Kuchnia w czasach kwarantanny
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Podczas epidemii większość z nas dojrzała do zadbania nie tylko o produktywność podczas przymusowego home office, ale przede wszystkim o kwestie związane ze zdrowiem. Nie jest lekko, bo ceny żywności astronomicznie poszybowały do góry, restauracje są zamknięte na cztery spusty, a codzienne zamawianie jedzenia na wynos może poważnie zrujnować nasz budżet. Dlatego coraz więcej czasu spędzamy w kuchni. Single i rodziny spotykają się tu w przerwie zdalnej pracy i e-lekcji, żeby przygotować zdrowe i dobre posiłki. Jak przygotować strefę gotowania w czasie epidemii?
W ciągu ostatnich kilku tygodni z szybkiego lunchu w bistro obok pracy przerzuciliśmy się na domowe pieczenie chleba i lepienie pierogów. Immunolodzy zalecili nam przejście na dietę roślinną, a dla wielu nas to prawdziwa rewolucja, jeśli do tej pory stroniliśmy od doskonalenia się w kulinariach. W mediach społecznościowych królują zdjęcia chlebków bananowych, tart i ciasteczek, zakwasu do samodzielnego wypieku pieczywa, czy kimchi. Do wspólnego gotowania zachęcamy młodsze dzieci i nastolatków, którzy mają ochotę sprawdzić się w nowej rzeczywistości, bez fast-foodów kupowanych po drodze ze szkoły. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów, zarówno na proste, jak i te bardziej wysublimowane dania, a bez możliwości prowadzenia życia towarzyskiego, imprezy on-line z przyjaciółmi toczą się właśnie w kuchni, przy pilnowaniu kolejnego wypieku. Zmęczeni po staniu w kolejkach do sklepów chcemy zjeść przede wszystkim dobrze i zdrowo. Zaczęliśmy też zwracać uwagę na samą kuchnię, jej wystrój, w tym także trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia materiały na blaty kuchenne.
Trwały i funkcjonalny
Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego powinna być trwałość jego powierzchni, szczególnie teraz kiedy poddawany jest codziennej, dość intensywnej eksploatacji. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na kwestię żywotności i przed zakupem konkretnego blatu zapoznać się z jego charakterystyką. Powierzchnie ultrakompaktowe Dekton „spiekane” w bardzo wysokiej temperaturze, czy konglomeraty kwarcowe Silestone firmy Cosentino, tworzą zupełnie nową jakość w kuchni - materiały te są wyjątkowo wytrzymałe, a dodatkową zaletą jest także łatwość utrzymania takiego blatu czy wyspy kuchennej w czystości.
Mnogość wzorów i kolorów
Kolejną cechą blatu, który ma wystarczyć nam na wiele lat (zarówno Silestone, jak i Dekton mają 25-letnią gwarancję) powinno być odpowiednie dopasowanie kolorystyczne. Choć w większości kuchni blat jest zbliżony tonacją do koloru mebli kuchennych, czy dodatków, dzięki skontrastowaniu go z zabudową, zyskamy bardzo ciekawy efekt wizualny. Tego typu rozwiązania szczególnie sprawdzą się w aranżacjach nowoczesnych oraz minimalistycznych, a mnogość wzorów i tekstur w palecie Cosentino może przyprawić o zawrót głowy.
Kuchnia gotowa na wszystko
Spieki i konglomeraty kwarcowe Cosentino cieszą się dużą popularnością wśród architektów. Świetnie podkreślają luksusowy charakter kuchni, stanowiąc przy okazji ozdobę całego wnętrza. Dekton i Silestone mogą przypominać blaty z kamienia naturalnego, jednak są bardziej praktyczne i pozbawione wad naturalnego surowca. Mogą przybierać dowolną barwę, a jednocześnie odznaczają się odpornością na wilgoć i zmienne temperatury. Dużym atutem materiałów Cosentino jest duży format i wszechstronność zastosowań, pozwalające na tworzenie spektakularnych realizacji, dopasowanych do naszych potrzeb. Gotowi na kulinarne eksperymenty?
Więcej na: www.cosentino.com

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.