Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień Sernika – odkryj sekrety twarogowego specjału

2021-07-29  |  16:30
Biuro prasowe

Krakowski, wiedeński, nowojorski, japoński – sernik to prawdziwy światowiec! Nic dziwnego, że w wielu krajach można znaleźć różnorodne wersje tego deseru. Zajadali się nim już olimpijczycy w starożytnej Grecji, a receptury z biegiem czasu ewoluowały i dziś wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego czasu bez ciasta, którego podstawą jest biały ser. Niech 30 lipca, czyli Międzynarodowy Dzień Sernika, będzie pretekstem do poznania kilku ciekawostek na temat tego specjału.

Imponująca kariera sernika

Sernik znany był już w czasach antycznych, choć nie przypominał wówczas ciasta, które dziś kojarzy się z prawdziwie domową kuchnią. Serwowano go zwycięzcom igrzysk olimpijskich. Oto nagroda godna prawdziwych mistrzów – biały ser to doskonałe źródło białka, które po wytężonym wysiłku fizycznym jest niezbędne dla regeneracji organizmu – przede wszystkim tkanki mięśniowej.

W starożytnym Rzymie biały ser był bazą specjału zwanego „libium”, pojawiającego się na stołach podczas obrzędów religijnych. Właśnie z Rzymu pochodzi jeden z najstarszych przepisów na sernik, który zakładał pieczenie płaskiego placka na rozgrzanym kamieniu. W jego skład wchodził nie tylko ser, ale też pszenny chleb i jajko.

Z biegiem lat i rosnących wpływów Rzymu w całej Europie, sława sernika zaczęła zataczać coraz szersze kręgi. W niemalże każdym regionie zaczęły pojawiać się kolejne receptury. Skąd wziął się w Polsce? Miłośnicy sernika mogą być wdzięczni Janowi III Sobieskiemu, który twarogowy rarytas przywiózł ze słynnej bitwy pod Wiedniem. Sernik wiedeński – ta nazwa dla nikogo nie powinna już stanowić zagadki.

Sernik idealny, czyli jaki?

Z kakaowym spodem albo bez spodu, z polewą albo cukrem pudrem – sernik można podawać na wiele różnych sposobów. Emocje wzbudza także kwestia rodzynek – dodawać czy też nie? Zwolennicy każdej z tych opcji toczą ze sobą zacięte dyskusje. Chociaż dodatki do sernika mogą być różne, to jednak najistotniejszą kwestią są podstawowe składniki, które gwarantują, że nasze ciasto zawsze się uda.

Najlepszy sernik powstanie z tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Jeśli jednak nie chcemy poświęcać czasu na tę czynność, warto sięgnąć po najwyższej jakości twaróg mielony. Należy zwrócić uwagę, żeby nie miał on zbyt „wodnistej” konsystencji i cechował się prostym składem. Taki Twaróg Sernikowy ma w swojej ofercie Piątnica. To produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu sernik nie wymaga już dodatku masła. Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów.

Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyjątkowo kremowego sernika, warto do twarogu dodać Ser Mascarpone z Piątnicy. Charakteryzuje się on gładką, aksamitną konsystencją i naturalnie słodkim, śmietankowym smakiem. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dzięki niemu nasz sernik nabierze wyjątkowego smaku!

Sernikowe wariacje

Wiedzieliście, że na całym świecie wyróżnić można ponad 1000 odmian tego twarogowego deseru? Na polskich stołach króluje zazwyczaj sernik wiedeński. Dużą popularnością cieszy się także sernik nowojorski, do przygotowania którego również świetnie sprawdzi się Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica. Lekkim jak chmurka sernikiem japońskim interesuje się coraz więcej cukierników-amatorów. Warto także zwrócić uwagę na wersje włoskie – serniki z dodatkiem ricotty i mascarpone stają się niezwykle delikatne i aksamitne.

Wygląda na to, że nie ma lepszego sposobu na celebrację Międzynarodowego Dnia Sernika niż wkroczenie do kuchni i przygotowanie twarogowego przysmaku.  Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszy sernik – puszysty i pyszny!

Składniki:

  • Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica 1 kg
  • jajka 6 sztuk
  • cukier puder 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • masło 150 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • brzoskwinie z puszki 5 połówek

Wykonanie:

  1. Żółtka jaj, cukier i cukier waniliowy dokładnie utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło i także dokładnie utrzeć. Całość uzupełnić twarogiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
  2. Dodać pianę z ubitych białek i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wymieszać łyżką.
  3. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 1 godzinę i 10 minut.
  4. Gotowy sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

O firmie OSM PIĄTNICA:

OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników, których gospodarstwa położone są na zielonych, czystych ekologicznie terenach Mazowsza, Podlasia i Kurpi. Priorytetem Spółdzielni jest dbałość o najwyższą jakość i naturalność produktów. Bogate tradycje mleczarskie regionu, szacunek do natury i otwartość na innowacje pozwoliły firmie stać się jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie. Najlepszym tego dowodem są liczne nagrody, świadczące o dużym zaufaniu konsumentów oraz uznaniu ekspertów. To m.in. przyznane tytuły Superbrands 2018, Superbrands 2019 oraz wyróżnienie w raporcie „1000 Companies to Inspire Europe” opublikowanym w 2018 roku przez Giełdę Papierów Wartościowych w Londynie.


Oferta Spółdzielni obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich. OSM Piątnica pozycję jednego z liderów rynku zyskała m.in dzięki wprowadzeniu w 1992 roku do sprzedaży Serka Wiejskiego. Piątnica oferuje także takie kategorie jak: śmietany, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty i Milandia), twarożki, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, masło oraz kefir. Uzupełnieniem oferty jest segment produktów deserowych i funkcjonalnych – to m.in. jogurty naturalne, jogurty typu greckiego, jogurty typu islandzkiego - Skyr i Skyr pitny oraz Koktajle z białkiem serwatkowym.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy to pierwszy w Polsce producent, który wprowadził na rynek Mleko Wiejskie świeże w innowacyjnej butelce z uchwytem oraz Bez laktozy – pełen witamin i wartości odżywczych świeży bezlaktozowy produkt mleczny. Spółdzielnia dynamicznie rozwija także linię produktów BIO – dostępne są w niej: Twaróg Półtłusty, Śmietana 18%, Serek Wiejski i Jogurt Naturalny. Wszystkie powstają z mleka ekologicznego, pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, prowadzących tradycyjną pastwiskową hodowlę krów.

Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. Stosowane przez Piątnicę normy są dwukrotnie wyższe niż wymagania unijne. W 2016 r. wszyscy dostawcy mleka rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Za wysokiej jakości surowiec Spółdzielnia już od 20 lat płaci rolnikom najwyższą cenę w Polsce. W 2019 r. OSM Piątnica dodatkowo wprowadziła najwyższą klasę skupowanego mleka - premium, która znacznie przewyższa wymagania unijne. OSM Piątnica corocznie zwiększa nakłady na inwestycje - obecnie są one najwyższe w stosunku do obrotów w całej branży.

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy Biuro prasowe
2025-08-06 | 13:45

ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy

Urządzanie domu daje możliwość stworzenia przestrzeni, w której po prostu dobrze się żyje. Niezależnie od tego, czy właśnie wprowadzasz się do nowego mieszkania, robisz
Dom Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek
2025-07-23 | 13:15

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Łotewski producent wysokiej klasy domów prefabrykowanych MyCabin rozszerza sieć oddziałów i dostaw na Polskę. To odpowiedź na rosnący popyt mieszkaniowy w Europie.
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.