Komunikaty PR

Kreatywne święta w ogóle możliwe?

2021-12-09  |  01:00
Biuro prasowe

Chyba wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia. Dlatego chcemy, by ich magia zagościła w naszych domach na długo przed wigilią. Atmosferę świąt możemy wyczarować już na początku grudnia, spędzając czas w sposób twórczy i oryginalny. Odrobina fantazji wystarczy, by kuchnia zamieniła się w krainę pełną przygód i aromatów, przywołujących najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

W święta każdy może być dzieckiem!

Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. Świadczy o tym chociażby popularność kalendarzy adwentowych, umilających czas oczekiwania na pierwszą wigilijną gwiazdkę. Każde okienko kryje w sobie niespodziankę, którą dodatkowo możemy spersonalizować, czyli dobrać pod kątem zainteresowań i fascynacji nie tylko małego odkrywcy.

Nic tak nie umila czasu oczekiwania, jak aromatyczne słodycze, dlatego w wielu domach nieodłączną częścią świątecznych przygotowań jest wypiek korzennych pierniczków. Oryginalnym pomysłem na przepiękne pierniczki jest wykrawanie w ciasteczkach otworów, do których wkładamy przed pieczeniem kolorowe landrynki. Temperatura rozgrzanego piekarnika sprawia, że cukierki rozpuszczają się, tworząc z pierniczków słodkie witraże, które przepięknie prezentują się na choince.

Podaruj innym magię świąt

Święta to czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. Podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, prosto z serca, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Domowe przetwory czy łakocie w małych słoiczkach, z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór.

- Ciekawym pomysłem na kulinarne podarunki są likiery z użyciem mleka skondensowanego – podpowiada Ewa Polińska, MSM Mońki. - Można je przygotować zarówno w wersji z alkoholem dla dorosłych, jak i z aromatem waniliowym lub czekoladą dla dzieci. Taka buteleczka, ozdobiona gałązką jodły i czerwoną lub złotą wstążeczką, z pewnością ucieszy każdego łasucha.

Jeśli lubisz gotować lub piec, Boże Narodzenie to świetny czas na uwolnienie zalegających pokładów kreatywności. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać łakocie, których nie trzeba natychmiast zjadać i które mogą bezpiecznie czekać w pudełeczkach lub słoiczkach na czas „po świętach”. Tuż przed wigilią kupujemy z reguły zbyt dużo jedzenia. Dlatego podarowanie dodatkowych artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności do spożycia może nie być najlepszym pomysłem.

Ponieważ coraz więcej osób jest na dietach wykluczających określone składniki czy produkty, warto uwzględnić ten fakt układając świąteczne menu. W ramach podpowiedzi, pod artykułem proponujemy przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.

Święta – zrób to sam!

Kilkanaście godzin przed wieczerzą wigilijna to w większości domów najbardziej nerwowy czas w roku. Zupełnie niepotrzebnie. Przecież wspólne przygotowywanie świątecznych przysmaków może być prawdziwą frajdą, łączącą pokolenia. Grunt to odpowiednie podejście.

- Dzieci mogą być wspaniałymi pomocnikami. Warto dawać im jak najwięcej okazji, by mogły się wykazać – np. mieszając jajka z przestudzonym masłem czy inne składniki. - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Pozwalając dzieciom na swobodę w kuchni, a jednocześnie pokazując im, jak prawidłowo obchodzić się z poszczególnymi produktami, uczymy ich nie tylko przygotowywania potraw, ale także szacunku do jedzenia i osób przyrządzających posiłki.

Wieczerza wigilijna nie musi być idealna. Od perfekcji serwowanych potraw dużo ważniejsza jest atmosfera, która towarzyszy ich przyrządzaniu i wspólnemu spożywaniu. Coraz więcej osób dostrzega wartość tzw. uważnego gotowania, które poza przygotowywaniem potraw, wypełniają wspólne rozmowy, wspomnienia czy rodzinne anegdoty.

Przepis na świąteczne ciasto bez glutenu

 

Składniki:

- 200 g daktyli bez pestek,

- 250 ml ciepłej kawy (ew. wody),

- 1 łyżeczka sody,

- 85 g rozpuszczonego masła MSM Mońki,

- 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej),

- 100 g cukru trzcinowego,

- 2 jajka,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,

- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej.

- po 50 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały.

 

Wykonanie:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy kawą i gotujemy około 15 minut. Do masy dodajemy łyżeczkę sody i miksujemy na gładko. Do misy miksera planetarnego dodajemy mąkę, cukier i przyprawy. Mieszamy jajka i przestudzone masło. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy, po chwili dodajemy do wymieszania bakalie. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.