Komunikaty PR

Kuchnia dla seniorów i osób niepełnosprawnych

2020-07-14  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Adriana Kondratowicz
PR Expert

Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl

Z wykorzystaniem elementów nowoczesnych systemów kuchennych urządzenie kuchni dla osób starszych i poruszających się na wózkach wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, takich jak odpowiednie rozmieszczenie szuflad i szafek tak, aby ułatwić dostęp do ich zawartości.

Funkcjonalność i wygoda nabierają jeszcze większego znaczenia przy projektowaniu kuchni dla seniorów i osób z niepełnosprawnościami. W obu przypadkach należy stworzyć warunki do swobodnego i bezpiecznego poruszania się, sprawnego wykonywania codziennych czynności oraz nieograniczonego dostępu do sprzętów i akcesoriów kuchennych. – Ważne, by przestrzeń, w której często przebywamy była funkcjonalna, pojemna, dostępna i bezpieczna – mówi Michał Kichler, Product Marketing Manager Häfele.

Urządzając kuchnię dla osób niepełnosprawnych, trzeba przede wszystkim pamiętać o zapewnieniu miejsca do manewrowania wózkiem. Przyjmuje się, że minimalna przestrzeń to okrąg o średnicy 1,5 metra. Nieskrępowane poruszanie się ma duże znaczenie także dla osób starszych. Kuchnia powinna być w kształcie kwadratu, a zabudowa rozmieszczona na planie litery „L”.

Kluczowe znaczenie ma także dostęp do przechowywanych rzeczy. Musi być jak najbardziej swobodny i nieograniczony, dlatego najlepszym rozwiązaniem są nisko montowane i pojemne szuflady. Dzięki nim mamy łatwy dostęp do wszystkich produktów i nie musimy zaglądać głęboko w do szafek. Lepiej całkowicie zrezygnować z górnych, albo wieszać je jak najniżej. – W przypadku seniorów i osób niepełnosprawnych najlepiej sprawdzają się szuflady takie jak Matrix P, które maksymalnie wykorzystują dostępną przestrzeń – doradza ekspert Häfele. – Dążymy do rozwiązań, które likwidują ograniczenia oraz zwiększają swobodę ruchu – dodaje.

Jeżeli jednak w kuchni mają pojawić się szafki, to warto dobrać do nich odpowiednie podnośniki, które ułatwią dostęp. Najlepiej takie, dzięki którym front unosi się pionowo, równolegle do korpusu, szybko uwalniając całą zawartość szafki. – Przykładem jest Free Up, który dodatkowo zatrzymuje się w dowolnym miejscu. Największą zaletą dla seniorów i osób na wózkach jest to, że nie trzeba się odsuwać podczas otwierania szafki – podkreśla Michał Kichler.

Duże możliwości tworzenia wygodnej i bezpiecznej kuchni daje także oświetlenie. Z pomocą przychodzą nowe technologie, które pozwalają sterować światłem poprzez aplikację w telefonie. – Nowoczesne systemy oświetlenia, powinny być łatwe i intuicyjne w obsłudze, żeby poradził sobie każdy. Takim jest Loox LED – zaznacza ekspert Häfele. Elementem zdalnego sposobu sterowania światłem są czujniki ruchu, które automatycznie zapalają światło, gdy wykryją ruch. Wpływa to pozytywnie nie tylko na łatwość poruszania się, a co za tym idzie na bezpieczeństwo, ale również na wysokość rachunków za prąd, co ma znaczenie zwłaszcza w przypadku seniorów, którym zdarza się zapominać zgasić światło.

Seniorom i osobom niepełnosprawnym korzystanie z kuchni ułatwi również stół, ponieważ noszenie lub wożenie posiłków do innego pomieszczenia może być uciążliwe. Warto więc go wstawić w kuchni, a jeżeli mamy do czynienia z domownikiem poruszającym się na wózku, zwróćmy uwagę, aby blat miał regulowaną wysokość. – Dbamy, by nasze rozwiązania pozwalały na projektowanie przestrzeni zgodnie z indywidualnymi wymaganiami i potrzebami ludzi – podsumowuje Michał Kichler z Häfele.

Nowoczesne systemy kuchenne oferują rozwiązania umożliwiające umiejętne zaprojektowanie przestrzeni i dopasowanie jej do różnych potrzeb, także potrzeb seniorów i osób niepełnosprawnych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Expert
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.