Komunikaty PR

Karnawałowe eksperymenty kulinarne z DYNACOOK

2023-12-21  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

W czasie karnawału, gdy domy są wypełnione radością, muzyką i zapachem pysznych potraw, nowoczesne sprzęty kuchenne stanowią niezastąpioną pomoc w przygotowaniach do udanej celebracji. Szczególną rolę odgrywają tu płyty kuchenne – takie jak te w technologii gaz pod szkłem – które sprawiają, iż każda potrawa staje się kulinarną ucztą. Jak więc przygotować z ich pomocą pyszne krewetki w sosie mango-chili, które świetnie uzupełnią karnawałowe stoły? Co potrzebne jest do zrobienia sałatki karnawałowej a’la grecka? Podpowiadamy!

Karnawał, pełen świetlistego blasku fajerwerków i wspaniałej zabawy, to doskonała okazja do dzielenia się z bliskimi kulinarnymi eksperymentami. A gotowanie w tym czasie to uczta dla zmysłów, w której smak i styl łączą się w harmonijnym tańcu. Podczas karnawału, niezaprzeczalną gwiazdą stołu będą krewetki w sosie mango-chilli. Ta wyrafinowana potrawa nie tylko podkreśla zmysłowe doznania podniebienia, ale także dostarcza prawdziwej uczty dla oczu, prezentując się zjawiskowo na eleganckim stole. W jaki sposób przygotować tą potrawę na płycie kuchennej – zwłaszcza tej w technologii gaz pod szkłem?

Składniki:

  • 500g krewetek - obranych i oczyszczonych
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę lub posiekane
  • 2 łyżki oleju (wybierzmy swój ulubiony - eksperci DYNACOOK polecają olej kokosowy)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sosu chili (eksperci DYNACOOK polecają sos sriracha)
  • Sok z 1 limonki
  • Posiekana kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzejmy olej kokosowy.
  2. Dodajmy posiekaną cebulę, a następnie smażmy ją na średniej mocy płyty DYNACOOK przez 2-3 minuty do zeszklenia.
  3. Następnie dodajmy czosnek i smażmy 1-2 minuty.
  4. W kolejnym kroku dodajmy krewetki i smażmy je, dopóki lekko się zrumienią (jeśli korzystamy z krewetek mrożonych - pamiętajmy, aby rozmrozić je 1-2 godziny przed gotowaniem)
  5. Dodajmy pokrojone mango, paprykę, sos sojowy, miód, sos chili oraz sok z limonki.
  6. Wymieszajmy i gotujmy przez kolejne 5-7 minut.
  7. Smacznego!

 

A co po krewetkach? Mamy pewien bonus - przepis na karnawałową sałatkę a’la w stylu greckim. Danie nie tylko zachwyci wyglądem, ale także smakiem. Jej świeżość i różnorodność składników sprawią, że stanie się ona doskonałym dodatkiem do każdej karnawałowej uczty.

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat (różnorodność liści zapewni lepszą teksturę)
  • 250g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
  • 100g czarnych oliwek (bez pestek, przekrojone na pół)
  • 1 ogórek (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie piórka - pamiętajmy,

aby wyciąć białe błonki, one powodują gorzkość papryki)

  • 1 żółta papryka (pokrojona w paski)

 

Sos Winegret:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćmy mix sałat.
  2. Dodajmy pomidorki koktajlowe, oliwki, pokrojony ogórek, czerwoną cebulę i żółtą paprykę.
  3. Przygotujmy sos winegret, mieszając dokładnie oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę dijon i miód. Doprawmy mieszankę solą i pieprzem do smaku.
  4. Polejmy sałatkę przygotowanym sosem winegret i delikatnie wymieszajmy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  5. Odstawmy sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  6. Smacznego!

 

Elegancja karnawałowego gotowania

Aby uczynić karnawałowe gotowanie jeszcze bardziej wyjątkowym, warto zaufać płytom gazowym DYNACOOK. Oferują one nie tylko nowoczesny design, ale także innowacyjne rozwiązania - precyzyjną kontrolę temperatury, ergonomiczny rozstaw pól grzewczych, wykorzystanie izolacji cieplnej przy użyciu nanotechnologii czy oszczędność gazu do 50% w porównaniu do otwartego ognia. Z trzema, czterema lub pięcioma palnikami, umożliwiają swobodne ustawienie garnków różnej wielkości. To kluczowe, gdy przygotowujemy jednocześnie kilka potraw na raz dla głodnych gości.

Łącząc karnawałowe smaki z elegancją i wygodą gotowania na płycie gazowej DYNACOOK, uzyskujemy idealną harmonię kulinarnych doznań. Niech karnawałowe potrawy staną się wyrazem naszej pasji i umiejętności kulinarnych. Gotujmy szybko i z przyjemnością, korzystając z technologii, która podnosi kuchenne doświadczenia na nowy poziom.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.