukcji potrzebujemy specjalnych naczyń żeliwnych lub stalowych. A czym się kierować przy doborze garnków do płyt ceramicznych?

Optymalny wybór 

Kluczowy aspekt stanowi wybór powierzchni garnków oraz patelni, a także ich dna – powinno być ono stosunkowo grube, aby oddać więcej ciepła do środka naczynia. O ile grubość dna jest jak najbardziej zrozumiała, o tyle większość osób ma problem z dopasowaniem powierzchni. O co tu właściwie chodzi? Powierzchnia dna garnka powinna idealnie przylegać do powierzchni palnika – dzięki temu znacznie szybciej się on nagrzewa pozwalając na efektywne przygotowanie posiłków oraz stosunkowo małą utratę energii.

- Jeśli powierzchnia garnka będzie mniejsza, podczas przyrządzania posiłku utracimy znaczną część energii, co oczywiście przekłada się na koszty. Podobnie wygląda to w drugą stronę – zbyt duża powierzchnia garnka czy patelni powoduje, że posiłek przygotowuje się znacznie wolniej, a tym samym wymagane jest większe zużycie gazu oraz prądu. W przypadku gazowych płyt ceramicznych DYNACOOK, pola dostosowane są do garnków o różnej średnicy, zaprojektowane, aby pracować wydajnie, niezależnie od rozmiaru naczynia, w którym gotujemy czy pieczemy – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, oferującej gazowe płyty ceramiczne.

Co więcej, warto dobierać takie zestawy, które można kompaktowo przechowywać, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo miejsca. Istotne jest także dobranie garnków do rodzaju kuchni, co wpłynie na szybkość, sprawność i wydajność przygotowania posiłku. 

Materiał i jakość wykonania

Oprócz grubości dna i dopasowania powierzchni garnków do palników, równie ważny jest materiał, z którego naczynia są wykonane. W przypadku płyt ceramicznych, najlepiej sprawdzają się garnki ze stali nierdzewnej oraz aluminium. 

- Stal nierdzewna charakteryzuje się wysoką trwałością, odpornością na korozję oraz estetycznym wyglądem. Aluminium z kolei jest lekkie i szybko się nagrzewa, co znacząco skraca czas gotowania. Warto również zwrócić uwagę na garnki z powłoką ceramiczną, które są nie tylko estetyczne, ale również łatwe w czyszczeniu i odporne na wysokie temperatury. Wybierając naczynia wykonane z tych materiałów, możemy być pewni ich długowieczności i efektywności podczas gotowania – podpowiada ekspert marki DYNACOOK.

Zasady bezpieczeństwa i ergonomia

Nie można zapomnieć o kwestiach bezpieczeństwa i ergonomii. Garnki do płyt ceramicznych powinny być wyposażone w solidne, nienagrzewające się uchwyty, które zapewnią wygodę i bezpieczeństwo podczas użytkowania. Warto również zwrócić uwagę na pokrywki – najlepiej, aby były one wykonane z żaroodpornego szkła, co umożliwia kontrolowanie procesu gotowania bez konieczności ich podnoszenia. Dobrym rozwiązaniem są także pokrywki z wbudowanym otworem do odprowadzania pary, co zapobiega jej nadmiernemu gromadzeniu się wewnątrz garnka. Odpowiednio dobrane garnki to nie tylko komfort użytkowania, ale także gwarancja bezpieczeństwa i efektywności w kuchni.

Wybór odpowiednich garnków do płyty ceramicznej jest kluczowy dla osiągnięcia kulinarnego sukcesu. Staranne dopasowanie naczyń pod kątem grubości dna, powierzchni, materiału oraz ergonomii przekłada się na efektywność gotowania i oszczędność energii. Ceramiczne płyty gazowe DYNACOOK łączą tradycję z nowoczesnością, oferując doskonałe właściwości grzewcze. Dzięki właściwie dobranym garnkom i sprawdzonym technologiom, codzienne gotowanie może stać się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane dania będą zachwycać smakiem i aromatem.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.