Komunikaty PR

Odpowiedzialne i świadome projektowanie

2023-10-04  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Urodzony w Szwajcarii projektant David Girelli nade wszystko ceni sobie minimalizm i dbałość o szczegóły. Jego filozofia znacząco wpływa na charakterystykę szerokiej gamy projektów, od mebli po akcesoria modowe. Girelli niedawno otworzył własne studio w Londynie i już może się pochwalić imponującymi sukcesami. Projektuje dla wielu światowych firm, zawsze starając się wyjść poza to, co typowe. Jego doświadczenie w inżynierii, modzie i projektowaniu wnętrz, znajduje wyraźne odzwierciedlenie w godnych uwagi kolekcjach mebli. Rządzi tu minimalistyczny styl, teksturowane tkaniny i przykuwające wzrok geometryczne kształty. Wykorzystanie naturalnych materiałów jest równie kluczowe dla jego filozofii projektowania, promującej uczciwość i piękno.

Jak znalazłeś się w miejscu,  w którym jesteś dzisiaj?

Moja przygoda z projektowaniem rozpoczęła się we wczesnych latach życia, kiedy dogłębnie fascynowało mnie zrozumienie wewnętrznego działania wszelkich możliwych przedmiotów i urządzeń, jakie napotykałem na swojej drodze. Jako ciekawskie dziecko, często chadzałem po domu ze śrubokrętem, skrupulatnie demontując elektronikę mojego ojca. Ta dociekliwość, w połączeniu z bystrym okiem do równowagi w projektowaniu, poprowadziła mnie do założenia własnego studia, w którym tworzę różnorodne akcesoria i meble. W szczególności cenię sobie fotel FULU, który powstał dla polskiej marki Nobonobo. Mogę śmiało stwierdzić, że jego kreacja była żywym świadectwem pasji i poszukiwań.

Czy masz jakiś konkretny styl, który wydaje Ci się być najbliższy? 

To, co wyróżnia moje prace, to nieustanne dążenie do prostoty i czystości formy. Staram się eliminować w swych projektach zbędne zawiłości i detale, dążąc do stworzenia w ten sposób poczucia ponadczasowej elegancji. Poprzez obserwację wielu dziedzin życia łatwo zauważyć, że nadmiar bodźców, form i informacji kieruje nas na drogę minimalizmu - spokoju, ładu i prostoty. To samo dotyczy architektury wnętrz. Poszukujemy oddechu, poczucia przestronności i porządku. Rośnie w nas potrzeba zwiększenia świadomości tego, czym się otaczamy.

Skąd bierzesz pomysły na projektowane przez siebie meble?

Skomplikowany świat projektowania mebli czerpie w moim przypadku wiele inspiracji z obcowania z naturą. To właśnie ona, z ogromnym wachlarzem kolorów, proporcji i tekstur, służy mi jako bogate źródło twórczego wpływu, niosąc pomysły na konkretną formę mebla. Obserwując  jej piękno widzę, jak oddziałuje na właściwe proporcje i faktury przedmiotów. Osiągnięcie harmonii pomiędzy chwilowymi trendami,  a  prawdziwą ponadczasowością w projektowaniu, jest dla mnie kluczowe. Regularnie stawiam sobie pytanie, czy przedmioty i meble, które tworzę, będą aktualne wzorniczo za kolejnych 10 lat.

Jak widzisz potrzeby zakupowe dzisiejszych klientów?

Scena projektowania mebli znacznie ewoluowała na przestrzeni ostatnich lat. Współcześni klienci, otaczani zewsząd tanimi i bardzo krótkotrwałymi opcjami mebli, coraz częściej poszukują czegoś więcej; trwałości, dobrej jakości i oryginalnej myśli projektowej.

Zdradzisz nam nieco więcej o procesie produkcji fotela Nobonobo? Jak doszło do tej współpracy i jak przebiegała?

Współpraca z Nobonobo przy tworzeniu fotela FULU była dla mnie wspaniałym doświadczeniem. Wszystko zaczęło się, gdy firma skontaktowała się ze mną za pośrednictwem mediów społecznościowych. Nasza współpraca rozwijała się bardzo profesjonalnie i płynnie. Praca z właścicielem, Tomaszem Matejczykiem, była przyjemnością i przyznaję, że z niecierpliwością czekam już na kolejne wspólne projekty. Fotel,  który jak wiem z miejsca podbił serca projektantów wnętrz,  ma wyjątkową, organiczną sylwetkę, stworzoną przez wzajemne oddziaływanie czterech elementów w kształcie płaskich kamieni. Łącząc integralność strukturalną z płynną konstrukcją, fotel FULU to prawdziwie wyrazisty element, który świetnie uzupełnia każdą współczesną przestrzeń życiową.

Czy masz uniwersalną receptę na dobry projekt?

Moim zdaniem powinien obejmować kluczowe elementy, takie jak zrównoważona produkcja, doskonała jakość, harmonijna równowaga i komfort. Zrównoważony rozwój jest dla mnie szczególnie ważny, ponieważ jest zgodny z moim zaangażowaniem w odpowiedzialne, świadome  i ekologiczne praktyki projektowe.

Więcej informacji na stronie: https://nobonobo.pl/

***

Nobonobo jest polską marką, której siedziba znajduje się w Łodygowicach. Działalność firmy od samego początku koncentruje się na produkcji wysokiej jakości mebli tapicerowanych, głównie sof.

Modele, które tworzy marka dostępne są w wyselekcjonowanych salonach na terenie Polski. Firma stale poszerza również dystrybucję na rynkach zagranicznych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wyznania miłosne w architekturze Biuro prasowe
2024-07-01 | 08:00

Wyznania miłosne w architekturze

W świecie architektury, za fasadami monumentalnych budowli, kryją się niezwykłe historie miłości, pasji i zawiści. Jedną z nich jest życie ikonicznej Eileen Gray - kobiety bez formalnego
Dom Delektuj się latem z Fiskars
2024-06-28 | 14:00

Delektuj się latem z Fiskars

Lato to doskonały czas na urządzenie pikniku z przyjaciółmi albo rodziną. Tym razem użyjmy do przygotowania i serwowania pysznych dań produktów Fiskars, a gotowanie
Dom LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT
2024-06-26 | 16:10

LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT

Duńska marka meblowa BoConcept zaprasza na jedno z największych wydarzeń promocyjnych tego roku - Letnią Wyprzedaż. W dniach 15 czerwca – 31 lipca 2024 roku, znaczną część kolekcji

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.

Ochrona środowiska

Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne

1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.

Konsument

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów

Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.