Orzeźwiające chłodniki z Appetitą
Lato bywa niezwykle gorące, a przez to i męczące. Nie brakuje zdań, że łatwiej uchronić się przed zimnem, niż przed upałami… Aby skutecznie i smacznie poradzić sobie ze skwarem i spiekotą, warto sięgnąć po niosące orzeźwienie chłodniki. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży kulinarnej przez różne odsłony tego prostego i szybkiego dania.
Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To bardzo proste, niezwykle szybkie i niewiarygodnie smaczne danie. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy!
Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce. Marka Appetita przedstawia kilka sprawdzonych przepisów, którymi można się zainspirować, aby przyrządzić zupę przynoszącą ulgę w upalne dni.
Chłodnik litewski
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- Przyprawa warzywna do potraw Appetita
- 200 ml kefiru
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml maślanki
- 2 pęczki botwiny z buraczkami (lub 1 duży)
- koper
- szczypior
- kilka rzodkiewek
- ogórek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Czosnek granulowany Appetita
Sposób przyrządzenia:
Bulion zagotować, dodać przyprawę warzywną do smaku. Botwinę umyć, drobno posiekać, do bulionu dodać buraczki i gotować ok. 10-15 minut. Pod koniec wrzucić do garnka liście botwiny, przez chwilę potrzymać na ogniu, a następnie całkowicie ostudzić. Do chłodnej zupy dodać maślankę, kefir i śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przełożyć do talerzy, posypać grubo pokrojonym koprem i szczypiorkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik z cukinii z miętą
Składniki:
- 4 cukinie
- 50 g świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- Koperek suszony Appetita
- Pieprz czarny Appetita
- 1 l maślanki
- sól
- do podania: gęsty jogurt grecki, oliwa
Sposób przyrządzenia:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut, aż warzywo puści wodę, odsączyć z nadmiaru płynu. Czosnek posiekać, dodać do cukinii, zblendować na gładki krem z miętą, koperkiem suszonym i maślanką. Podawać dobrze schłodzony z dodatkiem jogurtu i oliwy z oliwek. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Chłodnik ogórkowo-szparagowy z awokado
Składniki:
- 3 ogórki zielone
- 2 awokado Hass lub zwykłe, dojrzałe awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek pietruszki
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- Czosnek granulowany Appetita
- 200 ml maślanki
- 250 g zielonych szparagów
Sposób przyrządzenia:
Szparagi zblanszować we wrzątku, ostudzić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do misy blendera dodać czosnek, oliwę, starte ogórki oraz maślankę, szparagi i pokrojony seler naciowy. Awokado obrać, pokroić, dodać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać dobrze schłodzone.
Szybki chłodnik truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
- kilka listków mięty
- sok z ½ cytryny
- woda
- śmietanka 18%
- cukier puder do smaku
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny oraz odrobinę cukru, miętę i dolać ½ szklanki wody. Zmiksować na gładki krem - w razie potrzeby dolać więcej wody. Przełożyć do miseczek. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, udekorować chłodnik. Podawać na zimno.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą
Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.
Polityka
Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.
Media
Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.