Komunikaty PR

Pakowanie próżniowe – czym jest i jak dobrać odpowiedni system

2020-01-31  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania pdf ( 0.35 MB )

Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny, ekonomiczny, ale przede wszystkim ekologiczny. Każdy Polak wyrzuca ponad 200 kilogramów żywności rocznie, głównie z powodu przekroczenia jej terminu przydatności do spożycia. Tymczasem istnieje łatwy i tani sposób walki z tym problemem – pakowanie próżniowe. Tego typu zabezpieczenie wydłuża datę spożycia np. mięsa z 6 miesięcy do nawet 3 lat!

Czym jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i szybko się psuje. Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktów spożywczych. Po usunięciu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, żywność zostaje szczelnie zamknięta w próżni, dzięki czemu okres jej przechowywania wydłuża się wielokrotnie.

Jakie korzyści płyną z wykorzystania systemów próżniowych?

Pakowanie próżniowe przede wszystkim usuwa powietrze, które przyspiesza proces psucia się żywności. Tlen, który ma kontakt z żywnością wpływa na procesy związane z jełczeniem tłuszczu oraz utlenianiem. Dlatego takie produkty spożywcze jak mięso, sery, warzywa, owoce czy pieczywo zamknięte w próżni, chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia. Używając zgrzewarki próżniowej zachowamy dłużej kolor, smak i świeżość artykułów spożywczych. Zdecydowanie na plus jest również brak ograniczeń ze względu na rodzaj pakowanej próżniowo żywności. Pakować można niemal wszystko od ryb przez owoce, a kończąc na ciastach. Korzystanie z systemu próżniowego przekłada się na oszczędności, które związane są z redukcją ilości wyrzucanej żywności.

System pakowania próżniowego to również idealne rozwiązanie dla osób, które chcą w łatwy sposób w kilkanaście minut zamarynować mięso lub warzywa, unikając tym samym wielu godzin czekania na osiągnięcie zadowalającego efektu. Amatorów gotowania metodą sous-vide ucieszy również fakt, że za sprawą odpowiednio zaprojektowanych worków i folii, możemy poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i korzystać do woli z tej metody przygotowywania potrawy.

Jaki system pakowania próżniowego wybrać?

Na rynku dostępnych jest kilku producentów oferujących zgrzewarki i inne systemy pakowania próżniowego, dlatego znalezienie odpowiedniej dla siebie opcji może okazać się nie lada wyzwaniem.

Jeżeli zależy nam na pakowaniu domowym, a nie przemysłowym powinniśmy zwrócić uwagę na zgrzewarki proste w obsłudze, wykonane z wysokiej jakości materiałów, zajmujące mało miejsca w kuchni, ale również ciekawe pod względem designu. Istotny jest również mechanizm, który przeprowadza proces usuwania powietrza. Warto wybierać zgrzewarki mające odsysającą pompę próżniową zamiast prostego wentylatora ciśnieniowego. Te drugie często oferowane są w popularnych dyskontach. Ważne, aby producent oprócz samych urządzeń oferował również akcesoria, folie, worki oraz inne pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A).

Jednym z takich producentów jest FoodSaver. To lider pakowania próżniowego, którego produkty dostępne są w Polsce od wielu lat. Oferuje on bogatą gamę urządzeń i akcesoriów, które utrzymują świeżość produktów spożywczych nawet 5 razy dłużej w porównaniu do tradycyjnego przechowywania żywności. Na korzyść FoodSaver względem innych producentów przemawia również fakt, że firma posiada ogromne doświadczenie – istnieje na rynku od 1987 r. To pierwszy na świecie sprzedawany system do próżniowego przechowywania żywności!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce Biuro prasowe
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.