Na czarnym froncie czystości
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Fronty w czarnym, matowym wybarwieniu prezentują się pięknie na powierzchni mebli kuchennych. Zanim jednak zdecydujemy się na to modne rozwiązanie aranżacyjne, musimy zadbać o praktyczną stronę, aby utrzymanie ich w czystości i zapewnienie perfekcyjnego wyglądu było możliwe nawet w kuchni, w której dużo się gotuje.
Efektowny wygląd frontów meblowych zależy nie tylko od estetyki materiałów, z których zostały wykonane, ale, w nie mniejszym stopniu, od łatwości utrzymania ich w czystości. Strona praktyczna jest szczególnie istotna w kuchni. W miejscu, gdzie dużo się gotuje, o zachowanie porządku nie jest łatwo, a temat ten rozgorzał na nowo wraz z pojawieniem się trendu frontów w ciemnym, super matowym wybarwieniu.
- Pomysły wzornicze projektantów będą nie tylko zachwycać w aranżacjach katalogowych, ale cieszyć oko prawdziwych użytkowników mebli, jeżeli atrakcyjny design będzie skorelowany ze stroną praktyczną. Trudno wymagać od domowników, aby polubili czarne fronty mebli, jeżeli stale będą narażeni na oglądanie na ich powierzchni odcisków palców. Na szczęście nowoczesne technologie produkcji pozwalają wyeliminować takie niedogodności – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM, producenta mebli kuchennych.
Fronty w czarnym kolorze, podobnie jak w innych ciemnych, głęboko nasyconych tonacjach o matowym wybarwieniu wyglądają elegancko i dodają zabudowie meblowej wyrazistego charakteru. Podczas codziennego użytkowania mogą ulec zabrudzeniu; nietrudno zwłaszcza o odciski palców, które nie będą wyglądały schludnie na mocno wyeksponowanej, jednolitej powierzchni. Decydując się na meble z frontami matowymi w modnych wyrazistych kolorach, wybierzmy takie, które zostały zabezpieczone specjalną powłoką antifingerprint. Takie praktyczne rozwiązanie jest już dostępne w kolekcjach nowoczesnych mebli kuchennych, znajdziemy je w systemie KAMmono Black.
Problem odcisków palców jest szczególnie uciążliwy w przypadku frontów bezuchwytowych. Ich otwarcie wiąże się z nieuchronnym pozostawieniem odcisków palców, zwłaszcza w przypadku rozwiązań typu push to open, wymagających naciśnięcia dłonią na front mebla. Powłoka zabezpieczająca jego powierzchnię przed palcowaniem pozwoli ustrzec się przed uporczywymi śladami, ale można im zapobiec również w dodatkowy sposób. Sprytnym pomysłem jest zastąpienie systemu push to open w szafkach górnej zabudowy specjalnie zaprojektowanym wieńcem, dzięki czemu za frontem powstaje przestrzeń pozwalająca na wygodne otwarcie mebla bez konieczności dotykania wyeksponowanej powierzchni.
- Nawet najbardziej pragmatyczni użytkownicy zabudowy meblowej, w trosce o własny komfort i łatwość utrzymania kuchni w należytym porządku, nie muszą rezygnować z jednolitych powierzchni o ciemnym, matowym wybarwieniu czy bezuchwytowych systemów otwierania frontów - podpowiada projektantka. – W systemie KAMmono Black zaproponowaliśmy dwa praktyczne rozwiązania, które skutecznie zabezpieczą przed uciążliwymi odciskami palców. Powierzchnia czarnych frontów jest chroniona powłoką antifingerprint, a sposób otwierania szafek nie naraża jej na pozostawienie śladów. Zamiast naciskać dłonią na front, wsuwamy ją od spodu i delikatnie popychamy go od wewnątrz.
Za gładkim frontem, całkowicie niewidoczna z zewnątrz, ukryta jest przestrzeń wystarczająca do wsunięcia dłoni i wygodnego otwarcia szafki. Uzyskano ją dzięki prostemu zabiegowi skrócenia wieńców szafki. W żaden sposób nie wpływa on na funkcjonalność mebli, pozwala natomiast utrzymać powierzchnię frontów wolną od nieestetycznych odcisków palców.
Warto pamiętać o tych praktycznych rozwiązaniach, ponieważ czerń długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. Ten sezon w kuchni niewątpliwie będzie należał do tego koloru.
Schody, które wyglądają na lekkie jak piórko!
Zwycięzcy konkursu Paradyż Designers na 62. edycji Salone del Mobile Milano
Z nutką vintage
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.