Komunikaty PR

Spędź święta przy kominku! Dlaczego ogień jest dla nas tak ważnym żywiołem?

2023-12-20  |  10:13
Biuro prasowe

Wyobrażając sobie kolację wigilijną, z pewnością wiele osób ma przed oczami obraz stojącej przy kominku choinki. Taka aranżacja stanowi dla niektórych wręcz nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Leniwie tlący się płomień nie jest jednak wyłącznie źródłem ciepła i wrażeń wizualnych, spełnia on też inną, równie ważną funkcję. Szczególnie o tej porze roku!

Jesienno-zimowy deficyt

Choć jesień i zima mogą być piękne, najczęściej są takie głównie na zdjęciach. Aby w pełni skorzystać z ich uroków, należy spędzić je poza miastem. W wydaniu miejskim, kojarzą się głównie z niską temperaturą, notorycznymi opadami i wszechobecną szarzyzną. Tym, co doskwiera w tym okresie najbardziej, jest jednak mocno ograniczona dostępność światła słonecznego. W skrajnych momentach możemy się nim cieszyć przez zaledwie kilka godzin dziennie, a i tak zazwyczaj utrudnia to zachmurzenie. Nie należy tego bagatelizować, deficyt światła słonecznego może prowadzić do problemów ze zdrowiem, zarówno psychicznym, jak i fizycznym.

Uwolnij energię z biomasy!

Włączenie lampy nie jest w stanie wynagrodzić organizmowi braku naturalnego światła. Sztuczne światło elektryczne nijak ma się bowiem do słonecznego.  Jak zatem skutecznie uzupełnić ten deficyt?

Na ratunek przychodzi towarzyszący człowiekowi od tysięcy lat żywioł – ogień. Stanowi on jedyną możliwość zastąpienia niemal nieobecnego o tej porze roku słońca. Płomień jest niczym innym jak zmagazynowaną w biomasie energią słoneczną, która ulega uwolnieniu podczas procesu spalania.

- Człowiek pochłonięty pędem cywilizacyjnym zdaje się zapominać, że dysponuje substytutem słońca. Substytut ten, docierając do naszego organizmu, pobudza go do produkcji endorfin. Płomień wywołuje w nas poczucie bezpieczeństwa, a pomieszczenie wyposażone w kominek zawsze wydaje się przytulniejsze niż wnętrze go pozbawione. Ogień stanowi idealną odpowiedź na zimowy deficyt światła słonecznego – stwierdza Konrad Kućmierz, ekspert grupy Drewno Pozytywna Energia

Nie tylko światło

Poczucie bezpieczeństwa w otoczeniu kominka można rozumieć na dwa sposoby. Oprócz opisanego powyżej przypadku, obecność urządzenia zasilanego biomasą stanowi również gwarancję bezpieczeństwa energetycznego. Powszechność silnych podmuchów wiatru czy intensywnych opadów śniegu o tej porze roku sprawia, że odcięcia od prądu występują częściej niż mogłoby się wydawać.

- Mówiąc bardzo ogólnie, bezpieczeństwo energetyczne to zapewnienie przetrwania w przypadku braku zasilania. Możemy o nim mówić w momencie, kiedy jesteśmy niezależni od zawodnych metod ogrzewania, takich jak prąd czy gaz. Posiadając w domu kominek lub piec wolnostojący możemy czuć się spokojni, gdyż ich działanie nie jest uzależnione od czynników zewnętrznych  – dodaje Konrad Kućmierz

Żywioł ognia zasługuje również na szansę w gotowaniu. Według wielu kucharzy, których można uznać za ekspertów od smaku, przygotowanie potrawy na żywym ogniu pozwala na uwolnienie pełni jej smakowego potencjału. Być może warto zaskoczyć swoich bliskich, serwując im podczas wigilijnej kolacji przyrządzone w ten sposób dania?

Czy ogień można zepsuć?

Podobnie jak ze wszystkiego, z ognia również da się korzystać w sposób niewłaściwy. Może to wynikać z braku zachowania odpowiedniej higieny paleniska, bądź zastosowania zbyt wilgotnego drewna. Drewno przeznaczone do spalenia w kominku nie powinno bowiem przekraczać 20% wilgotności.

- Niestety mamy do czynienia z ogromną dziurą edukacyjną w zakresie korzystania z ognia. Użytkownikom urządzeń na biomasę brakuje wiedzy eksperckiej, co bardzo często widzę w swojej pracy. Przykładowo, niektórzy uznają, że szyba w kominku musi być trochę czarna, bo przecież dochodzi w nim do spalania. Nic bardziej mylnego - dlatego właśnie szkolimy, edukujemy i walczymy ze stereotypami  – kończy Konrad Kućmierz

Odpowiednie użytkowanie kominka jest niezbędne, aby w pełni cieszyć się jego wieloma zaletami. Zanim więc zaczniemy rozpalać nasz wigilijny płomień, posłuchajmy ekspertów i upewnijmy się, że nie popełniamy po drodze żadnych błędów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie Biuro prasowe
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy
Dom Proste przyjemności na zimowe wieczory
2024-12-30 | 15:40

Proste przyjemności na zimowe wieczory

Zima to idealna pora na spędzanie długich wieczorów w domu w „przytulny” sposób. Wygodne ubranie, pyszny rozgrzewający napój, nieskomplikowana rozrywka - to

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Transport

Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.