Komunikaty PR

Projekt kuchni na miarę potrzeb – 6 wskazówek aranżacyjnych

2021-07-06  |  13:25
Biuro prasowe

Planowanie kuchni zawsze stanowi duże wyzwanie. W przypadku małych pomieszczeń należy sprytnie zaprojektować wszystkie potrzebne strefy, a do tego maksymalnie wykorzystać każdy dostępny centymetr. Nieco innymi prawami rządzą się też kuchnie zamknięte oraz otwarte, w tym te urządzone w formie aneksu kuchennego. Jak wyjść z tego z sukcesem, czyli z wymarzoną kuchnią? Tej tematyce poświęcony był ostatni cykl webinarów i warsztatów Domodesign. Przedstawione inspiracje, podpowiedzi i przykłady najciekawszych rozwiązań tradycyjnie bazowały na ofercie Centrum Wyposażenia Wnętrz Domoteka.

W projektach kuchni istotna jest zwinność aranżacyjna, a także dostosowanie zabudowy meblowej i potrzebnych sprzętów do indywidualnych wymagań. Doskonała wiadomość jest jednak taka, że zarówno aspekty estetyczne, jak i funkcjonalne nie wykluczają się nawzajem. Pozostaje jedynie kwestia tego, w jaki sposób je umiejętnie połączyć w przestrzeni kuchni. Oto kilka aranżacyjnych wskazówek!

5 kuchennych stref

Zanim zdecydujemy się na konkretne meble kuchenne, warto dobrze przemyśleć układ wnętrza. W przypadku kuchni można wyróżnić pięć kluczowych stref, a każda z nich pełni ważne funkcje:

  • Zapasy – czyli podręczna spiżarnia. Chodzi tu zarówno o lodówkę, jak i szafki, półki czy szuflady, gdzie gromadzimy żywność niewymagającą niskiej temperatury.
  • Przechowywanie – to miejsce na wszystkie potrzebne przedmioty kuchenne: od talerzy, kubków, szklanek, sztućców po patelnie, garnki i akcesoria do gotowania i przyrządzania posiłków.
  • Zmywanie – tę strefę wyznacza zlewozmywak (i oczywiście zmywarka, jeśli znajduje się w danej kuchni). Zwykle połączona jest z miejscem do segregowania odpadów – najczęściej w szafce pod zlewem.
  • Przygotowywanie – miejsce, gdzie robimy śniadania, obiady, kolacje i inne posiłki. Chodzi tu przede wszystkim o wygodny blat roboczy z podręcznymi akcesoriami oraz sprzętami.
  • Gotowanie/pieczenie – tutaj zaś znajdują się płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa.

Warto pamiętać, by opisane strefy były zorganizowane w kolejności jak wyżej, czyli po wejściu do kuchni trafiamy od razu do części z zapasami.

Zabudowa kuchenna na wiele sposobów

Możliwości zaprojektowania zabudowy na wymiar są bardzo szerokie, dzięki temu bez względu na metraż wnętrza można maksymalnie wykorzystać jego potencjał. W przypadku małych kuchni dobrym pomysłem jest zaplanowanie mebli sięgających do sufitu. W ten sposób powstaje mnóstwo miejsca do przechowywania. Równie istotne jest jednak to, by dobrze przemyśleć konkretne rozwiązania w zakresie szafek, półek, schowków i szuflad. Szczególnie te ostatnie są bardzo wygodne w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza gdy dodatkowo mają wbudowane organizery np. na sztućce i akcesoria. Ciekawym rozwiązaniem są duże szuflady z kilkoma mniejszymi w środku. Doskonale sprawdzają się też systemy wysuwane, czyli cargo. W środku mogą być umieszczone regały z półkami (idealne na zapasy!). Pamiętajmy również o półkach obrotowych, które pozwalają wygodnie sięgać po duże, mniej poręczne naczynia bądź sprzęty tam przechowywane.

Każdy centymetr na wagę złota

Posiadacze małych kuchni dobrze wiedzą, że miejsca do przechowywania i organizacji wyposażenia często zwyczajnie brakuje. Stąd najlepiej szukać dodatkowego, i to mniej standardowo. Jednym z takich sprytnych rozwiązań są szuflady umieszczone w dolnej części zabudowy, czyli w cokołach. Inna opcja to bardzo wąskie cargo, które wzbogacone o półki i organizery jest w stanie pomieścić nawet całą podręczną spiżarnię. Oprócz tego dodatkowe półki mogą być zamontowane na wewnętrznej stronie otwieranych frontów kuchennych. Warto również pamiętać o przestrzeni pod zlewozmywakiem – wysuwane pojemniki i półki ulokowane po bokach zlewozmywaka w pełni wykorzystują to trudne do zagospodarowania miejsce. Więcej podpowiedzi w zakresie planowania zabudowy i małej, i dużej kuchni, czeka w salonach Domoteki. Specjaliści, którzy pozostają do dyspozycji klientów, pomogą sprostać nawet najtrudniejszym wyzwaniom projektowym.

Kuchnia niestandardowo, czyli szeroki wybór materiałów

Laminaty, gładkie i frezowane płyty meblowe, drewno kamień, stal, szkło, gresy, spieki kwarcowe, kompozyty, beton – listę materiałów, których można użyć w zabudowie meblowej i na blatach w kuchni jest pokaźna. Pozwala to urządzić wnętrze w różnych konwencjach estetycznych, bawiąc się kolorami, wzorami czy fakturami. I właśnie takie twórcze podejście przekłada się na najciekawsze, oryginalne efekty w zakresie designu kuchennego. Lubianą przez Polaków białą kuchnię można wzbogacić o jasne bądź ciemne rysunki drewna, betonowe szarości, błysk metalu, dodać mocniejszy kolor (granat, zieleń, czerwień, czerń). Nic również nie stoi na przeszkodzie temu, by blaty kuchenne były wykonane z dwóch-trzech materiałów, a jednolite barwnie fronty meblowe uzupełnione o inny kolor w korpusach i we wnętrzach szafek, półek czy witrynek. Taka różnorodność wciąż jednak może być spójna i harmonijna, co najlepiej zagwarantują specjaliści z salonów Domoteki.

Potencjał wyspy kuchennej

Kariera wyspy kuchennej nabrała rozpędu wraz z rosnącą popularnością kuchni otwartych na salon. W standardowej formie jest to dodatkowy blok wolnostojącej zabudowy na planie prostopadłościanu. To jednak można potraktować jako punkt wyjść dla ciekawszych rozwiązań. Wyspa może bowiem być zarówno dodatkowym blatem roboczym, stołem jadalnianym czy barkiem, jak i miejscem na zlewozmywak, płytę grzewczą oraz dodatkowe strefy do przechowywania. W praktyce więc można ją uzupełnić częściowo o otwarte półki, szafki skryte za frontami, szuflady. Wyspę z powodzeniem da się też rozbudować, zróżnicować na niej wysokości blatów, a nawet jeden z nich nałożyć prostopadle do całości. I co ważne, nie musi mieć zwartej formy – zabudowa wyspowa na nóżkach dodaje wnętrzu lekkości oraz świeżości.

Oświetlenie – kropka nad „i” w projekcie kuchni

Mimo że oświetlenie kuchni bywa planowane dopiero na końcu, warto pamiętać, że odgrywa ono istotną rolę nie tylko w kontekście ergonomii, lecz także estetyki wnętrza. Jedna lampa sufitowa w centralnej części kuchni to zdecydowanie za mało. Godne polecenia jest przede wszystkim oświetlenie podszafkowe, które może być punktowe bądź w formie listwy LED-owej. Dodatkowe oprawy świetlne pojawiają się też zwykle w okapach kuchennych. A jak jeszcze wykorzystać potencjał oświetlenia? Warto zwrócić uwagę na światło dekoracyjne np. w formie wyróżniających się kinkietów czy lamp sufitowych o charakterze rzeźbiarskim (jak z najlepszego muzeum sztuki nowoczesnej). Ciekawe efekty estetyczne zapewniają też podświetlane listwy uchwytowe w zabudowie meblowej oraz punkty świetlne zamontowane we wnętrzach witryn kuchennych. A jeśli blat kuchenny wykonany jest z np. malowniczego kamienia, również zasługuje na bajeczne podświetlenie!

Gdzie szukać wnętrzarskich inspiracji?

Webinary i warsztaty online Domodesign pozwalają przełożyć wiedzę projektową i inspiracje wnętrzarskie na konkretne realizacje. W ostatniej odsłonie cyklu, która odbywała się 16 i 19 czerwca, architektki wnętrz Martyna Banaszczuk i Ewelina Białobrzewska (ekspertki programu Pomagamy Urządzać) tradycyjnie podzieliły się swoimi doświadczeniami i pomysłami. Na przykładzie starannie wyselekcjonowanych produktów z oferty Domoteki pomogły uczestnikom zaplanować oraz urządzić kuchnie.

Bezpłatny cykl Domodesign wróci zresztą po wakacyjnej przerwie. W najbliższej odsłonie, czyli 15 i 18 września, tematem przewodnim będzie urządzanie sypialni. Plan webinarów i warsztatów Domodesign dostępny jest na stronie: https://domoteka.pl/domodesign/

Gotowe pomysły na aranżację kuchni czekają również w nowym katalogu Domoteki: https://domoteka.pl/katalog-2021/ Ma on formę interaktywną i prezentuje ofertę produktową w inspirujących zestawieniach z wszystkimi potrzebnymi informacjami.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom „ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli! Biuro prasowe
2024-07-08 | 10:50

„ArtFormy” – weź udział w konkursie na projekt mebli!

W przyszłym roku będziemy obchodzili 100. rocznicę słynnej Międzynarodowej Wystawy Sztuk Dekoracyjnych i Nowoczesnego Przemysłu. By uczcić to wydarzenie, Studio Prostych Form postanowiło
Dom Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki
2024-07-08 | 09:00

Wanny prostokątne: najczęściej wybierane do łazienki

Wanna to nie tylko jeden z niezbędnych elementów wyposażenia łazienki, ale także miejsce codziennego relaksu i wyciszenia. W świecie współczesnego designu, prostokątne wanny
Dom Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć
2024-07-06 | 11:00

Prace ociepleniowe latem. Co trzeba wiedzieć

Przeprowadzenie termomodernizacji latem jak planowanie rejsu wymaga sprawdzenia prognozy pogody. Przy coraz łagodniejszych zimach i wydłużonych ciepłych miesiącach w praktyce sezon budowlany

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Klaudia Carlos: Nigdzie nie ma takiego piasku złocistego jak nad Bałtykiem. Mam tam swoje ulubione miejsca, ale lubię też poszukiwać nowych

Wokół wakacji nad polskim morzem przez lata narosło wiele stereotypów. Prezenterka zapewnia jednak, że ją samą nie zniechęcają ani stwierdzenia, że „jest za drogo”, ani że „zazwyczaj jest zła pogoda”. I choć turyści chociażby ze względu na „paragony grozy” coraz częściej omijają łukiem Morze Bałtyckie, to ona jest konsekwentna w swoich wyborach. Każdego roku stawia właśnie na Bałtyk i przekonuje, że nadmorskie miejscowości są bardziej urokliwe niż zagraniczne kurorty, a polskie piaszczyste plaże nie mają sobie równych.

Handel

Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.

Prawo

Polskie prawo nie zakazuje trzymania psów na uwięzi. Nowy projekt ustawy proponuje bardziej restrykcyjne przepisy

Kara aresztu do lat trzech i grzywny do tysiąca złotych grożą właścicielom, którzy trzymają psy na łańcuchu. Zgodnie z prawem pies nie może być przywiązany dłużej niż przez 12 godzin, na uwięzi krótszej niż 3 metry. W rzeczywistości jednak ciężko udowodnić naruszenie tego przepisu. – Nadszedł czas, żeby powiedzieć stop utrzymywaniu psów na uwięzi. Pies to nie jest tani system alarmowy – podkreśla Michał Dąbrowski, dyrektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Szansą na zmianę może być obywatelski projekt ustawy, przygotowany przez kilka organizacji działających na rzecz ochrony zwierząt, który trafił niedawno do Sejmu.