Komunikaty PR

Poczuj się jak mistrz kuchni – wypróbuj przepisy z ostatniego odcinka MasterChef

2021-10-08  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Łukasz Łyczkowski
dfusion

al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/

W ostatnim odcinku programu MasterChef, znany i ceniony kucharz Filip Marcinkiewicz, zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Zadaniem uczestników programu było odtworzenie dwóch dań mistrza: rillettes z pstrąga oraz kremowego ptysia z kawą. Teraz, dzięki przepisom także i my możemy wznieść nasz kulinarny warsztat na zupełnie inny poziom.

Filip Marcinkiewicz, ceniony szef kuchni w Hotelu Copernicus***** w Krakowie, może pochwalić się takimi osiągnięciami jak dwukrotna nominacja do tytułu szefa roku Gault&Millau, tytuł Szefa roku regionu południowego oraz członkostwo w jury polskiej edycji największego światowego konkursu Bocuse d’Or. Ma on także na koncie Srebrny Hermes za najlepszą hotelową restaurację oraz Prix au Chef de’lAvenir Akademii Gastronomicznej.

Jako gość programu MasterChef, a zarazem ekspert marki Samsung, Filip Marcinkiewicz pokazał swój kulinarny kunszt przygotowując całkowicie nową odmianę klasycznej mizerii łącząc ją z rillettes - wykonanym z pstrąga połączeniem pasztetu, pasty oraz smarowidła do chleba. Na deser z kolei mistrz kuchni przygotował kruchego ptysia z kawą.

Zostań szefem kuchni we własnym domu

Teraz każdy z nas może odtworzyć w swojej kuchni potrawy rodem z najlepszych restauracji. W programie, zarówno danie główne jak i deser, postawały jednocześnie. Wszystko dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™, który umożliwia pieczenie dwóch różnych dań w tym samym czasie, w odmiennych trybach i temperaturach, podczas gdy specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory zapobiegając przenikaniu się zapachów. To duża wygoda i oszczędność czasu, który możemy poświęcić na rozmowę z bliskimi lub z gośćmi.

Poznaj autorskie przepisy Filipa Marcinkiewicza

Danie główne: pstrąg ojcowski z mizerią

1. Rillettes z pstrąga (pasztet)

Składniki:

 

  • filet z pstrąga: 230 g,
  • cytryna: 2 szt.,
  • majonez: 25 g,
  • kwaśna śmietana typu creme freische: 70 g,
  • cebula szalotka: 40 g,
  • koperek: 5 g,
  • szczypiorek: 5 g,
  • pietruszka zielona: 5 g,
  • oliwa z oliwek: 200 ml,
  • sól, pieprz biały .

 

Przygotowanie:

 

Jedną z cytryn pokroić w plastry i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Ułożyć na niej jeden z filetów z pstrąga i zalać oliwą z oliwek tak, aby pokryła cały filet. Naczynie włożyć do piekarnika ustawionego na 160° C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę z oliwy i zostawić do ostygnięcia.

 

Podczas gdy ryba stygnie, posiekać cebulę oraz zioła w bardzo drobną kostkę, dodać majonez, śmietanę oraz poszarpaną rękami lub widelcem rybę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z drugiej cytryny

 

 

2. Mizeria (kawior, sos, ogórki)

 

a)Kawior


Składniki:

 

  • woda ogórkowa: 330 g,
  • xantana: 1g,
  • agar: 3g,
  • koperek,
  • olej 300 ml.

 

Przygotowanie:


Ogórki pokroić i wycisnąć z nich sok. Do soku dodać agar, xantanę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem ręcznym. Dodać koperek i miksować do uzyskania zielonej barwy. Masę przełożyć do dyspensera i wstrzykiwać płyn do zimnego oleju, aby powstały kuleczki imitujące kawior.

 

b)Sos ogórkowy

 

Składniki:

 

  • ogórek: 2szt,
  • sól,
  • cukier,
  • xanatana: 1 g,
  • bazylia: 20 liści,
  • mięta: 20 liści,
  • tymianek świeży: gałązka,

 

Przygotowanie:

 

Wycisnąć sok z ogórka. Do sosu dodać liście bazylii, mięty oraz tymianku. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez drobne sitko, dodać xantanę i miksować na zimno.

 

c)ogórki

 

Przygotowanie: gruntowe ogórki pokroić wzdłuż cienko lub na mandolinie i zwinąć w rulony.

 

3. oliwa pietruszkowa

 

Składniki:

 

  • pietruszka zielona: 100 g,
  • olej

 

Przygotowanie:

Pietruszkę zmiksować z oliwą, przecedzić, przelać do dyspensera i schłodzić.

 

 

Podanie:

 

Na talerzu ułożyć rillettes z pstrąga. Dołożyć usmażony na świeżo drugi filet ryby. Udekorować ogórkami, kawiorem oraz ziołami (np. koperek, liście nasturcji, kwiaty bzu). Polać sosem ogórkowym oraz oliwą z pietruszki.

 

 

Deser: kruchy ptyś z kawą

 

Kruszonka

 

Składniki:

 

  • masło: 70 g,
  • cukier trzcinowy: 80 g,
  • mąka typ 500: 70 g,
  • biały mak: 10 g,
  • siekane orzechy włoskie: 10 g,
  • kakao: 6g.

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki wymieszać tak jak ciasto kruche i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować przez pergamin i wykrawać okręgi. Okręgi przełożyć do zamrażarki i mocno schłodzić.

 

1. Ciasto ptysiowe

 

Składniki:

 

  • mleko: 250 g,
  • masło: 100g,
  • szczypta soli,
  • cukier: 15 g,
  • czekolada gorzka: 40 g,
  • mąka typ 500: 140g,
  • jajka: 5 szt.

 

 

Przygotowanie:

 

Mleko zagotować z masłem, solą i cukrem. Do gorącego płynu wsypać przesianą mąkę, dodać czekoladę oraz kakao, szybkim ruchem mieszając do uzyskania gęstej masy. Następnie na małym ogniu - cały czas mieszając - zaparzyć ciasto, aby powstała jednolita masa, a ciasto przestało pachnieć surową mąką.

 

Gotową masę przełożyć do robota kuchennego i miksować tak, aby ciasto spulchniło się i jednocześnie stygło. Gdy temperatura ciasta osiągnie temp. pokojową, dodać po jednym jajku nie przerywając procesu miksowania. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na blachy wyłożone pergaminem. Na każde ciasto położyć wykrojony krążek z kruszonki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 165° C i piec 40 min. Następnie obniżyć temperaturę do 140° C  i dopiekać jeszcze 10 min.

 

2. Ganache kawowy

 

Składniki:

 

  • czekolada biała: 170 g,
  • kawa rozpuszczalna: 4 g,
  • śmietana 30%: 120 g,
  • śmietana 33%: 280 g.

 

Przygotowanie:

 

Podgrzać śmietanę 30% i dodać do niej kawę oraz czekoladę tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Całość przelać do śmietany 33% i umieścić w naczyniu do miksowania. Mocno schłodzić i zmiksować na sztywną masę. Całość umieścić w szprycy cukierniczej.

 

 

3. Sezamek

 

Składniki:

  • cukier puder: 100 g,
  • glukoza żel: 50 g,
  • masło kakaowe: 2 g,
  • mak

 

Przygotowanie: wszystkie składniki podgrzać. Przełożyć na pergamin lub matę silpat. Piec w piekarniku w temperaturze 170° C  przez ok 10 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe wałkować na cienkie płatki. Zostawić do ostudzenia

 

4. Płatek mleczny

 

Składniki:

 

  • mleko: 50 g,
  • mleko skondensowane: 50 g,
  • mleko w proszku: 50 g,
  • soda: ½ łyżeczki

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć, rozsmarować cienko na pergaminie i piec w temperaturze 75° C  przez około 20 minut.

 

 

Podanie:

 

Ptysia przekroić na pół, napełnić kremem kawowym i przykryć druga połówką. Na górną warstwę ptysia naszprycować część kremu. Ciastko udekorować płatkiem mlecznym oraz sezamkiem z białego maku.

 

 

Dwie komory – większa swoboda

 

Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się podczas przygotowywania potraw na wiele okazji. Dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części piekarnika pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą, dzięki czemu warunki w niej nie ulegają zmianie. W efekcie, doglądając dania piekącego się na pierwszym poziomie, nie ingerujemy w drugą, dolną strefę pieczenia.

Dzięki przepisom międzynarodowej sławy szefa kuchni oraz piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™ przygotowywanie potraw, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy, będzie czystą przyjemnością.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: dfusion
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy Biuro prasowe
2025-08-06 | 13:45

ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy

Urządzanie domu daje możliwość stworzenia przestrzeni, w której po prostu dobrze się żyje. Niezależnie od tego, czy właśnie wprowadzasz się do nowego mieszkania, robisz
Dom Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek
2025-07-23 | 13:15

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Łotewski producent wysokiej klasy domów prefabrykowanych MyCabin rozszerza sieć oddziałów i dostaw na Polskę. To odpowiedź na rosnący popyt mieszkaniowy w Europie.
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.