Komunikaty PR

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Przede wszystkim - bezpieczna dla seniora!

2020-04-01  |  12:10
Biuro prasowe
Do pobrania IP Solgaz ( 5.68 MB )

Jak wynika z badań BIK liczba osób w wieku powyżej 65 lat w Polsce systematycznie wzrasta. Jednak dzisiejsi seniorzy mają coraz mniej wspólnego ze stereotypowym postrzeganiem osób starszych jako schorowanych, samotnych, nieaktywnych. Większość z nich czuje się młodziej, niż wskazuje metryka. Mając sporo wolnego czasu wreszcie mogą się poświęcić swoim pasjom. Jedną z nich jest gotowanie. Podpowiadamy, jaka powinna być kuchnia bezpieczna dla seniora oraz które rozwiązanie - kuchenka gazowa czy elektryczna jest optymalne.

Czas dla siebie

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Senior Apartments wynika, że tym co sprawia seniorom największą radość jest m. in. czas wolny (14,8%) i realizowanie własnych zainteresowań oraz pasji (9,2%). Chociaż wraz z wiekiem pojawiają się pewne dolegliwości, a pokłady sił i energii są coraz mniejsze, aktywność osób starszych pozwala im na realizowanie swoich potrzeb. W zakresie rozwoju osobistego, poczucia własnej wartości, czy spełniania dawno odkładanych marzeń. Wyzwaniem dla dzisiejszego społeczeństwa jest wspieranie aktywności podejmowanych przez osoby starsze – m. in. poprzez aranżowanie dla nich bezpiecznej przestrzeni. Także w kuchni. Dylemat - kuchenka gazowa czy elektryczna? Rozwiązania dla seniorów powinny być bezpieczne i ekonomiczne zarazem, jak np. płyta gazowa z ukrytymi palnikami – gaz pod szkłem.

Kuchnia bezpieczna dla seniora, czyli jaka?

Najważniejsze w kuchni jest bezpieczeństwo seniorów. Aby je zapewnić, należy uwzględnić 5 kluczowych kwestii:

1. Zapobieganie wypadkom. Kuchnia, z której korzysta senior musi być dobrze oświetlona, szafki powinny się same domykać, a podłogę warto wyposażyć w maty antypoślizgowe, by zapobiec upadkom.

2. Odpowiednie naczynia. Najlepiej by garnki były lekkie i posiadały uchwyty po obu stronach. Warto uczulić starszych, żeby garnki stawiali w taki sposób, aby uchwyty nie wystawały poza krawędź kuchenki.

3. Sposób przygotowywania i przechowywania żywności. Osobne deski do krojenia mięsa i innych produktów łatwiej będzie odróżnić, jeśli będą miały inne kolory. Po posiłku wszelkie resztki należy umieszczać w zamkniętych pojemnikach i przechowywać je w lodówce.

4. Ergonomia gotowania. Kuchnia bezpieczna dla seniora to taka, w której wszystko jest w zasięgu ręki. Nie ma mowy o wspinaniu się lub stawaniu na krześle, aby sięgać po potrzebne akcesoria.

5. Zapobieganie pożarom. Osoby powyżej 65 r. życia są bardziej narażone na obrażenia w wyniku pożaru w kuchni. Dlatego, kuchenka gazowa czy elektryczna musi być maksymalnie bezpieczna i intuicyjna w obsłudze. Te warunki spełnia gaz pod szkłem. Co istotne dla budżetu seniorów - płyta zużywa przy tym do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa.

Bezpieczna kuchenka gazowa?

Stając przed wyborem - kuchenka gazowa czy elektryczna -  seniorzy, nawet ci przywiązani do tradycji, docenią bezpieczeństwo, jakie daje rozwiązanie gaz pod szkłem. Dzięki ukrytym palnikom gaz pod szkłem to rozwiązanie łączące korzyść ekonomicznego gotowania na gazie z estetyką płyty ceramicznej. To gwarancja podwójnego bezpieczeństwa. „Specjalny system cały czas kontroluje proces spalania, ciśnienie gazu i jego jakość. Widoczne na wyświetlaczu komunikaty podpowiedzą m.in., że powierzchnia jest jeszcze gorąca lub skończył się gaz w butli” – tłumaczy ekspert z Solgaz. – „Kiedy coś wykipi, płyta automatycznie się wyłączy i da znać sygnałem dźwiękowym” – dodaje.

Gotowanie, o ile jest bezpieczne, niesie ze sobą szereg korzyści dla osób starszych. Pomaga utrzymać ich aktywność umysłową, ale także jest okazją do przygotowania zdrowego jedzenia, które z kolei może stać się pretekstem do wspólnego, rodzinnego spotkania.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.