Nowoczesna kuchnia – poznaj sprawdzone pomysły projektantki
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na nowoczesną kuchnię. Choć może ona mieć wiele różnych oblicz, jest coś, co łączy je wszystkie: nienaganna prezencja i wygoda w użytkowaniu na co dzień. Projekt nowoczesnej kuchni zawsze uwzględnia indywidualne oczekiwania i potrzeby domowników. O kuchniach „szytych na miarę” opowiada Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.
Podstawą stworzenia dobrego projektu każdego wnętrza, a w szczególności kuchni, jest poznanie i omówienie indywidualnych preferencji oraz potrzeb domowników – uważa projektantka wnętrz Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Spotykając się z Klientami staram się jak najdokładniej poznać ich upodobania i przyzwyczajenia. Czy lubią gotować? Kto najwięcej gotuje? Czy lubią przyjmować gości i wspólnie z nimi gotują? Czy dużo pieką i w związku z tym przydałyby się im dwa piekarniki, czy może raczej stawiają na pojemną lodówkę? To wszystko powinien wiedzieć projektant zanim przystąpi do pracy, ponieważ musi te kwestie uwzględnić w projekcie – mówi Magdalena Miśkiewicz.
Kuchnia coraz częściej staje się przestrzenią otwartą, zintegrowaną z częścią dzienną. Wszystko po to, byśmy mogli wspólnie spędzać jak najwięcej czasu i mieć kontakt z innymi domownikami.
Dlatego poza ergonomią i funkcjonalnością dużo uwagi poświęca się dziś temu, by wystrój kuchni był atrakcyjny i aby harmonizował stylistycznie z częścią dzienną. Taka kuchnia powinna mieć jak najwięcej zamykanych szafek, zintegrowany sprzęt AGD w zabudowie i bardzo dobrą wentylację – uważa właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Nie polecam dzielenia podłogi między otwartą kuchnią a salonem. Jednolity materiał na podłodze pięknie spaja przestrzeń, a wykończona lakiero-woskiem naturalna deska w kuchni sprawdzi się równie dobrze jak gres. Wiem, bo sama przetestowałam takie rozwiązanie w moim domu – dodaje Magdalena Miśkiewicz.
Kuchnia z charakterem
Chociaż złamana biel w kuchni zawsze będzie modna, coraz odważniej sięgamy po mocne, ciemne barwy, takie jak czerń, grafit, granat czy zieleń. Przyciągający wzrok kolor coraz częściej pojawia się zarówno na frontach mebli, jak też na ścianach, np. w postaci lakierowanego szkła w matowym wykończeniu. Dzięki niemu kuchnia zyskuje wyrazisty charakter – zauważa projektantka. Na topie są także dodatki w kolorze złota i miedzi. Na rynku mamy coraz więcej baterii, uchwytów czy sprzętów AGD w takim wykończeniu – dodaje Magdalena Miśkiewicz.
Naturalny kamień, konglomeraty i spieki to wciąż materiały najchętniej wybierane na kuchenne blaty. Bardzo często ten sam materiał, z którego wykonany jest blat, stosuje się także do wykończenia ścian. Również zlewozmywaki dobiera się w ten sam sposób, tak aby tworzyły z blatem jednolitą powierzchnię – mówi właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Wszystko po to, by stworzyć spójną, elegancką kompozycję.
Ergonomia na najwyższym poziomie
Podobnie jak dziesięć czy dwadzieścia lat temu, także dziś projektując kuchnie architekt musi mieć na uwadze funkcjonalność i zasady ergonomii. Powinien zadbać o odpowiednią wysokość blatu roboczego (dostosowaną do wzrostu użytkowników), o optymalne rozmieszczenie sprzętów (zgodne z zasadą tzw. trójkąta roboczego) i zaplanować poszczególne strefy (przechowywania, gotowania, przygotowywania posiłków). Dziś jednak, dzięki zaawansowanym technicznie, nowoczesnym systemom meblowym, projektanci mają znacznie większe możliwości. Można powiedzieć, że rozwiązania takie jak szafki typu cargo, specjalne rozwiązania do narożnika, elektryczne wspomaganie otwierania czy ciche domykanie szafek i szuflad przeniosły kuchenną ergonomię oraz komfort użytkowania na wyższy poziom. Dzięki nim możemy zagospodarować każdy zakątek kuchni, a później z łatwością utrzymywać w niej porządek – uważa Magdalena Miśkiewicz. Tradycyjne dolne szafki coraz częściej zastępują pojemne, głębokie szuflady wyposażone w różnego typu organizery do przechowywania sztućców, akcesoriów, garnków czy też do segregacji odpadów.
W nowoczesnej kuchni nie może również zabraknąć zaawansowanego technologicznie sprzętu AGD. Zazwyczaj – ze względów praktycznych i estetycznych – jest on wkomponowany w zabudowę meblową. Inteligentne piekarniki, umieszczone na wysokości dostosowanej do wzrostu użytkowników (tak, by nie trzeba było się pochylać), zintegrowane z zabudową ekspresy do kawy, które co rano serwują nasz ulubiony napój, czy płyty grzewcze, na których proces gotowania przebiega niemalże automatycznie – to nieodzowne elementy nowoczesnej kuchni. Projektant powinien być na bieżąco z aktualną ofertą i proponować klientom rozwiązania, które sprawią, że ich codzienne życie będzie prostsze i wygodniejsze – podkreśla Magdalena Miśkiewicz.
Niezmiennie od lat kuchnia pozostaje bardzo ważnym miejscem w naszych domach i mieszkaniach. To zdecydowanie coś więcej niż przestrzeń, w której przygotowujemy posiłki. To miejsce, w którym spędzamy czas z najbliższymi i którym możemy pochwalić się przed znajomymi. Tutaj liczy się nie tylko estetyka, ale także funkcjonalność i komfort użytkowania na co dzień. Dlatego projekt kuchni warto powierzyć profesjonalistom – podsumowuje właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.
Więcej na: https://www.miskiewiczdesign.pl/
Fot. Anna Powałowska
Informacja o pracowni:
Miśkiewicz Design to nowoczesne studio projektowe, w którym wieloletnie doświadczenie idzie w parze z odważnymi rozwiązaniami i czerpaniem inspiracji z najnowszych trendów. Filozofia architektów pracowni założonej i prowadzonej przez Magdalenę Miśkiewicz bazuje na trzech podstawowych elementach: indywidualnym podejściu, aktywnym poszukiwaniu najlepszych w danym przypadku rozwiązań oraz na bliskiej relacji z klientem. Realizacje studia projektowego cieszą się uznaniem zarówno wśród miłośników ponadczasowej klasyki, jak i wielbicieli nowoczesnych, minimalistycznych przestrzeni. Miśkiewicz Design realizuje projekty wnętrz na terenie Warszawy. Stawia na najwyższą jakość wszystkich elementów i dopracowanie najdrobniejszych detali, zapewniając klientom komfort, wygodę i modne wnętrze na długie lata.
Romans rzemiosła i współczesności: Paged na Salone del Mobile.Milano
Aranżacyjne sposoby na stylowy odpoczynek pod chmurką
Geberit zaprezentuje innowacyjne rozwiązania na targach ARCHITECT@WORK Warsaw
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Zdrowie
Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać
Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.
Ochrona środowiska
Mniej niż 2 proc. polskich rzek ma czystą wodę zdatną do picia. Podczas akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci
Z badań Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska wynika, że w latach 2014–2020 zły stan wód odnotowano w 99,5 proc. polskich rzek. Problemem jest także zaśmiecanie rzek i ich okolic. W trakcie corocznych akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci. Rozwijanie powszechnej świadomości i odpowiedzialności za lokalne środowisko to jeden z głównych celów akcji Operacja Czysta Rzeka. Trwa właśnie szósta edycja akcji, w którą angażują się także prywatne firmy.
Teatr
Artur Barciś: Odkąd mieszkam na wsi, znam dużo więcej sąsiadów, niż kiedy mieszkałem w bloku. W miastach poznawanie ludzi nie bardzo nas interesuje
W spektaklu „Barabuum!” wyreżyserowanym przez Artura Barcisia pewna para postanawia zainteresować się życiem swoich sąsiadów i bliżej ich poznać. Ta znajomość z czasem przeradza się jednak w zupełnie nieoczywistą relację. Aktor podkreśla, że choć jest to historia z przymrużeniem oka, to jednak powinna zachęcić do przemyśleń. Jego zdaniem warto pokonać nieśmiałość i otworzyć się na nowe znajomości. Jak przyznaje, on sam prywatnie utrzymuje dobre kontakty ze swoimi sąsiadami i każda z tych osób wnosi do jego życia coś wartościowego.