Komunikaty PR

Rozmowy o wodzie i architekturze - spotkanie w ramach 24. edycji konkursu KOŁO

2022-03-24  |  14:40
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro@okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Światowy Dzień Wody, obchodzony 22 marca, stał się pretekstem do spotkania i dyskusji, która zatoczyła szersze kręgi, niż tylko zrównoważone gospodarowanie zasobami wodnymi. Organizator wydarzenia, firma Geberit, zaprosiła do wymiany poglądów znamienitych prelegentów, a gośćmi spotkania byli przedstawiciele środowisk architektonicznych oraz mediów branżowych. Wydarzenie odbyło się w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w ramach 24. edycji konkursu Projekt Łazienki 2022. Stąd też wiodący wątek, zarówno części oficjalnej jak i dyskusji kuluarowych, przeplatał się z tematem konkursowym - projektem pałacowej toalety, która zgodnie z zamysłem organizatorów konkursu miałaby powstać w bezpośrednim sąsiedztwie Oranżerii.

Szeroko pojęty temat wody, ściśle powiązany z przedmiotem konkursu, przyciągnął 22 marca do Wilanowa wyjątkowe grono uczestników wydarzenia. Pretekstem do spotkania i rozmowy był Światowy Dzień Wody - żywiołu, który w kontekście łazienek odgrywa kluczową rolę. W obliczu kryzysu klimatycznego i humanitarnego, Dzień Wody okazał się również właściwym momentem na poszerzenie i pogłębienie refleksji.

,,Stawiamy wodę w centrum naszych zainteresowań. Jako Geberit jesteśmy zawodnikiem zdecydowanie długodystansowym - raczej maratończykiem niż sprinterem, to możemy z pełnym przekonaniem stwierdzić, że programy, w które się angażujemy, mające na celu wspieranie ochrony zasobów wodnych, są programami długofalowymi. Równocześnie jesteśmy w nie zaangażowani wszyscy - zarówno pracownicy, jak i klienci w łańcuchu dystrybucji. To właśnie staramy się krzewić i kultywować, a konkurs KOŁO jest jedną z najważniejszych naszych inicjatyw, w których pojawia się element wody i jednocześnie jedną z najdłużej trwających w historii firmy Geberit.” – powiedział Krzysztof Brzeziński, Dyrektor marketingu Geberit.

O wodzie i architekturze

W gronie zaproszonych ekspertów znaleźli się: dr Paweł Jaskanis - Dyrektor Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, dr Maciej Żołnierczuk - specjalista ds. ochrony krajobrazu Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, Krzysztof Brzeziński - dyrektor marketingu firmy Geberit, arch. Agnieszka Kalinowska-Sołtys - członkini zarządu i partner w APA Wojciechowski Architekci, wiceprezeska SARP do spraw środowiska i ochrony klimatu oraz arch. Marta Sękulska-Wrońska - partner w pracowni WXCA, prezeska Oddziału Warszawskiego SARP i sędzina SARP. Spotkanie poprowadziła Katarzyna Jaroszyńska, prowadząca program ,,Nieoczywiste miejsca” w HGTV Polska oraz cykl ,,Odpicowane mieszkanie” w Dzień dobry TVN.

Jako pierwszy z ekspertów wypowiedział się dr Maciej Żołnierczuk, który przedstawił strategiczne zagadnienia hydrologiczne Wilanowa. Następnie rozpoczął się panel dyskusyjny z udziałem wszystkich zaproszonych ekspertów. Wiele spośród wypowiedzi dotyczyło również oczekiwań wobec prac, które będą zgłaszane do tegorocznej edycji konkursu KOŁO.

,,Jako juror i inwestor nie chciałbym ograniczać kreacji uczestników, więc powiem tylko tyle: stwórzmy coś niesłychanie oryginalnego i nowoczesnego. Nie tylko w formie, ale także w funkcjach, przesłaniu, może także w oddziaływaniu edukacyjnym, działaniu na wyobraźnię. Każda kreacja jest symboliczna, ponieważ ma za zadanie nieść jakieś przesłanie, ideę - niezależnie od tego, czy powstanie w kształcie minimalistycznym, czy też bardzo rozgadanym, jeśli mowa o skojarzeniach, formach architektonicznych i materiałach, a także o grze światłem, relacji z przyrodą, a nawet ze zwierzętami. Kreacja nie zna granic.” - podsumował swoje wystąpienie Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie.

Nie zabrakło także pytań ze strony publiczności, na które prelegenci udzielili wyczerpujących odpowiedzi. Pośród zaproszonych gości znaleźli się studenci architektury oraz przedstawiciele mediów związanych z architekturą i designem, architekci, jurorzy 24. edycji konkursu KOŁO, a także Ambasadorzy marki Geberit.

Smaki XVII wieku

Po zakończeniu części oficjalnej na prelegentów i słuchaczy czekał wykwintny poczęstunek w postaci potraw i smaków z repertuaru kuchni XVII - wiecznej, przygotowany w słynnej Villa Intrata, która jest ośrodkiem edukacji kulinarnej należącym do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródłem historycznym, na którym szef kuchni Norbert Sokołowski oparł menu, jest pierwsza polska książka kulinarna autorstwa Stanisława Czernieckiego wydana drukiem 1682 roku, pt. „Compendium ferculorum".

W pałacowym otoczeniu

Wokół wody oscylowała również dalsza, plenerowa cześć spotkania. Dodatkową atrakcją oczekującą na gości był bowiem spacer, który odbył się w malowniczym otoczeniu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Oprowadzający gości dr Maciej Żołnierczuk zaprezentował grupie zainteresowanych lokalizację przyszłego pawilonu. Podczas edukacyjnej przechadzki przywołał wszystkie zagadnienia, jak również wskazał miejsca, o których mówił w swoim wystąpieniu otwierającym konferencję. Uczestnicy spaceru mieli możliwość zajrzenia do znajdującego się pod pałacowym tarasem grotarium z czasów króla Jana III, a także przyjrzenia się kaskadzie Potoku Służewieckiego oraz zabytkowym zabudowaniom gospodarczym na jego przeciwległym brzegu.

Jeśli ktoś nie mógł uczestniczyć w spotkaniu, serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji.

Nagranie ze spotkania dostępne jest na stronie: https://youtu.be/kEYncg30wMM

Patronat medialny:

Elle Decoration, Label Magazine, Rzeczpospolita, Magazyn Sukces, Radio KAMPUS, Architektura & Biznes, WhiteMAD, Dobre Wnętrze, Architektura Murator, Czas na Wnętrze, Weranda, RZUT, Sztuka Architektury, Sztuka Wnętrza, Bryła.pl, MAGAZIF, Urzadzamy.pl, Design/Biznes, Architecture Snob

Zdjęcia ze spotkania: Iwona Dziuk

Partner spotkania: BoConcept

Więcej informacji na www.kolo.com.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć