Komunikaty PR

Minimalizm w kuchni nigdy się nie starzeje

2020-05-06  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Adriana Kondratowicz
PR Expert

Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl

Minimalizm to prostota, skromność i elegancja. W tym stylu nie ma miejsca na przepych, brak umiaru i efekciarstwo. W kuchni objawia się gładkimi frontami, pojemnymi szufladami oraz subtelnym wykończeniem.

Nowoczesne kuchnie są oszczędne w formie i w detalach. Dominują w nich geometryczne kształty, prostota i lekka elegancja. Stonowane wykończenia i jednolita kolorystyka przełamana naturalnymi barwami harmonijnie wpisują się w otwartą przestrzeń salonów. To cechy minimalizmu, który opiera się upływowi czasu.

Mniej znaczy więcej

Kwintesencją stylu minimalistycznego jest zasada: im mniej, tym lepiej lub mniej znaczy więcej. Minimalizm odrzuca zbędne dodatki i dekoracje, chcąc uzyskać efekt porządku i schludności. – Dziś zależy nam, aby w kuchni wszystko miało swoje miejsce i było uporządkowane, dlatego powinniśmy pamiętać o pojemnych szufladach, szafkach i estetycznej oszczędności przestrzeni, która musi być optymalnie wykorzystana – twierdzi Michał Kichler, product manager w firmie Häfele.

Minimalizm odciąża blaty ze sprzętów kuchennych i akcesoriów, zamyka otwarte półki i przenosi wszystko do szafek i szuflad, nadając tym samym lekkości. Aby oszczędzać w nich miejsce, wybiera kompaktowe i drobne podnośniki, umożliwiające wygodne ich otwieranie. – Dzięki niezwykle małym rozmiarom Free Space nadaje się do większości zastosowań, również z klapą bez uchwytu – mówi ekspert. – Minimalizuje miejsce potrzebne do montażu, zostawiając więcej przestrzeni w szafce. Jego design i kolorystyka są dopasowane do zmieniających się trendów. Dostępny w kolorach białym, szarym, antracytowym i czarnym – wymienia.

Brak uchwytów to cecha kuchennego minimalizmu. To właśnie ten detal, z którego można zrezygnować. Szafki otwiera się przez naciśnięcie frontu w odpowiednim miejscu. Coraz częściej wykorzystuje się listwy uchwytowe, które sprawdzą się zarówno w szafkach górnych, jak i dolnych.

 

 

 

Jeżeli ktoś nie może obejść się bez uchwytów tradycyjnych, to pozostając w duchu minimalizmu powinien wybrać niewielkie i skromne, nie rzucające się w oczy. Takie zwykle wykonane są z surowego metalu z matowym wykończeniem.

Minimalizm stawia na duże połacie gładkich frontów kuchennych, za którymi można schować nie tylko garnki, talerze, roboty i mieszadła, ale także piekarnik i lodówkę. Warto zaznaczyć, że styl, ukrywając sprzęt i dodatki, nie zabiera niczego z funkcjonalności. – Szuflada Matrix P w wersji push-to-open i cichym zamykaniem z nowym mechanizmem pozwala na minimalistyczne aranżacje – wskazuje Michał Kichler z Häfele. – Dzięki najnowszym rozwiązaniom fronty bezuchwytowe zamykają się bardzo cicho. Szuflada wyróżnia się dużą pojemnością i udźwigiem. Bez problemu zmieszczą się w niej akcesoria i cięższy sprzęt kuchenny codziennego użytku – podkreśla.

W minimalizm wpisane są także szafy przypominające spiżarnie, niezwykle pojemne, o wysokich frontach oraz systemy przesuwne takie jak Finetta Spinfront – System przesuwnych frontów doskonale sprawdzi się w nowoczesnych kuchniach otwartych na salon. Dzięki niemu możemy szybko i w prosty sposób zasłonić całą zabudowę kuchenną, tworząc jednolitą i minimalistyczną powierzchnię – argumentuje ekspert.

Przełamanie jednorodności

Dla niektórych minimalizm może wydawać się monotonny. Takie wrażenie da się przełamać. Jednym z pomysłów jest podświetlana witryna do wyeksponowania dekoracji, bez widoku których nie można się obejść. Innym kamienny blat o mocnym rysunku, może to być marmur o wyraźnym żyłkowaniu. Ozdobny rysunek kamienia, który sprawdzi się także na płytkach pod szafkami, nada kuchni klasy i wyrazistości.

Minimalizm dociera także na wyspy kuchenne, które w tym stylu wyróżniają się prostotą w formie prostopadłościanu z ukrytymi schowkami. W przypadku wyspy możliwa jest nuta ekstrawagancji, która nie zburzy pieczołowicie tworzonej minimalistycznej aranżacji. Mowa o stołach będących częścią wyspy, chowanych bądź nie, a właściwie o blatach, bo stoły te nie mają nóg i tylko wiszą nad ziemią.

Tak jak kamień jest materiałem odpowiednim na blat, tak beton jest odpowiedni na podłogę i ściany. Połączy się on z bielą, czernią i antracytem – kolorami uwielbianymi przez minimalistów. Do tego wszystkiego pasuje drewno, które wprowadza świeżość i ociepla wnętrze. W tej roli najlepiej wypadają fronty z dębu i orzecha z subtelną linią słojów i niekoniecznie lakierowane, a jeżeli już – to delikatnie.


Z biegiem lat minimalizm się nie starzeje. Jest harmonijny i nie pcha się na pierwszy plan, pozostawiając przestrzeń mieszkańcom i gościom, którzy nierozproszeni przepychem mogą skoncentrować się na sobie.

 

hafele-systemy.pl/

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Expert
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele? Biuro prasowe
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.