Jakie gotowanie będzie droższe?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Rosnąca inflacja odbija się coraz mocniej na zasobności naszych portfeli. Dlatego na bieżąco ograniczamy wiele działań, starając się lepiej przystosować do tego trudnego okresu. Szukamy także oszczędności w codziennym gotowaniu. Niestety, i tu czeka nas wzrost kosztów. Czego wiec możemy spodziewać się w najbliższym czasie?
– Na dzień dzisiejszy nie ma potwierdzonych danych dotyczących konkretnych stawek podwyżek cen gazu – a te, które się pojawiają, są bardzo „płynne” i uzależnione od aktualnych stawek za gaz na giełdach światowych. Jednak mimo wszystko wiemy, że jeżeli wzrosty się pojawią, to będą one mniej znaczne niż w przypadku prądu. Warto też dodać, że gotowanie na gazie pozostaje wciąż tańszą alternatywą niż przy wykorzystaniu energii elektrycznej – na przykład w kuchni indukcyjnej – wyjaśnia Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.
A co ze wzrostem cen prądu? Jak podaje ekspertka SOLGAZ, informacje na ten temat pojawiają się w mediach już od bardzo dawna: Ceny prądu na pewno wzrosną od przyszłego roku, natomiast na ten moment nikt nie jest jeszcze w stanie określić, w jakim stopniu. Szacuje się, że będą to dużo większe podwyżki, niż w przypadku cen gazu. Niektórzy analitycy twierdzą, że będą to wzrosty nawet do kilkudziesięciu procent – i to w przypadku gospodarstw domowych.
Będzie drożej
Czy na koszty gotowania będzie miał również wpływ wzrost cen żywności? Ekspertka SOLGAZ tłumaczy:
– Wzrost cen żywności to pokłosie polityki inflacyjnej, tego co się dzieje na rynku zbóż i nawozów oraz wojny na Ukrainie. Natomiast pamiętajmy, że ceny energii gazowej nadal będą niższe niż ceny energii elektrycznej, co w konsekwencji doprowadzi to tego, że koszty gotowania na gazie będą dużo niższe.
Wiele osób zastanawia jednak fakt, dlaczego ceny gotowania na gazie nie odnotowują tak wysokich wzrostów, jak w przypadku kosztów ogrzewania gazowego. Jak wyjaśnia Kamila Prałat, jest to związane z różnymi taryfami cenowymi – o ile gaz używany do gotowania objęty jest ochroną ze strony państwa i przez pewien czas jego ceny będą regulowane, to taryfy gazu przeznaczonego do ogrzewania kierowane są do firm, które nie posiadają państwowych ulg, w związku z czym odwzorowują podwyżki cen gazu na światowych rynkach.
Gaz = bezpieczeństwo?
Niepokój Polaków związany z aktualną sytuacją energetyczną związany jest nie tylko z kwestią podwyżek. W medialnym szumie informacyjnym trafiają do nas niekiedy informacje o tym, że w pewnym momencie może nam zabraknąć gazu. Czy jest to prawdą?
– Myślę, że nie. Jesteśmy dobrze zaopatrzeni, mamy zapasy gazu i odpowiednio zorganizowane dostawy tego surowca. Jest to aktualnie jeden z bezpieczniejszych nośników energii, jakie mamy w kraju – zwłaszcza w przypadku zapowiedzianych blackoutów, czyli przerw w dostawie energii elektrycznej – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Ekspertka dodaje także, że w obliczu planowanych blackoutów, bezpieczeństwo oraz spokój może przynieść nam korzystanie – na przykład – z płyt gazowych, które w trakcie przerw w dostawie energii, umożliwiają bezproblemowe, codzienne przygotowanie posiłków. – To, że nasze płyty są po części sterowane przy użyciu energii elektrycznej nie stanowi problemu – dzięki zasilaczom rezerwowym przez dwa dni mogą bez przeszkód działać na prąd z akumulatora. W ten sposób gotowanie w trakcie blackoutu nie będzie już problemem, co skutecznie zmniejszy obawy domowników w tym stresującym czasie.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.