Święta Last Minute
Zdecydowana większość z nas kojarzy okres świąteczny z długimi i pracochłonnymi przygotowaniami. Sterta brudnych naczyń w zlewie, blaty kuchenne zastawione produktami do stworzenia 12 tradycyjnych potraw, mieszkanie nieposprzątane i choinka czekająca na udekorowanie, to obraz jaki staje nam przed oczami, gdy myślimy o zbliżających się Świętach. A co z osobami zapracowanymi, zabieganymi i spóźnialskimi? Dla nich mamy Święta Last Minute.
Świąteczne rewolucje
„Pośpiech jest złym doradcą” to maksyma, którą znamy, ale nie zawsze się do niej stosujemy. Świąteczna gorączka na wielu z nas wymusza bieganinę po sklepach i godzinne stanie w kolejkach. W domu nie zwalniamy tempa i kolejne kilka godzin spędzamy na tworzeniu bożonarodzeniowych przysmaków. A ponieważ jesteśmy coraz bardziej zabiegani, nasze tradycje świąteczne również ulegają transformacji. Kolacja wigilijna należy do tych najbardziej uroczystych, ale czy na stołach rzeczywiście musi być 12 potraw? Żyjemy w duchu „zero waste”, zastanówmy się więc czy damy radę spożyć je wszystkie? Czy można chociaż część z nich przygotować w sposób szybki i łatwy nie tracąc przy tym nic z ich świątecznego uroku? Można. Mamy kilka niezawodnych przepisów.
Łatwo, szybko i świątecznie
Barszcz wigilijny. Bez niego nie ma świąt. I choć kusi by użyć tego gotowego, dostępnego na półkach sklepowych, zdecydowanie lepszym, a na pewno zdrowszym wyjściem będzie wykorzystanie poniższego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Barszcz wigilijny:
Składniki:
- Buraki 200 g
- Suszone grzyby 20 g
- Korzeń selera
- Marchewka 2 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Cebula mała główka
- Czosnek 1 ząbek
- Jabłko 1 szt.
- Cukier 20 g
- Dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Do garnka wlej ok 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę, garść suszonych grzybów, cebulę, ząbek czosnku i pokrojone w ćwiartki, wcześniej obrane jabłko. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskimi opcjonalnie goździkami. Zacznij gotować wywar, a w międzyczasie obierz buraki i zetrzyj na tarce. Dodaj starte buraki do wywaru i gotuj jeszcze 15-20 minut. Kiedy barszcz się zagotuje doprawiamy go octem i cukrem, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedź na sitku. Rozmiary garnków są różne, dlatego decydując się na płytę indukcyjną warto wybrać tę z możliwością łączenia stref podgrzewania by zyskać większą powierzchnię i pewność równomiernego ugotowania jedzenia w większych naczyniach kuchennych.
Ciasto to coś, na co czekają wszyscy w czasie świąt. Nasz przepis na szybki sernik z pewnością skradnie serca gości, ale nie czas jak potrzeba na jego przygotowanie:
Szybki sernik:
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- opakowanie cukru waniliowego
- Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Ser zmiksuj, a następnie przełóż do miski, wlej masło, dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej zmielonymi migdałami. Piecz w 170 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu można pozostawić go w piekarniku nawet na całą noc, by powoli stygł. Po tym czasie należy wstawić go do lodówki na 4-5 godzin. Aby nadać mu świątecznego charakteru warto polać go rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Udane wypieki wymagają dobrego piekarnika. Najlepiej sprawdzają się te wyposażone w wentylator, zapewniający ruch powietrza, które cyrkuluje na całej powierzchni piekarnika, by upiec potrawy równomiernie z każdej strony.
Pierniczki, w czasie świąt sięgają po nie wszyscy i dzieci i dorośli. Ale czy można je zrobić naprawdę szybko? Można.
Szybkie pierniczki:
Składniki:
- Masło 100g
- Mąka pszenna 300g
- Mąka żytnia 100g
- Jaja 2 szt.
- Cukier puder 100g
- Miód 100g
- Przyprawa do piernika
- Kakao 1 łyżka
W rondelku rozpuszczamy 100 g masła i lekko studzimy. Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do miski, dodajemy 2 jaja oraz cukier puder. Miksujemy kilka minut, po czym dolewamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, łyżkę gorzkiego kakao, proszek do pieczenia oraz 100 g miodu. Ponownie miksujemy. Gotowe ciasto musi być gładkie i lśniące. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Teraz pozostaje tylko wykrawanie kształtów pierniczków według naszego uznania i upieczenia ich w 180 stopniach, nie dłużej niż 10 minut.
Święta kojarzą nam się z zapachem. O ile aromat dochodzący z piekarnika w czasie pieczenia ciasta wywołuje w nas tylko miłe skojarzenia, o tyle smażenie cebuli do bigosu wigilijnego może już niekoniecznie. W takiej sytuacji sprawdzi się okap kuchenny, te najnowsze wyposażone są w specjalne systemy redukujące hałas i zużycie energii przy wysokim poziomie wydajności przy zasysaniu powietrza i niwelowaniu niepożądanych zapachów.
Święta to czas dla rodziny, ale także czas na refleksję i odpoczynek. Sprzęt AGD jakim będziesz dysponował w swojej kuchni może w znacznym stopniu ułatwić nie tylko ten przedświąteczny czas, ale i codzienne obowiązki.
Wyposaż swoją kuchnię w:
- płytę indukcyjną Gorenje · IS645BSC z systemem AERAFLEX
- piekarnik elektryczny Gorenje · BCS798S24BG z systemem wentylacyjnym MultiFlow 360°
- okap kuchenny Gorenje · WHI643ORAB z systemem P.A.S

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć
Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.
Konsument
Australijscy rodzice zaniepokojeni kierowanymi do dzieci reklamami niezdrowej żywności. Duże poparcie społeczne dla ich ograniczenia

Blisko 90 proc. rodziców i opiekunów w Australii wyraża zaniepokojenie nadmierną ekspozycją dzieci na reklamy niezdrowej żywności – wynika z badania naukowców z Deakin University w Australii. Dlatego chcą jego ograniczenia w różnych mediach i środowiskach. Zdaniem badaczy poparcie społeczne dla regulacji dotyczących marketingu niezdrowej żywności jest czynnikiem warunkującym ich wprowadzenie przez decydentów.
Gwiazdy
Mateusz Banasiuk: Dużo czytam swojemu synowi, bo kiedyś mój tata też mi czytał. Lektury lepiej wpływają na jego wyobraźnię i wyciszenie niż oglądanie bajek

Aktor zaznacza, że kultywuje rodzinną tradycję i z przyjemnością czyta swojemu synkowi. Przed laty bowiem jego tata zachęcał go do lektury, a teraz on pokazuje 7,5-letniemu Henrykowi, jaką wartość mają książki. Mateusz Banasiuk wspiera kampanię #TataTeżCzyta i zachęca też do tego, by rozwijać wyobraźnię dzieci nie tylko poprzez śledzenie historii opowiedzianych w bajkach, ale również tworząc własne opowieści. W jego rodzinie dużą popularnością cieszy się motyw pod hasłem „Chłopczyk i gruchocik”.