Komunikaty PR

Orzeźwiające chłodniki z Appetitą

2021-07-07  |  01:00

Lato bywa niezwykle gorące, a przez to i męczące. Nie brakuje zdań, że łatwiej  uchronić się przed zimnem, niż przed upałami… Aby skutecznie i smacznie poradzić sobie ze skwarem i spiekotą, warto sięgnąć po niosące orzeźwienie chłodniki. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży kulinarnej przez różne odsłony tego prostego i szybkiego dania.

 

Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To bardzo proste, niezwykle szybkie i niewiarygodnie smaczne danie. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy!

 

Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce. Marka Appetita przedstawia kilka sprawdzonych przepisów, którymi można się zainspirować, aby przyrządzić zupę przynoszącą ulgę w upalne dni.

 

Chłodnik litewski

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • Przyprawa warzywna do potraw Appetita
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml maślanki
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (lub 1 duży)
  • koper
  • szczypior
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • Czosnek granulowany Appetita

Sposób przyrządzenia:

Bulion zagotować, dodać przyprawę warzywną do smaku. Botwinę umyć, drobno posiekać, do bulionu dodać buraczki i gotować ok. 10-15 minut. Pod koniec wrzucić do garnka liście botwiny, przez chwilę potrzymać na ogniu, a następnie całkowicie ostudzić. Do chłodnej zupy dodać maślankę, kefir i śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przełożyć do talerzy, posypać grubo pokrojonym koprem i szczypiorkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Chłodnik z cukinii z miętą

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 50 g świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • Koperek suszony Appetita
  • Pieprz czarny Appetita
  • 1 l maślanki
  • sól
  • do podania: gęsty jogurt grecki, oliwa

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut, aż warzywo puści wodę, odsączyć z nadmiaru płynu. Czosnek posiekać, dodać do cukinii, zblendować na gładki krem z miętą, koperkiem suszonym i maślanką. Podawać dobrze schłodzony z dodatkiem jogurtu i oliwy z oliwek. Posypać grubo zmielonym pieprzem.

 

Chłodnik ogórkowo-szparagowy z awokado

Składniki:

  • 3 ogórki zielone
  • 2 awokado Hass lub zwykłe, dojrzałe awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Czosnek granulowany Appetita
  • 200 ml maślanki
  • 250 g zielonych szparagów

 

Sposób przyrządzenia:

Szparagi zblanszować we wrzątku, ostudzić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do misy blendera dodać czosnek, oliwę, starte ogórki oraz maślankę, szparagi i pokrojony seler naciowy. Awokado obrać, pokroić, dodać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać dobrze schłodzone.

 

Szybki chłodnik truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • kilka listków mięty
  • sok z ½ cytryny
  • woda
  • śmietanka 18%
  • cukier puder do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny oraz odrobinę cukru, miętę i dolać ½ szklanki wody. Zmiksować na gładki krem - w razie potrzeby dolać więcej wody. Przełożyć do miseczek. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, udekorować chłodnik. Podawać na zimno.

 

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli! Biuro prasowe
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.