Produkty z bambusa – w czym tkwi ich fenomen?
Można powiedzieć, że bambus jest wszędzie. Sklepowe półki uginają się od produktów wykonanych z naturalnego surowca – sięgamy po wielorazowe słomki do napojów, wybieramy szczoteczki do zębów czy artykuły do sprzątania. Kuszą nie tylko proekologicznym rodowodem, ale także pięknym designem. Materiał wydaje się odkryciem, choć z jego właściwości od setek lat korzystają Chińczycy. Skąd bierze się jego współczesna popularność? Sprawdźmy!
Zielone pędy bezsprzecznie kojarzą się nam z Azją oraz przysmakiem pand wielkich. Mało kto jednak wie, że z naukowego punktu widzenia bambus wcale nie jest drzewem, a trawą, która porasta rejony Indii, Korei, Chin czy Malezji. I to w dosłownym znaczeniu – roślina ma bardzo szybkie tempo wzrostu – przyrasta nawet do 91 cm dziennie, będąc pokarmem dla zwierząt oraz materiałem o szerokim zastosowaniu dla ludzi.
Surowiec idealny?
Mówi się, że bambus jest materiałem o 1000 zastosowań. Doceniamy jego lecznicze i terapeutyczne działanie płynące z naparów, olejków oraz ekstraktów. Korzystamy także z właściwości użytkowych rośliny – jej wytrzymałość jest porównywalna z miłorzębem, który przetrwał nawet wybuch bomby atomowej podczas II wojny światowej. Dodatkowo bambus jest lekki, ale i elastyczny, dlatego z łatwością można go uformować w dowolny kształt. Z wytrzymałych pędów powstają więc naczynia, tkaniny, materiały budowlane czy meble. Coraz częściej ten azjatycki surowiec pojawia się jako ekologiczna alternatywa dla wielu tradycyjnie wykorzystywanych materiałów. Dlaczego jest to opcja lepsza dla środowiska?
„Sztama” ze środowiskiem naturalnym
Bambus wywodzi się z natury, ale i dla tej natury robi wiele pożytecznego. Nie tylko rośnie szybko, ale także nie ma specjalnych wymagań dotyczących uprawy, dlatego sprawdza się nawet na zubożałych glebach, które wzbogaca o składniki mineralne, zmniejszając jej erozję. Wyróżnia się także antybakteryjnymi właściwościami, dlatego samodzielnie radzi sobie z grzybami i pasożytami, co ogranicza użycie pestycydów przez hodowców. Ponadto roślina posiada zdolność pochłaniania dwutlenku węgla z powietrza (nawet do 12 ton rocznie) i wytwarza więcej tlenu od drzew. Jeśli dodać do tego fakt, że śmiało może zastąpić np. tworzywo sztuczne i być wykorzystywana w produkcji, jej wartość wzrasta.
– Rosnąca świadomość ekologiczna sprawia, że jako konsumenci zwracamy coraz baczniejszą uwagę na to, co wkładamy do koszyków – czy produkty są wykonane z materiałów naturalnych, czy można je poddać recyklingowi, czy są pozyskiwane w zrównoważony sposób i mają certyfikaty, które to poświadczają? Jako producent artykułów gospodarstwa domowego odpowiadamy na te potrzeby, korzystając z surowców, które wyprodukowała matka natura. Włókna bambusowe są tego najlepszym przykładem – użyliśmy ich jako budulca uniwersalnych ściereczek na rolce Paclan For Nature. Są wytrzymałe, a jednocześnie delikatnie i dobrze sprawdzają się do codziennych porządków
– mówi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: oprócz bambusa istnieje całkiem spora grupa materiałów o naturalnym pochodzeniu – kukurydza, agawa czy wiskoza – które można wykorzystywać w procesie produkcji i staramy się to robić, oferując ściereczki czy zmywaki o proekologicznym rodowodzie.
Sięgając po sztućce czy artykuły kosmetyczne wykonane z bambusa warto pamiętać, że to nie chwilowa moda czy trend, ale przejaw świadomej odpowiedzialności za środowisko naturalne. W końcu duże zmiany zaczynają się od małych rzeczy.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.