Komunikaty PR

Kuchnia a budżet – na czym możesz zaoszczędzić?

2021-07-19  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Adriana Kondratowicz
PR Expert

Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl

Zauważalny wzrost cen to globalne zjawisko, które dotyka całej gospodarki: nie tylko artykułów spożywczych, materiałów budowlanych, ale również mebli kuchennych. Może się okazać, że zakładany przez nas budżet minie się z rzeczywistymi kosztami. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy, jak zoptymalizować wydatki podczas planowania kuchni.

Każda z prac remontowych czy wykończeniowych wymaga opracowania kosztorysu. Jednak nawet najbardziej starannie przygotowana lista wydatków może okazać się nieaktualna, w efekcie czego musimy ograniczyć nasz budżet. Warto jednak pamiętać, że nie musimy iść na kompromisy pod względem jakości i ergonomicznych rozwiązań. Możemy znaleźć podobne koncepty za mniejsze pieniądze, zachowując pierwotny pomysł na wygląd kuchni.

Czy warto iść za modą?

Coraz większą popularnością cieszą się zabudowy na całe ściany, które podnoszą końcową cenę mebli. Zastanówmy się, czy faktycznie taka wersja kuchni jest w naszym przypadku najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Projektujmy zabudowę według własnych potrzeb oraz funkcjonalności, a nie trendów. Jeśli jednak już zdecydujemy się na zabudowanie całej ściany – wybierzmy fronty na zawiasach. – Podnośniki są bardzo popularne, co zupełnie nie dziwi, biorąc pod uwagę ich funkcjonalność. W przypadku ograniczonego budżetu z powodzeniem można zastosować zawiasy. To umożliwi nam spięcie kosztorysu. Można podążać za trendami i wybrać tańsze rozwiązania
– podpowiada Michał Kichler, product marketing manager Häfele.

A co z materiałami? Modne są teraz kuchnie z naturalnych, droższych surowców, jak drewno lub kamień. – W przypadku płyt meblowych warto zwrócić uwagę na tańsze zamienniki. Jest bardzo duży wybór frontów i blatów. Można znaleźć takie dekory, które doskonale imitują droższe materiały – mówi Michał Kichler. Prestiż kuchni możemy podnieść także eleganckimi dodatkami. – Pomyślmy o zastosowaniu ciekawych uchwytów, to miły dodatek, który cieszy oko, a nie obciąża budżetu. Taki jest np. uchwyt H1950 z kolekcji Häfele – wyjaśnia Michał Kichler.

 

 

Z tego nie rezygnuj

Gdy mocno ogranicza nas budżet, staramy się uprościć projekt. Nie rezygnujmy jednak z rozwiązań, które zapewniają ergonomię użytkowania. Z pewnością w dolnych szafkach należy postawić na szuflady, które są po prostu wygodniejsze. – Warto dopytać stolarzy o alternatywne rozwiązania, które zachowują wysoką jakość, a których cena może być nawet o połowę niższa. Przykładem może być szuflada Matrix S – zachęca Michał Kichler. Gdy ogranicza nas mała przestrzeń, którą chcemy jak najlepiej wykorzystać, sięgnijmy po sprawdzone pomysły na zagospodarowanie szafek narożnych. Wydawać się może, że podniosą cenę końcową projektu, jednak są na rynku alternatywy, które mogą nas pozytywnie zaskoczyć ceną, jak np. półki Ninka Eco od Häfele.

Także w przypadku oświetlenia przemyślmy odpowiednie rozłożenie wydatków. Zamiast oświetlenia dekoracyjnego, skupmy się głównie na tym roboczym. Dzięki temu nasza codzienna praca w kuchni będzie mniej obciążająca dla naszego zdrowia. – Warto zainwestować w dobrej jakości taśmy LED pod szafkami górnymi, które zapewnią odpowiednią widoczność podczas przygotowywania potraw – doradza Michał Kichler.

Nawet przy mniejszym, ograniczonym budżecie można zaplanować funkcjonalną i ergonomiczną kuchnię. Kluczowe jest odpowiednie zaprojektowanie pomieszczenia, dostosowanego do naszych potrzeb, a następnie dobranie do niego rozwiązań z takiej półki cenowej, na jaką nas w danym momencie stać. Warto poszukać alternatyw, pamiętajmy jednak, że na niektórych rzeczach po prostu nie warto oszczędzać. W końcu spędzamy w kuchni naprawdę dużo czasu.

Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach. Firma ma ponad 160 tys. klientów na całym świecie, 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Expert
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki Biuro prasowe
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany
Dom Marcin Giba gościem LEO w Domotece
2024-07-05 | 12:10

Marcin Giba gościem LEO w Domotece

W Centrum Designu Domoteka w Warszawie odbyło się spotkanie z Marcinem Gibą, wybitnym fotografem, wielokrotnie nagradzanym zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej. Wydarzenie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.