Niezbędniki na lato – w kuchni, jadalni i w plenerze
24/7 Communication
Świętojerska 5
00-236 Warszawa
karolina.zochowska|247.com.pl| |karolina.zochowska|247.com.pl
22 279 11 00
https://247.com.pl/
Wakacje to czas odpoczynku, wyjazdów oraz smacznych posiłków na świeżym powietrzu. W okresie letnim nasze menu zmienia się na lżejsze – częściej sięgamy po warzywa i owoce, a także orzeźwiające napoje. Do przygotowania wakacyjnych potraw, ich właściwej prezentacji na balkonie czy tarasie oraz organizacji plenerowych wypraw przydadzą się odpowiednie akcesoria – najlepiej w intensywnych kolorach oraz radosnych wzorach. O tym, jak je wybrać, opowiada ekspert salonów Agata.
W wakacje, kojarzące się ze słońcem i wolnością, mamy ochotę otaczać się pięknymi akcesoriami
w żywych odcieniach. Elementy te mogą towarzyszyć nam również w kuchni, podczas przygotowywania ulubionych potraw lub w trakcie spożywania posiłków w ogrodzie czy na pikniku.
Letnia kuchnia pełna kolorów
Zmiana menu na letnie wiąże się również z potrzebą odpowiedniego wyposażenia kuchni. Przydatne z pewnością okażą się wysokiej jakości, drewniana deska do krojenia oraz zestaw noży – z ich pomocą bez problemu stworzysz każdą letnią sałatkę. Aby właściwie ją doprawić, miej w pobliżu stojak na przyprawy i młynek na pieprz oraz sól. Nieodłącznym elementem wakacyjnej kuchni jest także szatkownica – nie tylko ułatwi przygotowanie zdrowej przekąski w postaci surówki z warzyw lub owoców, ale również z powodzeniem odzieli żółtka od białek i wymiesza składniki na sos. Tarka, czyli mniejszy, równie funkcjonalny element, pozwoli natomiast na przygotowanie skórki z cytrusów do ulubionego ciasta lub w wersji wytrwanej – sera do tarty czy obiadu. Idealnym dopełnieniem tych akcesoriów będą kolorowe, kuchenne tekstylia – ściereczki w najmodniejszych wzorach znajdziesz w ofercie Salonów Agata.
Wakacyjna aranżacja stołu – garden party
Po wyposażeniu kuchni, czas na aranżację części jadalnianej. Aby każdy posiłek był jeszcze milszy
i przypominał o radosnym, wakacyjnym czasie – postaw na zastawę stołową i tekstylia w intensywnych kolorach oraz z ciekawymi printami. Doskonale sprawdzą się odcienie żółtego, pomarańczowego czy turkusowego, czyli te kojarzące się ze słońcem i plażą. Wybierz talerze i szklanki utrzymane w żywej kolorystyce i dopasuj do nich kubki z egzotycznym motywem liści oraz kwiatów. Nie zapomnij również o karafce albo gustownym dzbanku, które wypełnisz orzeźwiającą lemoniadą lub owocowym koktajlem. Wybrane elementy ustaw na stylowych podkładkach lub bieżniku. Wisienką na torcie całej aranżacji będzie natomiast bukiet świeżych kwiatów w pięknym wazonie. Tak przygotowany stół to gwarancja udanego spotkania z bliskimi w ciepły wieczór.
- Sprawdzonym sposobem na odmianę jadalni lub stołu na świeżym powietrzu są nowe podkładki, bieżniki lub obrus. Wakacyjną aranżację szczególnie efektownie wzbogacą modele z motywem liści, egzotycznych kwiatów czy soczystych owoców. Zarówno domownicy, jak i goście każdego garden party, z pewnością docenią także dekorację w postaci kwiatów w stylowym wazonie. Obecnie modne są te w geometryczne wzory lub jednolite w pastelowych odcieniach, np. różu czy zieleni – podkreśla Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz salonów Agata.
Piknik i posiłki w plenerze
Wakacyjne wyprawy to nieodłączna część lata, dlatego warto przygotować się również na posiłki w wersji plenerowej. Niezbędne będą pojemniki na żywność i lunchboxy – zdecyduj się na modele z przegrodami i sztućcami, dzięki którym nie musisz martwić się o to, jak zjesz swoją przekąskę, a składniki posiłku nie pomieszają się. Zabierz ze sobą również butelkę z ulubionym napojem lub wodą – ona także może być wielofunkcyjna. Wybierz wersję ze specjalnym wkładem na owoce, dzięki któremu woda będzie miała orzeźwiający smak lub model z zaczepem – idealny do przypięcia, np. do plecaka. Do wymarzonego posiłku na łonie natury brakuje jeszcze praktycznego koca, na którym uczestnicy pikniku rozłożą swój prowiant i wygodnie odpoczną po wyprawie. Najlepiej sprawdzi się model z wiązaniem i guzikiem, który nie tylko pozwoli na łatwe przechowywanie i przenoszenie, ale również zajmie znacznie mniej miejsca.
Lato rządzi się swoimi prawami – to właśnie teraz spędzamy więcej czasu na zewnątrz, a podczas każdego posiłku w mieszkaniu mamy ochotę otaczać się radosnymi elementami. Wyposaż swoją kuchnię i jadalnię w akcesoria, które pomogą przygotować i zaprezentować letnie przysmaki oraz przygotuj się na wakacyjne wyprawy dzięki odpowiedniemu wyposażeniu. Wszystkie akcesoria, przydatne zarówno w mieszkaniu, jak i w plenerze, znajdziesz w salonach Agata na terenie całej Polski oraz w sklepie internetowym www.agatameble.pl.
NOWOŚĆ: EKSTREMALNIE SILNY T-REX W PORĘCZNEJ TUBCE
Paradyż Designers – poznaliśmy laureatów międzynarodowej edycji konkursu!
Dwa światy uchwytów meblowych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.