Kuchnia w czasach kwarantanny
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Podczas epidemii większość z nas dojrzała do zadbania nie tylko o produktywność podczas przymusowego home office, ale przede wszystkim o kwestie związane ze zdrowiem. Nie jest lekko, bo ceny żywności astronomicznie poszybowały do góry, restauracje są zamknięte na cztery spusty, a codzienne zamawianie jedzenia na wynos może poważnie zrujnować nasz budżet. Dlatego coraz więcej czasu spędzamy w kuchni. Single i rodziny spotykają się tu w przerwie zdalnej pracy i e-lekcji, żeby przygotować zdrowe i dobre posiłki. Jak przygotować strefę gotowania w czasie epidemii?
W ciągu ostatnich kilku tygodni z szybkiego lunchu w bistro obok pracy przerzuciliśmy się na domowe pieczenie chleba i lepienie pierogów. Immunolodzy zalecili nam przejście na dietę roślinną, a dla wielu nas to prawdziwa rewolucja, jeśli do tej pory stroniliśmy od doskonalenia się w kulinariach. W mediach społecznościowych królują zdjęcia chlebków bananowych, tart i ciasteczek, zakwasu do samodzielnego wypieku pieczywa, czy kimchi. Do wspólnego gotowania zachęcamy młodsze dzieci i nastolatków, którzy mają ochotę sprawdzić się w nowej rzeczywistości, bez fast-foodów kupowanych po drodze ze szkoły. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów, zarówno na proste, jak i te bardziej wysublimowane dania, a bez możliwości prowadzenia życia towarzyskiego, imprezy on-line z przyjaciółmi toczą się właśnie w kuchni, przy pilnowaniu kolejnego wypieku. Zmęczeni po staniu w kolejkach do sklepów chcemy zjeść przede wszystkim dobrze i zdrowo. Zaczęliśmy też zwracać uwagę na samą kuchnię, jej wystrój, w tym także trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia materiały na blaty kuchenne.
Trwały i funkcjonalny
Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego powinna być trwałość jego powierzchni, szczególnie teraz kiedy poddawany jest codziennej, dość intensywnej eksploatacji. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na kwestię żywotności i przed zakupem konkretnego blatu zapoznać się z jego charakterystyką. Powierzchnie ultrakompaktowe Dekton „spiekane” w bardzo wysokiej temperaturze, czy konglomeraty kwarcowe Silestone firmy Cosentino, tworzą zupełnie nową jakość w kuchni - materiały te są wyjątkowo wytrzymałe, a dodatkową zaletą jest także łatwość utrzymania takiego blatu czy wyspy kuchennej w czystości.
Mnogość wzorów i kolorów
Kolejną cechą blatu, który ma wystarczyć nam na wiele lat (zarówno Silestone, jak i Dekton mają 25-letnią gwarancję) powinno być odpowiednie dopasowanie kolorystyczne. Choć w większości kuchni blat jest zbliżony tonacją do koloru mebli kuchennych, czy dodatków, dzięki skontrastowaniu go z zabudową, zyskamy bardzo ciekawy efekt wizualny. Tego typu rozwiązania szczególnie sprawdzą się w aranżacjach nowoczesnych oraz minimalistycznych, a mnogość wzorów i tekstur w palecie Cosentino może przyprawić o zawrót głowy.
Kuchnia gotowa na wszystko
Spieki i konglomeraty kwarcowe Cosentino cieszą się dużą popularnością wśród architektów. Świetnie podkreślają luksusowy charakter kuchni, stanowiąc przy okazji ozdobę całego wnętrza. Dekton i Silestone mogą przypominać blaty z kamienia naturalnego, jednak są bardziej praktyczne i pozbawione wad naturalnego surowca. Mogą przybierać dowolną barwę, a jednocześnie odznaczają się odpornością na wilgoć i zmienne temperatury. Dużym atutem materiałów Cosentino jest duży format i wszechstronność zastosowań, pozwalające na tworzenie spektakularnych realizacji, dopasowanych do naszych potrzeb. Gotowi na kulinarne eksperymenty?
Więcej na: www.cosentino.com
Planowanie prac termomodernizacyjnych w nowym roku. O czym warto pamiętać?
Przytulny dom na święta z produktami Livarno Home od Lidl Polska
Trendy wnętrzarskie na 2025 rok: natura, minimalizm i kamień w roli głównej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.