Sernik dla jesieniary: jakich dodatków użyć?
Nadchodzi czas długich, chłodnych wieczorów, oglądania filmów z gorącą herbatą w kubku i czytania książek. W jesiennej aranżacji nie może zabraknąć także smakowitych przekąsek. Dobrym pomysłem będzie sernik, ponieważ można przyrządzić go na wiele sposobów. Jakich dodatków użyć, aby pasował na tę porę roku, a w dodatku świetnie wyglądał na zdjęciach?
Mus jabłkowy
Jabłka. Pierwsze skojarzenie z hasłem „jesienne owoce” może przynieść nam sporo inspiracji. Najprostszym sposobem będzie przygotowanie musu jabłkowego z dodatkiem żelatyny i wylanie na sernik (dopiero w momencie, gdy masa serowa całkowicie stężeje!). Można pokusić się o dodanie korzennych przypraw – cynamonu, kardamonu czy mielonych goździków. Uzyskamy intensywniejszy aromat i większą głębie smaku. Ciasto można udekorować laskami cynamonu lub anyżem gwiaździstym. To zdecydowanie sernik instafriendly!
Dynia
To mało popularny, ale bardzo wdzięczny składnik. Fani kulinarnych eksperymentów doceniają go przede wszystkim za kolor, który pozwoli uzyskać ciekawy efekt. Do sernika można dodać puree z dyni – najlepiej hokkaido. Wystarczy zmieszać go z masą twarogową, a później upiec tak jak zwykle – i gotowe! Wypiek wyjdzie delikatny i puszysty.
Można również pokusić się o przygotowanie sernika na zimno z pulpą z dyni. Warto połączyć go z kruchym spodem na ciemnych ciastkach. To miks kolorów, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Jeżyny
Wczesną jesienią można sięgać także po jeżyny. To owoce, które świetnie przełamują słodycz masy serowej i ciasta. Dobrze komponują się także wizualnie, a do tego są bogate w witaminy A, C i E.
Sernik z jeżynami można przygotować na wiele sposobów. Dobrze łączy się z białą czekoladą, dlatego jej dodatek w masie serowej może być idealną bazą. Ciekawym urozmaiceniem może być z kolei zmieszanie części twarogu z tymi owocami, dzięki czemu możemy uzyskać pyszne warstwowe ciasto. Można również uciec się do klasyki i po prostu udekorować wierzch jeżynami. W każdej aranżacji będzie doskonale się prezentować.
Jesień to świetny czas na eksperymenty kulinarne, dlatego warto sięgać po sezonowe owoce i próbować tworzyć własne dzieła. Twaróg dobrze łączy się z różnorodnymi smakami, dlatego pole do popisu jest naprawdę szerokie.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Transmisje online
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Malwina Wędzikowska: W moim środowisku pracy nieraz byłam zdradzona i oszukana. Teraz wystrzegam się zbyt miłych ludzi, od których za chwilę można dostać cios w plecy
Prezenterka przyznaje, że show-biznes rządzi się swoimi prawami i trzeba mieć na uwadze to, że pozory mogą mylić. Nie brakuje bowiem osób, które za wszelką cenę chcą osiągnąć sukces i dbają o swoje interesy kosztem innych. Po dwóch dekadach pracy w świecie mediów i rozrywki, w różnych środowiskach i z różnymi ludźmi, Malwina Wędzikowska potrafi już rozpoznać tych, którzy nie mają wobec niej dobrych intencji.
Problemy społeczne
Wrocław najczęściej wskazywanym miejscem na ewentualną przeprowadzkę. To przekłada się na potencjał gospodarczy

40 proc. Polaków planujących w najbliższych latach przeprowadzkę wybrałoby Wrocław – wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Internetu i Mediów Społecznościowych. Stolica Dolnego Śląska jest postrzegana jako miejsce, w którym można znaleźć dobrą pracę i mieszkanie, a komunikacja miejska działa w satysfakcjonujący sposób. Miasto jest również doceniane za walory turystyczne i chętnie odwiedzane przez podróżujących. Postrzeganie miasta przez mieszkańców i pracowników przekłada się również na potencjał inwestycyjny i zainteresowanie biznesu.
Firma
Trzy czwarte Zetek chce pracować na etacie. Elastyczny czas pracy nie jest dla nich istotny

Najmłodsze pokolenie wchodzące teraz na rynek pracy najbardziej ceni sobie stabilność. Dlatego 74 proc. deklaruje, że chce pracować na etacie – wynika z raportu „Work War Z”. Najważniejsze dla ankietowanych przy wyborze pracodawcy są wynagrodzenie i możliwość rozwoju, a ekologia oraz elastyczny czas pracy – wbrew obiegowym opiniom – schodzą u nich na dalszy plan. Zależy im na work–life balance i nie obawiają się o to walczyć, co jest odbierane przez inne pokolenia jako roszczeniowość. Sporo młodych pracowników deklaruje jednak problem z zaangażowaniem w swoje obowiązki, co jest poważnym wyzwaniem dla managerów.