Świadomie wybieraj w kuchni: Zdrowie nie tylko na talerzu

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Zanim kupimy wymarzone meble kuchenne, dobrze jest upewnić się, że będą wykonane z wysokiej jakości, solidnych materiałów, które są łatwe w utrzymaniu, odporne na wpływ temperatur i wilgoci, ale również bezpieczne dla naszego zdrowia.
Kuchenna zabudowa meblowa musi mierzyć się z ciągłą, często intensywną eksploatacją. Jest narażona na zabrudzenia, wysokie temperatury, wilgoć a nawet uszkodzenie w trakcie pracy ostrymi narzędziami czy różnego typu robotami kuchennymi. Dlatego powinna być wykonana z solidnych materiałów, które są odporne, dobrze się użytkują, a przy tym są łatwo zmywalne. Podczas przygotowywania posiłków nie możemy przecież martwić się nieustannie, że coś się rozleje, trwale ubrudzimy czy porysujemy powierzchnię mebli. Czy pamiętamy o tym, aby upewnić się, że nasza kuchnia będzie również zdrowa?
Chociaż pod pojęciem „zdrowa kuchnia” rozumiemy świadomy sposób odżywiania, bazujący na produktach sprzyjających naszemu organizmowi, priorytetem podczas wyboru mebli także powinno być zdrowie i bezpieczeństwo naszej rodziny. Skoro przed kupnem sprawdzamy etykiety żywności, aby upewnić się czy jej skład jest zdrowy, podobnie powinniśmy postąpić w przypadku mebli, z których będziemy korzystać na co dzień podczas przygotowywania posiłków. Na co powinien zwrócić uwagę świadomy nabywca mebli?
- Na atesty i certyfikaty, które gwarantują, że meble spełniają normy obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. Odpowiednie świadectwa potwierdzają jakość, wytrzymałość i bezpieczeństwo mebli, dlatego powinniśmy ich wymagać od dostawcy naszej zabudowy kuchennej – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Będziemy mieli pewność, że meble zostały poddane specjalistycznym testom, które mają zagwarantować ich solidność i trwałość. Materiał, z którego są wykonane powinien spełniać wymagania w zakresie bezpieczeństwa oraz higieny.
Na blat kuchenny nierzadko odkładamy kanapkę, ciastko czy owoc przed ich zjedzeniem. Na nim przygotowujemy posiłki. Dlatego powinniśmy mieć pewność, że zanim meble trafią do naszej kuchni, zostały odpowiednio przebadane, a do ich produkcji użyto materiałów ze sprawdzonych źródeł, które mogą mieć kontakt z żywnością. Nie zawierają substancji szkodliwych czy pierwiastków ciężkich, które mogłyby przenosić do spożywanych przez nas produktów.
- Świadomy wybór nie sprowadza się tylko do stylu zabudowy i dekorów, ale również materiałów, z których meble będą wykonane. Gwarancją naszego bezpieczeństwa są wysokiej jakości materiały, zgodnie z obowiązującymi normami, które nie zawierają niedozwolonych substancji. Muszą być dopuszczone do użytkowania w domach oraz kontaktu z żywnością – mówi projektantka.
Meble kuchenne będą nam służyły przez lata, dlatego podczas wyboru nie możemy kierować się wyłącznie względami estetycznymi. Upewnijmy się, że zostały odpowiednio zabezpieczone, dzięki czemu w kontakcie z parą wodną czy wysokimi temperaturami nie będą wydzielały szkodliwych substancji.
W trosce o zdrowie i trwałość zabudowy kuchennej warto zainteresować się również technologią klejenia obrzeży meblowych. To miejsce szczególnie narażone na destrukcyjny wpływ wilgoci, dlatego od jakości połączenia klejowego będzie zależało, jak meble będą się prezentowały po latach intensywnego użytkowania.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie
Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.
Muzyka
Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.