Święta Last Minute
Zdecydowana większość z nas kojarzy okres świąteczny z długimi i pracochłonnymi przygotowaniami. Sterta brudnych naczyń w zlewie, blaty kuchenne zastawione produktami do stworzenia 12 tradycyjnych potraw, mieszkanie nieposprzątane i choinka czekająca na udekorowanie, to obraz jaki staje nam przed oczami, gdy myślimy o zbliżających się Świętach. A co z osobami zapracowanymi, zabieganymi i spóźnialskimi? Dla nich mamy Święta Last Minute.
Świąteczne rewolucje
„Pośpiech jest złym doradcą” to maksyma, którą znamy, ale nie zawsze się do niej stosujemy. Świąteczna gorączka na wielu z nas wymusza bieganinę po sklepach i godzinne stanie w kolejkach. W domu nie zwalniamy tempa i kolejne kilka godzin spędzamy na tworzeniu bożonarodzeniowych przysmaków. A ponieważ jesteśmy coraz bardziej zabiegani, nasze tradycje świąteczne również ulegają transformacji. Kolacja wigilijna należy do tych najbardziej uroczystych, ale czy na stołach rzeczywiście musi być 12 potraw? Żyjemy w duchu „zero waste”, zastanówmy się więc czy damy radę spożyć je wszystkie? Czy można chociaż część z nich przygotować w sposób szybki i łatwy nie tracąc przy tym nic z ich świątecznego uroku? Można. Mamy kilka niezawodnych przepisów.
Łatwo, szybko i świątecznie
Barszcz wigilijny. Bez niego nie ma świąt. I choć kusi by użyć tego gotowego, dostępnego na półkach sklepowych, zdecydowanie lepszym, a na pewno zdrowszym wyjściem będzie wykorzystanie poniższego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Barszcz wigilijny:
Składniki:
- Buraki 200 g
- Suszone grzyby 20 g
- Korzeń selera
- Marchewka 2 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Cebula mała główka
- Czosnek 1 ząbek
- Jabłko 1 szt.
- Cukier 20 g
- Dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Do garnka wlej ok 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę, garść suszonych grzybów, cebulę, ząbek czosnku i pokrojone w ćwiartki, wcześniej obrane jabłko. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskimi opcjonalnie goździkami. Zacznij gotować wywar, a w międzyczasie obierz buraki i zetrzyj na tarce. Dodaj starte buraki do wywaru i gotuj jeszcze 15-20 minut. Kiedy barszcz się zagotuje doprawiamy go octem i cukrem, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedź na sitku. Rozmiary garnków są różne, dlatego decydując się na płytę indukcyjną warto wybrać tę z możliwością łączenia stref podgrzewania by zyskać większą powierzchnię i pewność równomiernego ugotowania jedzenia w większych naczyniach kuchennych.
Ciasto to coś, na co czekają wszyscy w czasie świąt. Nasz przepis na szybki sernik z pewnością skradnie serca gości, ale nie czas jak potrzeba na jego przygotowanie:
Szybki sernik:
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- opakowanie cukru waniliowego
- Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Ser zmiksuj, a następnie przełóż do miski, wlej masło, dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej zmielonymi migdałami. Piecz w 170 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu można pozostawić go w piekarniku nawet na całą noc, by powoli stygł. Po tym czasie należy wstawić go do lodówki na 4-5 godzin. Aby nadać mu świątecznego charakteru warto polać go rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Udane wypieki wymagają dobrego piekarnika. Najlepiej sprawdzają się te wyposażone w wentylator, zapewniający ruch powietrza, które cyrkuluje na całej powierzchni piekarnika, by upiec potrawy równomiernie z każdej strony.
Pierniczki, w czasie świąt sięgają po nie wszyscy i dzieci i dorośli. Ale czy można je zrobić naprawdę szybko? Można.
Szybkie pierniczki:
Składniki:
- Masło 100g
- Mąka pszenna 300g
- Mąka żytnia 100g
- Jaja 2 szt.
- Cukier puder 100g
- Miód 100g
- Przyprawa do piernika
- Kakao 1 łyżka
W rondelku rozpuszczamy 100 g masła i lekko studzimy. Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do miski, dodajemy 2 jaja oraz cukier puder. Miksujemy kilka minut, po czym dolewamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, łyżkę gorzkiego kakao, proszek do pieczenia oraz 100 g miodu. Ponownie miksujemy. Gotowe ciasto musi być gładkie i lśniące. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Teraz pozostaje tylko wykrawanie kształtów pierniczków według naszego uznania i upieczenia ich w 180 stopniach, nie dłużej niż 10 minut.
Święta kojarzą nam się z zapachem. O ile aromat dochodzący z piekarnika w czasie pieczenia ciasta wywołuje w nas tylko miłe skojarzenia, o tyle smażenie cebuli do bigosu wigilijnego może już niekoniecznie. W takiej sytuacji sprawdzi się okap kuchenny, te najnowsze wyposażone są w specjalne systemy redukujące hałas i zużycie energii przy wysokim poziomie wydajności przy zasysaniu powietrza i niwelowaniu niepożądanych zapachów.
Święta to czas dla rodziny, ale także czas na refleksję i odpoczynek. Sprzęt AGD jakim będziesz dysponował w swojej kuchni może w znacznym stopniu ułatwić nie tylko ten przedświąteczny czas, ale i codzienne obowiązki.
Wyposaż swoją kuchnię w:
- płytę indukcyjną Gorenje · IS645BSC z systemem AERAFLEX
- piekarnik elektryczny Gorenje · BCS798S24BG z systemem wentylacyjnym MultiFlow 360°
- okap kuchenny Gorenje · WHI643ORAB z systemem P.A.S

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści
Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.
Problemy społeczne
Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań

Z danych SW Research i Runaways wynika, że 80 proc. Polaków nie czuje pasji do swojej pracy, a 77 proc. nie widzi sensu w wykonywanych obowiązkach. Prowadzi to do wzrostu poziomu stresu i wypalenia zawodowego, co powoduje, że na życie prywatne nie mamy już energii. Work–life balance, ważny zwłaszcza dla młodszych pokoleń, jest trudny do osiągnięcia. Dodatkowo rozwój nowych technologii i modeli pracy powoduje coraz większe zacieranie różnic między czasem wolnym a pracą.
Gwiazdy
Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.