Kreatywne święta w ogóle możliwe?
Chyba wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia. Dlatego chcemy, by ich magia zagościła w naszych domach na długo przed wigilią. Atmosferę świąt możemy wyczarować już na początku grudnia, spędzając czas w sposób twórczy i oryginalny. Odrobina fantazji wystarczy, by kuchnia zamieniła się w krainę pełną przygód i aromatów, przywołujących najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.
W święta każdy może być dzieckiem!
Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. Świadczy o tym chociażby popularność kalendarzy adwentowych, umilających czas oczekiwania na pierwszą wigilijną gwiazdkę. Każde okienko kryje w sobie niespodziankę, którą dodatkowo możemy spersonalizować, czyli dobrać pod kątem zainteresowań i fascynacji nie tylko małego odkrywcy.
Nic tak nie umila czasu oczekiwania, jak aromatyczne słodycze, dlatego w wielu domach nieodłączną częścią świątecznych przygotowań jest wypiek korzennych pierniczków. Oryginalnym pomysłem na przepiękne pierniczki jest wykrawanie w ciasteczkach otworów, do których wkładamy przed pieczeniem kolorowe landrynki. Temperatura rozgrzanego piekarnika sprawia, że cukierki rozpuszczają się, tworząc z pierniczków słodkie witraże, które przepięknie prezentują się na choince.
Podaruj innym magię świąt
Święta to czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. Podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, prosto z serca, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Domowe przetwory czy łakocie w małych słoiczkach, z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór.
- Ciekawym pomysłem na kulinarne podarunki są likiery z użyciem mleka skondensowanego – podpowiada Ewa Polińska, MSM Mońki. - Można je przygotować zarówno w wersji z alkoholem dla dorosłych, jak i z aromatem waniliowym lub czekoladą dla dzieci. Taka buteleczka, ozdobiona gałązką jodły i czerwoną lub złotą wstążeczką, z pewnością ucieszy każdego łasucha.
Jeśli lubisz gotować lub piec, Boże Narodzenie to świetny czas na uwolnienie zalegających pokładów kreatywności. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać łakocie, których nie trzeba natychmiast zjadać i które mogą bezpiecznie czekać w pudełeczkach lub słoiczkach na czas „po świętach”. Tuż przed wigilią kupujemy z reguły zbyt dużo jedzenia. Dlatego podarowanie dodatkowych artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności do spożycia może nie być najlepszym pomysłem.
Ponieważ coraz więcej osób jest na dietach wykluczających określone składniki czy produkty, warto uwzględnić ten fakt układając świąteczne menu. W ramach podpowiedzi, pod artykułem proponujemy przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.
Święta – zrób to sam!
Kilkanaście godzin przed wieczerzą wigilijna to w większości domów najbardziej nerwowy czas w roku. Zupełnie niepotrzebnie. Przecież wspólne przygotowywanie świątecznych przysmaków może być prawdziwą frajdą, łączącą pokolenia. Grunt to odpowiednie podejście.
- Dzieci mogą być wspaniałymi pomocnikami. Warto dawać im jak najwięcej okazji, by mogły się wykazać – np. mieszając jajka z przestudzonym masłem czy inne składniki. - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Pozwalając dzieciom na swobodę w kuchni, a jednocześnie pokazując im, jak prawidłowo obchodzić się z poszczególnymi produktami, uczymy ich nie tylko przygotowywania potraw, ale także szacunku do jedzenia i osób przyrządzających posiłki.
Wieczerza wigilijna nie musi być idealna. Od perfekcji serwowanych potraw dużo ważniejsza jest atmosfera, która towarzyszy ich przyrządzaniu i wspólnemu spożywaniu. Coraz więcej osób dostrzega wartość tzw. uważnego gotowania, które poza przygotowywaniem potraw, wypełniają wspólne rozmowy, wspomnienia czy rodzinne anegdoty.
Przepis na świąteczne ciasto bez glutenu
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek,
- 250 ml ciepłej kawy (ew. wody),
- 1 łyżeczka sody,
- 85 g rozpuszczonego masła MSM Mońki,
- 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej),
- 100 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej.
- po 50 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały.
Wykonanie:
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy kawą i gotujemy około 15 minut. Do masy dodajemy łyżeczkę sody i miksujemy na gładko. Do misy miksera planetarnego dodajemy mąkę, cukier i przyprawy. Mieszamy jajka i przestudzone masło. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy, po chwili dodajemy do wymieszania bakalie. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści
Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.
Problemy społeczne
Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań

Z danych SW Research i Runaways wynika, że 80 proc. Polaków nie czuje pasji do swojej pracy, a 77 proc. nie widzi sensu w wykonywanych obowiązkach. Prowadzi to do wzrostu poziomu stresu i wypalenia zawodowego, co powoduje, że na życie prywatne nie mamy już energii. Work–life balance, ważny zwłaszcza dla młodszych pokoleń, jest trudny do osiągnięcia. Dodatkowo rozwój nowych technologii i modeli pracy powoduje coraz większe zacieranie różnic między czasem wolnym a pracą.
Gwiazdy
Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.