Komunikaty PR

Sernik dla jesieniary: jakich dodatków użyć?

2022-09-16  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Nadchodzi czas długich, chłodnych wieczorów, oglądania filmów z gorącą herbatą w kubku i czytania książek. W jesiennej aranżacji nie może zabraknąć także smakowitych przekąsek. Dobrym pomysłem będzie sernik, ponieważ można przyrządzić go na wiele sposobów. Jakich dodatków użyć, aby pasował na tę porę roku, a w dodatku świetnie wyglądał na zdjęciach?

Mus jabłkowy

Jabłka. Pierwsze skojarzenie z hasłem „jesienne owoce” może przynieść nam sporo inspiracji. Najprostszym sposobem będzie przygotowanie musu jabłkowego z dodatkiem żelatyny i wylanie na sernik (dopiero w momencie, gdy masa serowa całkowicie stężeje!). Można pokusić się o dodanie korzennych przypraw – cynamonu, kardamonu czy mielonych goździków. Uzyskamy intensywniejszy aromat i większą głębie smaku. Ciasto można udekorować laskami cynamonu lub anyżem gwiaździstym. To zdecydowanie sernik instafriendly!

Dynia

To mało popularny, ale bardzo wdzięczny składnik. Fani kulinarnych eksperymentów doceniają go przede wszystkim za kolor, który pozwoli uzyskać ciekawy efekt. Do sernika można dodać puree z dyni – najlepiej hokkaido. Wystarczy zmieszać go z masą twarogową, a później upiec tak jak zwykle – i gotowe! Wypiek wyjdzie delikatny i puszysty.

Można również pokusić się o przygotowanie sernika na zimno z pulpą z dyni. Warto połączyć go z kruchym spodem na ciemnych ciastkach. To miks kolorów, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jeżyny

Wczesną jesienią można sięgać także po jeżyny. To owoce, które świetnie przełamują słodycz masy serowej i ciasta. Dobrze komponują się także wizualnie, a do tego są bogate w witaminy A, C i E. 

Sernik z jeżynami można przygotować na wiele sposobów. Dobrze łączy się z białą czekoladą, dlatego jej dodatek w masie serowej może być idealną bazą. Ciekawym urozmaiceniem może być z kolei zmieszanie części twarogu z tymi owocami, dzięki czemu możemy uzyskać pyszne warstwowe ciasto. Można również uciec się do klasyki i po prostu udekorować wierzch jeżynami. W każdej aranżacji będzie doskonale się prezentować.

Jesień to świetny czas na eksperymenty kulinarne, dlatego warto sięgać po sezonowe owoce i próbować tworzyć własne dzieła. Twaróg dobrze łączy się z różnorodnymi smakami, dlatego pole do popisu jest naprawdę szerokie.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia? Biuro prasowe
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie
Dom Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
2025-04-24 | 14:00

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Polacy są społeczeństwem zestresowanym. Ponad połowa martwi się z powodów finansowych, źródłem niepokoju są także sprawy bieżące oraz obowiązki związane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.