Komunikaty PR

Sernik dla jesieniary: jakich dodatków użyć?

2022-09-16  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Nadchodzi czas długich, chłodnych wieczorów, oglądania filmów z gorącą herbatą w kubku i czytania książek. W jesiennej aranżacji nie może zabraknąć także smakowitych przekąsek. Dobrym pomysłem będzie sernik, ponieważ można przyrządzić go na wiele sposobów. Jakich dodatków użyć, aby pasował na tę porę roku, a w dodatku świetnie wyglądał na zdjęciach?

Mus jabłkowy

Jabłka. Pierwsze skojarzenie z hasłem „jesienne owoce” może przynieść nam sporo inspiracji. Najprostszym sposobem będzie przygotowanie musu jabłkowego z dodatkiem żelatyny i wylanie na sernik (dopiero w momencie, gdy masa serowa całkowicie stężeje!). Można pokusić się o dodanie korzennych przypraw – cynamonu, kardamonu czy mielonych goździków. Uzyskamy intensywniejszy aromat i większą głębie smaku. Ciasto można udekorować laskami cynamonu lub anyżem gwiaździstym. To zdecydowanie sernik instafriendly!

Dynia

To mało popularny, ale bardzo wdzięczny składnik. Fani kulinarnych eksperymentów doceniają go przede wszystkim za kolor, który pozwoli uzyskać ciekawy efekt. Do sernika można dodać puree z dyni – najlepiej hokkaido. Wystarczy zmieszać go z masą twarogową, a później upiec tak jak zwykle – i gotowe! Wypiek wyjdzie delikatny i puszysty.

Można również pokusić się o przygotowanie sernika na zimno z pulpą z dyni. Warto połączyć go z kruchym spodem na ciemnych ciastkach. To miks kolorów, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jeżyny

Wczesną jesienią można sięgać także po jeżyny. To owoce, które świetnie przełamują słodycz masy serowej i ciasta. Dobrze komponują się także wizualnie, a do tego są bogate w witaminy A, C i E. 

Sernik z jeżynami można przygotować na wiele sposobów. Dobrze łączy się z białą czekoladą, dlatego jej dodatek w masie serowej może być idealną bazą. Ciekawym urozmaiceniem może być z kolei zmieszanie części twarogu z tymi owocami, dzięki czemu możemy uzyskać pyszne warstwowe ciasto. Można również uciec się do klasyki i po prostu udekorować wierzch jeżynami. W każdej aranżacji będzie doskonale się prezentować.

Jesień to świetny czas na eksperymenty kulinarne, dlatego warto sięgać po sezonowe owoce i próbować tworzyć własne dzieła. Twaróg dobrze łączy się z różnorodnymi smakami, dlatego pole do popisu jest naprawdę szerokie.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Bielsku-Białej bezpłatne porady designera Biuro prasowe
2024-07-24 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Bielsku-Białej bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Bielsku-Białej bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 26-27 lipca,
Dom Pełnia lata w ogrodzie
2024-07-24 | 14:00

Pełnia lata w ogrodzie

Latem ogród tętni życiem i mieni się kolorami. Zachwyca barwami kwiatów, zielenią krzewów i drzew, a przy okazji kusi smakiem owoców i warzyw szybko dojrzewających
Dom Twój wymarzony dom z MOOVIN Interiors: Opowieść o sztuce, detalach i pasji
2024-07-24 | 14:00

Twój wymarzony dom z MOOVIN Interiors: Opowieść o sztuce, detalach i pasji

Wyobraź sobie dom, który jest odbiciem Twojej osobowości, miejscem, gdzie każdy detal opowiada historię Twojego życia. W takim domu marzenia stają się rzeczywistością, a

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.