Spędź święta przy kominku! Dlaczego ogień jest dla nas tak ważnym żywiołem?
Wyobrażając sobie kolację wigilijną, z pewnością wiele osób ma przed oczami obraz stojącej przy kominku choinki. Taka aranżacja stanowi dla niektórych wręcz nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Leniwie tlący się płomień nie jest jednak wyłącznie źródłem ciepła i wrażeń wizualnych, spełnia on też inną, równie ważną funkcję. Szczególnie o tej porze roku!
Jesienno-zimowy deficyt
Choć jesień i zima mogą być piękne, najczęściej są takie głównie na zdjęciach. Aby w pełni skorzystać z ich uroków, należy spędzić je poza miastem. W wydaniu miejskim, kojarzą się głównie z niską temperaturą, notorycznymi opadami i wszechobecną szarzyzną. Tym, co doskwiera w tym okresie najbardziej, jest jednak mocno ograniczona dostępność światła słonecznego. W skrajnych momentach możemy się nim cieszyć przez zaledwie kilka godzin dziennie, a i tak zazwyczaj utrudnia to zachmurzenie. Nie należy tego bagatelizować, deficyt światła słonecznego może prowadzić do problemów ze zdrowiem, zarówno psychicznym, jak i fizycznym.
Uwolnij energię z biomasy!
Włączenie lampy nie jest w stanie wynagrodzić organizmowi braku naturalnego światła. Sztuczne światło elektryczne nijak ma się bowiem do słonecznego. Jak zatem skutecznie uzupełnić ten deficyt?
Na ratunek przychodzi towarzyszący człowiekowi od tysięcy lat żywioł – ogień. Stanowi on jedyną możliwość zastąpienia niemal nieobecnego o tej porze roku słońca. Płomień jest niczym innym jak zmagazynowaną w biomasie energią słoneczną, która ulega uwolnieniu podczas procesu spalania.
- Człowiek pochłonięty pędem cywilizacyjnym zdaje się zapominać, że dysponuje substytutem słońca. Substytut ten, docierając do naszego organizmu, pobudza go do produkcji endorfin. Płomień wywołuje w nas poczucie bezpieczeństwa, a pomieszczenie wyposażone w kominek zawsze wydaje się przytulniejsze niż wnętrze go pozbawione. Ogień stanowi idealną odpowiedź na zimowy deficyt światła słonecznego – stwierdza Konrad Kućmierz, ekspert grupy Drewno Pozytywna Energia
Nie tylko światło
Poczucie bezpieczeństwa w otoczeniu kominka można rozumieć na dwa sposoby. Oprócz opisanego powyżej przypadku, obecność urządzenia zasilanego biomasą stanowi również gwarancję bezpieczeństwa energetycznego. Powszechność silnych podmuchów wiatru czy intensywnych opadów śniegu o tej porze roku sprawia, że odcięcia od prądu występują częściej niż mogłoby się wydawać.
- Mówiąc bardzo ogólnie, bezpieczeństwo energetyczne to zapewnienie przetrwania w przypadku braku zasilania. Możemy o nim mówić w momencie, kiedy jesteśmy niezależni od zawodnych metod ogrzewania, takich jak prąd czy gaz. Posiadając w domu kominek lub piec wolnostojący możemy czuć się spokojni, gdyż ich działanie nie jest uzależnione od czynników zewnętrznych – dodaje Konrad Kućmierz
Żywioł ognia zasługuje również na szansę w gotowaniu. Według wielu kucharzy, których można uznać za ekspertów od smaku, przygotowanie potrawy na żywym ogniu pozwala na uwolnienie pełni jej smakowego potencjału. Być może warto zaskoczyć swoich bliskich, serwując im podczas wigilijnej kolacji przyrządzone w ten sposób dania?
Czy ogień można zepsuć?
Podobnie jak ze wszystkiego, z ognia również da się korzystać w sposób niewłaściwy. Może to wynikać z braku zachowania odpowiedniej higieny paleniska, bądź zastosowania zbyt wilgotnego drewna. Drewno przeznaczone do spalenia w kominku nie powinno bowiem przekraczać 20% wilgotności.
- Niestety mamy do czynienia z ogromną dziurą edukacyjną w zakresie korzystania z ognia. Użytkownikom urządzeń na biomasę brakuje wiedzy eksperckiej, co bardzo często widzę w swojej pracy. Przykładowo, niektórzy uznają, że szyba w kominku musi być trochę czarna, bo przecież dochodzi w nim do spalania. Nic bardziej mylnego - dlatego właśnie szkolimy, edukujemy i walczymy ze stereotypami – kończy Konrad Kućmierz
Odpowiednie użytkowanie kominka jest niezbędne, aby w pełni cieszyć się jego wieloma zaletami. Zanim więc zaczniemy rozpalać nasz wigilijny płomień, posłuchajmy ekspertów i upewnijmy się, że nie popełniamy po drodze żadnych błędów.

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Proste przyjemności na zimowe wieczory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.