Komunikaty PR

Kuchnia w czasach kwarantanny

2020-04-29  |  08:00
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Do pobrania jpg ( 0.2 MB )

Podczas epidemii większość z nas dojrzała do zadbania nie tylko o produktywność podczas przymusowego home office, ale przede wszystkim o kwestie związane ze zdrowiem. Nie jest lekko, bo ceny żywności astronomicznie poszybowały do góry, restauracje są zamknięte na cztery spusty, a codzienne zamawianie jedzenia na wynos może poważnie zrujnować nasz budżet. Dlatego coraz więcej czasu spędzamy w kuchni. Single i rodziny spotykają się tu w przerwie zdalnej pracy i e-lekcji, żeby przygotować zdrowe i dobre posiłki. Jak przygotować strefę gotowania w czasie epidemii?

W ciągu ostatnich kilku tygodni z szybkiego lunchu w bistro obok pracy przerzuciliśmy się na domowe pieczenie chleba i lepienie pierogów. Immunolodzy zalecili nam przejście na dietę roślinną, a dla wielu  nas to prawdziwa rewolucja, jeśli do tej pory stroniliśmy od doskonalenia się w kulinariach. W mediach społecznościowych królują zdjęcia chlebków bananowych, tart i ciasteczek, zakwasu do samodzielnego wypieku pieczywa, czy  kimchi. Do wspólnego gotowania zachęcamy młodsze dzieci i nastolatków, którzy mają ochotę sprawdzić się w nowej rzeczywistości, bez fast-foodów kupowanych po drodze ze szkoły. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów, zarówno na proste, jak i te bardziej wysublimowane dania, a bez możliwości prowadzenia życia towarzyskiego, imprezy on-line z przyjaciółmi toczą się właśnie w kuchni, przy pilnowaniu kolejnego wypieku. Zmęczeni po staniu w kolejkach do sklepów chcemy zjeść przede wszystkim dobrze i zdrowo. Zaczęliśmy też zwracać uwagę na samą kuchnię, jej wystrój, w tym także trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia materiały na blaty kuchenne.

Trwały i funkcjonalny

Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego powinna być trwałość jego powierzchni, szczególnie teraz kiedy poddawany jest codziennej, dość intensywnej eksploatacji. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na kwestię żywotności i przed zakupem konkretnego blatu zapoznać się z jego charakterystyką. Powierzchnie ultrakompaktowe Dekton „spiekane” w bardzo wysokiej temperaturze, czy konglomeraty kwarcowe Silestone firmy Cosentino, tworzą zupełnie nową jakość w kuchni - materiały te są wyjątkowo wytrzymałe, a dodatkową zaletą jest także łatwość utrzymania takiego blatu czy wyspy kuchennej w czystości.

Mnogość wzorów i kolorów

Kolejną cechą blatu, który ma wystarczyć nam na wiele lat (zarówno Silestone, jak i Dekton mają 25-letnią gwarancję) powinno być odpowiednie dopasowanie kolorystyczne. Choć w większości kuchni blat jest zbliżony tonacją do koloru mebli kuchennych, czy dodatków, dzięki skontrastowaniu go z zabudową, zyskamy bardzo ciekawy efekt wizualny. Tego typu rozwiązania szczególnie sprawdzą się w aranżacjach nowoczesnych oraz minimalistycznych, a mnogość wzorów i tekstur w palecie Cosentino może przyprawić o zawrót głowy.

Kuchnia gotowa na wszystko

Spieki i konglomeraty kwarcowe Cosentino cieszą się dużą popularnością wśród architektów. Świetnie podkreślają luksusowy charakter kuchni, stanowiąc przy okazji ozdobę całego wnętrza. Dekton i Silestone mogą przypominać blaty z kamienia naturalnego, jednak są bardziej praktyczne i pozbawione wad naturalnego surowca. Mogą przybierać dowolną barwę, a jednocześnie odznaczają się odpornością na wilgoć i zmienne temperatury. Dużym atutem materiałów Cosentino jest duży format i wszechstronność zastosowań, pozwalające na tworzenie spektakularnych realizacji, dopasowanych do naszych potrzeb. Gotowi na kulinarne eksperymenty?

Więcej na: www.cosentino.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać? Biuro prasowe
2024-12-20 | 11:00

Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać?

Zima to najczęściej czas planowania prac. Trzy podstawowe elementy, które uwzględnić trzeba zawsze, to kosztorys, harmonogram oraz rezerwacja odpowiedniej ekipy. Dodatkowo wszyscy,
Dom Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska
2024-12-20 | 09:30

Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska

Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska w promocyjnych cenach! Druga połowa grudnia to okres najbardziej gorących przedświątecznych przygotowań. Planujemy
Dom Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej​
2024-12-20 | 09:30

Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej​

W 2025 roku wnętrza będą łączyć funkcjonalność, ekologię i ponadczasowy styl. Największe inspiracje będą pochodzić z natury, a surowe, ale eleganckie akcenty nadadzą przestrzeniom

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.