Komunikaty PR

Jakie gotowanie będzie droższe?

2022-09-28  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Rosnąca inflacja odbija się coraz mocniej na zasobności naszych portfeli. Dlatego na bieżąco ograniczamy wiele działań, starając się lepiej przystosować do tego trudnego okresu. Szukamy także oszczędności w codziennym gotowaniu. Niestety, i tu czeka nas wzrost kosztów. Czego wiec możemy spodziewać się w najbliższym czasie?

– Na dzień dzisiejszy nie ma potwierdzonych danych dotyczących konkretnych stawek podwyżek cen gazu – a te, które się pojawiają, są bardzo „płynne” i uzależnione od aktualnych stawek za gaz na giełdach światowych. Jednak mimo wszystko wiemy, że jeżeli wzrosty się pojawią, to będą one mniej znaczne niż w przypadku prądu. Warto też dodać, że gotowanie na gazie pozostaje wciąż tańszą alternatywą niż przy wykorzystaniu energii elektrycznej – na przykład w kuchni indukcyjnej – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

A co ze wzrostem cen prądu? Jak podaje ekspertka SOLGAZ, informacje na ten temat pojawiają się w mediach już od bardzo dawna: Ceny prądu na pewno wzrosną od przyszłego roku, natomiast na ten moment nikt nie jest jeszcze w stanie określić, w jakim stopniu. Szacuje się, że będą to dużo większe podwyżki, niż w przypadku cen gazu. Niektórzy analitycy twierdzą, że będą to wzrosty nawet do kilkudziesięciu procent – i to w przypadku gospodarstw domowych.

Będzie drożej

Czy na koszty gotowania będzie miał również wpływ wzrost cen żywności? Ekspertka SOLGAZ tłumaczy:

– Wzrost cen żywności to pokłosie polityki inflacyjnej, tego co się dzieje na rynku zbóż i nawozów oraz wojny na Ukrainie. Natomiast pamiętajmy, że ceny energii gazowej nadal będą niższe niż ceny energii elektrycznej, co w konsekwencji doprowadzi to tego, że koszty gotowania na gazie będą dużo niższe.

Wiele osób zastanawia jednak fakt, dlaczego ceny gotowania na gazie nie odnotowują tak wysokich wzrostów, jak w przypadku kosztów ogrzewania gazowego. Jak wyjaśnia Kamila Prałat, jest to związane z różnymi taryfami cenowymi – o ile gaz używany do gotowania objęty jest ochroną ze strony państwa i przez pewien czas jego ceny będą regulowane, to taryfy gazu przeznaczonego do ogrzewania kierowane są do firm, które nie posiadają państwowych ulg, w związku z czym odwzorowują podwyżki cen gazu na światowych rynkach.

Gaz = bezpieczeństwo?

Niepokój Polaków związany z aktualną sytuacją energetyczną związany jest nie tylko z kwestią  podwyżek. W medialnym szumie informacyjnym trafiają do nas niekiedy informacje o tym, że w pewnym momencie może nam zabraknąć gazu. Czy jest to prawdą?

– Myślę, że nie. Jesteśmy dobrze zaopatrzeni, mamy zapasy gazu i odpowiednio zorganizowane dostawy tego surowca. Jest to aktualnie jeden z bezpieczniejszych nośników energii, jakie mamy w kraju – zwłaszcza w przypadku zapowiedzianych blackoutów, czyli przerw w dostawie energii elektrycznej – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

Ekspertka dodaje także, że w obliczu planowanych blackoutów, bezpieczeństwo oraz spokój może przynieść nam korzystanie – na przykład – z płyt gazowych, które w trakcie przerw w dostawie energii, umożliwiają bezproblemowe, codzienne przygotowanie posiłków.  – To, że nasze płyty są po części sterowane przy użyciu energii elektrycznej nie stanowi problemu – dzięki zasilaczom rezerwowym przez dwa dni mogą bez przeszkód działać na prąd z akumulatora. W ten sposób gotowanie w trakcie blackoutu nie będzie już problemem, co skutecznie zmniejszy obawy domowników w tym stresującym czasie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie Biuro prasowe
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy
Dom Proste przyjemności na zimowe wieczory
2024-12-30 | 15:40

Proste przyjemności na zimowe wieczory

Zima to idealna pora na spędzanie długich wieczorów w domu w „przytulny” sposób. Wygodne ubranie, pyszny rozgrzewający napój, nieskomplikowana rozrywka - to

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Joanna Liszowska: Mam nadzieję, że nigdy nie będę świadkiem wypadku. Bałabym się udzielać pomocy, bo to niebywała odpowiedzialność

W serialu „Szpital św. Anny” Joanna Liszowska wciela się w rolę Kaśki Hajduk, empatycznej pediatry i zabieganej matki, która łączy pracę z wychowaniem trójki dzieci. Aktorka, podobnie jak jej pozostałe koleżanki z planu tej produkcji, przyznaje, że największym wyzwaniem jest opanowanie fachowego słownictwa i zachowanie procedur medycznych. Poza tym jej pacjentami są najmłodsi, którzy, choć wdzięczni, są dość wymagającymi współpracownikami i podczas kręcenia poszczególnych scen czasami trzeba się nie lada natrudzić, by wszystko poszło zgodnie ze scenariuszem.

Handel

Rośnie zainteresowanie białymi rybami jak dorsz czy mintaj. W Polsce zaledwie 5–10 proc. sprzedaży pochodzi ze zrównoważonych połowów

ONZ podaje, że ponad 37 proc. światowych zasobów ryb jest poławianych w sposób niezrównoważony, czyli zagrażający środowisku i populacjom morskim. Przeciwdziałanie przełowieniu jest o tyle istotne, że ryby i owoce morza stanowią ważne źródło białka dla ponad 3 mld ludzi na świecie. W Polsce dużym zainteresowaniem cieszą się białe ryby jak mintaj czy dorsz. Choć trzy czwarte poławianych białych ryb pochodzi z certyfikowanych rybołówstw, to produkty MSC stanowią obecnie zaledwie 5–10 proc. wszystkich produktów z białych ryb dostępnych na polskim rynku.

Prawo

KE chce uznawania rodzicielstwa we wszystkich krajach. Europosłanka PiS nazywa to de facto legalizacją surogacji

Jak podaje Komisja Europejska, nawet 2 mln dzieci może dotyczyć sytuacja, w której ich rodzice nie są uznawani w innych państwach członkowskich UE. Od kilku lat na forum Unii toczą się prace nad rozporządzeniem, które ma uregulować transgraniczne uznawanie rodzicielstwa. – To próba obejścia wyłącznych kompetencji państw członkowskich w zakresie polityki rodzinnej i legalizacji surogacji. Nie potrzebujemy, szczególnie w tych trudnych czasach, rewolucji ideologicznej – ocenia europosłanka PiS Jadwiga Wiśniewska.