Komunikaty PR

Orzeźwiające chłodniki z Appetitą

2021-07-07  |  01:00

Lato bywa niezwykle gorące, a przez to i męczące. Nie brakuje zdań, że łatwiej  uchronić się przed zimnem, niż przed upałami… Aby skutecznie i smacznie poradzić sobie ze skwarem i spiekotą, warto sięgnąć po niosące orzeźwienie chłodniki. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży kulinarnej przez różne odsłony tego prostego i szybkiego dania.

 

Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To bardzo proste, niezwykle szybkie i niewiarygodnie smaczne danie. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy!

 

Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce. Marka Appetita przedstawia kilka sprawdzonych przepisów, którymi można się zainspirować, aby przyrządzić zupę przynoszącą ulgę w upalne dni.

 

Chłodnik litewski

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • Przyprawa warzywna do potraw Appetita
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml maślanki
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (lub 1 duży)
  • koper
  • szczypior
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • Czosnek granulowany Appetita

Sposób przyrządzenia:

Bulion zagotować, dodać przyprawę warzywną do smaku. Botwinę umyć, drobno posiekać, do bulionu dodać buraczki i gotować ok. 10-15 minut. Pod koniec wrzucić do garnka liście botwiny, przez chwilę potrzymać na ogniu, a następnie całkowicie ostudzić. Do chłodnej zupy dodać maślankę, kefir i śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przełożyć do talerzy, posypać grubo pokrojonym koprem i szczypiorkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Chłodnik z cukinii z miętą

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 50 g świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • Koperek suszony Appetita
  • Pieprz czarny Appetita
  • 1 l maślanki
  • sól
  • do podania: gęsty jogurt grecki, oliwa

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut, aż warzywo puści wodę, odsączyć z nadmiaru płynu. Czosnek posiekać, dodać do cukinii, zblendować na gładki krem z miętą, koperkiem suszonym i maślanką. Podawać dobrze schłodzony z dodatkiem jogurtu i oliwy z oliwek. Posypać grubo zmielonym pieprzem.

 

Chłodnik ogórkowo-szparagowy z awokado

Składniki:

  • 3 ogórki zielone
  • 2 awokado Hass lub zwykłe, dojrzałe awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Czosnek granulowany Appetita
  • 200 ml maślanki
  • 250 g zielonych szparagów

 

Sposób przyrządzenia:

Szparagi zblanszować we wrzątku, ostudzić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do misy blendera dodać czosnek, oliwę, starte ogórki oraz maślankę, szparagi i pokrojony seler naciowy. Awokado obrać, pokroić, dodać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać dobrze schłodzone.

 

Szybki chłodnik truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • kilka listków mięty
  • sok z ½ cytryny
  • woda
  • śmietanka 18%
  • cukier puder do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny oraz odrobinę cukru, miętę i dolać ½ szklanki wody. Zmiksować na gładki krem - w razie potrzeby dolać więcej wody. Przełożyć do miseczek. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, udekorować chłodnik. Podawać na zimno.

 

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia? Biuro prasowe
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie
Dom Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
2025-04-24 | 14:00

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Polacy są społeczeństwem zestresowanym. Ponad połowa martwi się z powodów finansowych, źródłem niepokoju są także sprawy bieżące oraz obowiązki związane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.