Podłoga, która tworzy atmosferę
Adventure Media
Batorego 7
47-400 Racibórz
magdalena.matusik|adventure.media.pl| |magdalena.matusik|adventure.media.pl
604231738
www.adventure.media.pl
Drewniane podłogi znacząco różnią się od elementów drewnopodobnych, nie tylko wyglądem i jakością, ale również specyficznymi właściwościami. Naturalna posadzka jest ciepła i przyjemna w dotyku. Dobrym przykładem są tutaj produkty oferowane przez markę Chapel Parket. Deski, klepki oraz kasetony sygnowane tym brandem to materiały najwyższej jakości. Materiał ten posiada certyfikat FSC, a więc pochodzi z lasów, w których stosowana jest racjonalna gospodarka zasobami.
Drewno jest materiaem higroskopijnym - w praktyce oznacza to tyle, że reaguje na warunki panujące w pomieszczeniu. Działa jak naturalny bufor: w zależności od potrzeb akumuluje wodę lub oddaje jej nadmiar. Surowiec może dzięki temu regulować wilgotność pomieszczenia; optymalny zarówno dla ludzi, jak i podłogi poziom to przedział 45-60 proc. wilgotności względnej powietrza. - Stworzony w ten sposób mikroklimat korzystnie oddziałuje na nasze samopoczucie i zdrowie - mówi Paweł Bekas, ekspert marki Chapel Parket. - Pozytywnym efektem mogą cieszyć się jednak przede wszystkim inwestorzy posiadający w swoich domach podłogi zabezpieczone olejem. Drewno pokryte lakierem nie może swobodnie „oddychać” i oddziaływać na otoczenie - zaznacza P. Bekas.
W okresie zimowym wilgotność powietrza znacznie spada. Sposobem na taki stan rzeczy jest nabycie elektrycznego nawilżacza lub zamontowanie na kaloryferach pojemników z wodą. Stosowanie ich poprawi komfort życia mieszkańców, jednocześnie zapobiegnie negatywnym następstwom działania suchego powietrza na drewno.
Trzeba podkreślić, że wszystkie produkty marki Chapel Parket są zabezpieczane olejem woskowym zawierającym związki krzemu. - Stosowanie tej substancji podnosi odporność materiału na uszkodzenia związane z jego codziennym użytkowaniem. Tak zakonserwowanej podłogi nie trzeba cyklinować; wystarczy okresowe olejowanie, zgodnie ze wskazówkami producenta.- dodaje P. Bekas.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.