Niedoceniane skorupki jajek
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Jajko kurze można określić mianem magazynu substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zwykle jednak jako konsumenci skupiamy się na żółtku i białku, zapominając nieco o skorupce. Tymczasem właśnie ta część może się nam przydać w wielu codziennych sytuacjach.
W domowej apteczce
Skorupki jaj można wykorzystać do łagodzenia podrażnień skóry. Aby ich użyć w tym celu, musimy najpierw przez kilka dni moczyć je w niewielkim naczyniu z octem jabłkowym, aż staną się miękkie. Powstałą mieszaniną można przemywać podrażnione miejsca.
Do mycia i prania
Drobno pokruszone skorupki jaj z wodą i odrobiną płynu do naczyń stanowią doskonały środek czyszczący. Szczególnie poleca się go do zadań specjalnych przy zmywaniu, czyli przypalonych garnków i patelni. Skorupki można także wykorzystać do prania firanek. Pokruszone wkładamy do lnianego woreczka a ten do pralki zamiast środka wybielającego. Taki niecodzienny dodatek potrafi przywrócić biel poszarzałym firankom.
Dla zwierząt
Wyparzone i zmielone skorupki są również idealnym pokarmem, który możemy wsypywać do karmnika dla ptaków. A w przypadku biegunki u psa warto dodać do karmy łyżeczkę proszku ze skorupek, co złagodzi dolegliwości.
W ogródku
Skorupki jaj stanowią doskonały nawóz. Powinniśmy wsypywać je do otworów, w których sadzimy rośliny, a potem gdy już nasze krzewy czy drzewka się przyjmą, obsypywać ziemię dookoła nich. Sprawi to, że nasadzenia będą mocne i zdrowe. Skorupki można też rozrzucać na grządkach warzywnych i w drewnianych skrzyniach z uprawami.
Na ząb i do kawy
Osłona jajka pomaga też usuwać gorycz z kawy. Podczas parzenia należy dodać kilka kawałków zgniecionych skorupek, a po zaparzeniu okruszki usunąć. Skorupki nadają się do jedzenia w formie sproszkowanej. Wzmacniają kości i wspomagają działanie organizmu. Aby jednak móc je spożywać, należy najpierw piec je w piekarniku w najwyższej temperaturze przez około 10 minut. Potem drobno zmielić i dodawać łyżeczkę dziennie do jogurtu lub soku.
- Skorupki jaj to bogate źródło wapnia – mówi Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – A zwykle nasze posiłki są ubogie w ten składnik. W jednym jajku jest 900 g wapnia, który może zostać przyswojony przez nasz organizm. Ale to nie wszystkie mikroelementy, które znajdziemy w skorupce. Są tam też bor, magnez, mangan, miedź, żelazo i cynk.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl
Soudal wspiera edukację młodych architektów
Nobonobo zdobywa prestiżowe nagrody w Londynie i Nowym Jorku za fotel Parfait
Elegancja kamienia naturalnego w Twoim salonie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.